7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

 Pagal užsienio žiniasklaidą

7MD
Nr. 21 (1035), 2013-05-24
Kinas
Martin Scorsese
Martin Scorsese

Martinas Scorsese ir „Tyla“

Martinas Scorsese oficialiai pareiškė, kad ateinančių metų vasarą filmuos vieną seniausių savo projektų „Tyla“. Šioje japonų rašytojo Shuzaku Endo romano ekranizacijoje bus pasakojama apie katalikų misionierius XVI a. Japonijoje. Pagrindinius vaidmenis filme kurs Andrew Garfieldas („Žmogus voras“) ir Kenas Watanabe. Niujorko anglikonų bažnyčios arkivyskupas atsiuntė šį romaną režisieriui 1988-aisiais, kai ekranuose pasirodė „Paskutinis Kristaus gundymas“.

 

„Gyvenimas ir likimas“ pristatytas „Emmy“ apdovanojimui
Pirmoji Vasilijaus Grosmano romano „Gyvenimas ir likimas“ ekranizacija, kurią režisavo Sergejus Ursuliakas, pristatyta „International Emmy Award“, mini serialo kategorijoje. Premija JAV laikoma „Oskaro“ ekvivalentu. Nugalėtojai paaiškės 2013 lapkritį Niujorke. Serialo premjera įvyko pernai rudenį. Pagrindinius vaidmenis pasakojime apie Šapošnikovų šeimą, kurios nariai išgyvena karą ir politines represijas, sukūrė Sergejus Makoveckis, Aleksandras Balujevas, Polina Agurejeva, Ana Michalkova ir Sergejus Puskepalis. Ursuliakas, kurio filmografijoje filmai „Rusų regtaimas“, „Vasaros žmonės“, „Rašinys pergalės dienai“, išgarsėjo serialais „Likvidacija“ bei „Isajevas“. Jis prisipažįsta, kad filmas apie karą jam buvo nauja patirtis. Ypač daug jėgų pareikalavo Stalingrado mūšio scenos, kurioms buvo sukurta daug dekoracijų, pastatų ir karinės technikos maketų. Romaną „Gyvenimas ir likimas“ Vasilijus Grosmanas rašė 10 metų. 1961-aisiais jo rankraštį konfiskavo KGB. Rusijoje romanas buvo išspausdintas tik 1988 metais.

 

Italai ekranizuos knygą apie Eduardą Limonovą

Naujausio Bernardo Bertolucci filmo „Aš ir tu“ prodiuseriai Mario Gianani ir Lorenzo Mieli laimėjo įtemptą kovą už biografinio Emmanuelio Carrère’o romano „Limonovas“ ekranizavimo teises. Knyga Prancūzijoje sulaukė didžiulio populiarumo, ji apdovanota „Renaudot“ premija ir išversta į kitas kalbas. Eduardas Limonovas (g. 1943) – prieštaringai vertinamas rusų politikas, nacionalbolševikų partijos steigėjas ir buvęs jos lyderis, už savo pažiūras sėdėjęs kalėjime. Politinė Limonovo karjera prasidėjo daug vėliau už kūrybinę. Carrère’as, kurio motina – garsi sovietologė Hélène Carrère d’Encausse, knygoje aprašo visą odiozinio veikėjo gyvenimo kelią. Vaikystė ir darbininku tapusio būsimo rašytojo jaunystė praėjo Charkove, vėliau jis emigravo, buvo benamis JAV ir žurnalistas Prancūzijoje, kur išgarsėjo romanu „Čia aš, Edička“, kovėsi Serbijos pusėje Balkanų kare, XX a. pabaigoje grįžo į Rusiją. Carrero romanas ne vieną skaitytoją paskatino atsigręžti ir į Limonovo prozą, juolab kad ji vertinama labai aukštai. Filmą režisuos italas Saverio Constanzo, filmavimas prasidės kitais metais ir vyks Rusijoje, Niujorke, Paryžiuje. Vienu iš filmo konsultantų bus pats Limonovas.

 

DiCaprio ir De Niro filme apie Kennedy nužudymą

Leonardo DiCaprio ir Robertas De Niro vaidins filme „Legacy of Secrecy“, kurį režisuoja Davidas O. Russellas („Optimisto dienoraštis“). Filmas pasakos apie JAV prezidento Johno Fitzgeraldo Kennedy nužudymą 1963-aisiais. Filmo pagrindas – to paties pavadinimo knyga, pasirodžiusi 2009 metais. Remiantis FTB dokumentais, joje pasakojama apie slaptųjų tarnybų agentą Jacką Von Laninghamą, kuris buvo infiltruotas į mafiją, kad palaikytų ryšius su vienu galimų nužudymo užsakovų, mafijos krikštatėviu Carlosu Marcello.

 

Nauji Gerard’o Depardieu nuotykiai Rusijoje

Interviu Maskvos dienraščiui „Komersant“ garsus prancūzų aktorius ir Rusijos pilietis Gerard’as Depardieu prisipažino, kad bus vienu filmo apie karo sugriautos Čečėnijos atstatymą prodiuserių. Pasak aktoriaus, jo tikslas – parodyti visiems, kad Čečėnijos sostinėje Grozne galima sukurti tikrai gerą filmą. „Tėvo širdyje“ jis rengiasi vaidinti tėvą, bet paneigė, kad tai bus dabartinio čečėnų lyderio tėvas Ahmadas Kadyrovas. Tačiau tai ne vienintelis naujoje tėvynėje kuriamas Depardieu filmas. Jis taip pat vaidins trileryje „Turkis“ („Turquoise“). Šiame filme jam teko gangsterio Viktoro Lamberto vaidmuo. Po septynerių Prancūzijos kalėjime praleistų metų Depardieu herojus grįžta į Maskvą. Jis nori išsiaiškinti prieš trejus metus čia žiauriai nužudyto sūnaus mirties aplinkybes. Kiti filmo herojai – jauna detektyvė Plutova, čečėnų baleto choreografas Sulimanas, fotografė Katerina, sadistas milijonierius – deimantų kontrabandininkas ir naktinio klubo savininkas Antonas, italas advokatas Klaudijus bei klubo bendrasavininkė Aleksandra Ivanova, kurią vaidins kiek prigesusi kino žvaigždė Elisabeth Hurley. Režisierius Philippe’as Martinezas žada, kad tai bus keršto drama, kurios dauguma epizodų bus filmuojama prabangiuose Maskvos ir Grozno interjeruose, šių miestų gatvėse. Matyt, anksčiau ekranuose pasirodys kitas aktoriaus filmas – amerikiečio Abelio Ferraros „Sveiki atvykę į Niujorką“ („Welcome to NY“), kuriame Depardieu vaidina prancūzų politiką ir finansininką Dominique’ą Strauss-Kahną. Filmas pasakos apie bylą, kurioje politikas buvo apkaltintas Niujorko viešbučio kambarinės išprievartavimu.

 

Parengė Ž. P.

Martin Scorsese
Martin Scorsese
„Gyvenimas ir likimas“
„Gyvenimas ir likimas“
Robert De Niro
Robert De Niro
Gerard Depardieu
Gerard Depardieu