7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Meno avilys“ kviečia į kinotyrininkės Ewos Mazierskos paskaitas

 

Nr. 19 (1033), 2013-05-10
Kinas Anonsai
„Saldus filmas“
„Saldus filmas“

Gegužės 7 ir 10 d. 17 val. „Meno avilyje“ paskaitas „Įžūlus Dušano Makavejevo menas“ ir „Lenkų kinas ir neoliberalus pasaulis“ skaitys kino tyrinėtoja Ewa Mazierska.  Paskaitos vyks Lietuvos muzikos ir teatro akademijos iniciatyva, bendradarbiaujant su „Meno Aviliu“.
 

Gegužės 7 d. 17 val.vyksiančioje paskaitoje „Įžūlus Dušano Makavejevo menas“ bus aptarti jugoslavų režisieriaus Dušano Makavejevo filmai „Meilės istorija, arba Telefonistės tragedija“ („ Ljubavni slučaj ili tragedija službenice P.T.T“, 1967) ir „Saldus filmas“ („Sweet Movie“, 1974). Filmai bus nagrinėjami, keliant klausimus,  kodėl anuomet Makavejevo filmai buvo įvertinti kontroversiškai, kodėl jie glumina ir šiuolaikinius žiūrovus?

Daugiausiai dėmesio bus skirta Makavejevo požiūrui į socializmą, ypač darbo socialistinėje santvarkoje, moterų ir vaikų vaizdavimui, žmogaus kūno pateikimui, bei kino kalbai, pirmiausia montažui ir muzikai.

Pasak Mazierskos, Makavejevo požiūris neatitinka nei Rytų, nei Vakarų paradigmos, režisierius kritikuoja jas abi ir siūlo galimą alternatyvą.

Gegužės 10 d. 17 val. paskaitoje „Lenkų kinas ir neoliberalus pasaulis“ bus aptarti trys paskutinio dešimtmečio lenkų filmai: režisieriaus Felikso Falko „Antstolis“ („Komornik“, 2005), Piotro Trzaskalskio „Edis“ („Edi“,2002) ir Annos Kazejak-Dawid filmas „Silezija“ („Silesia“ - pirmoji novelių filmo „Odė džiaugsmui“ („Oda do radości“, 2005) dalis). Filmams aptarti pasirinktos neoliberalizmo ir vadinamojo nuogo gyvenimo (bare life) sąvokos. Mazierska teigia, kad komunizmo žlugimas pastūmėjo Lenkijos visuomenę į neoliberalizaciją ir suformavo nuogo gyvenimo (bare life) sąlygas. Aptariami filmai liudija šiuos pokyčius ir siūlo jų vertinimo galimybes, bei kartu teigia ir tam tikrą ideologiją. Gilinantis į tai, kaip konstruojami naratyvai ir personažai, bus išskirti pagrindiniai bruožai ir pasiūlyta jų interpretacija.

Ewa Mazierska dėsto kiną Centrinio Lankšyro universiteto Žurnalistikos, medijų ir komunikacijos katedroje. Ji išleido per dešimt monografijų ir straipsnių rinkinių, tarp jų  „European Cinema and Intertextuality: History, Memory, Politics“ (2011), „Jerzy Skolimowski: The Cinema of a Nonconformist“ (2010), „Masculinities in Polish, Czech and Slovak Cinema“ (2008), „Roman Polanski: The Cinema of a Cultural Traveller“ (2007). Neseniai Mazierska parengė monografiją apie darbo vaizdavimą Europos kine ir kultūrinę studiją apie Austrijos dainininką Falco. Ji yra žurnalo „Studies in Eastern European Cinema“ vyriausioji redaktorė.

 

„Saldus filmas“
„Saldus filmas“