7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7MD
Nr. 19 (1033), 2013-05-10
Kinas Trumpai
Joanna Moro
Joanna Moro

Nauja Lenkijos žiūrovų numylėtinė

Praėjusį savaitgalį Lenkijos televizija baigė rodyti bendros rusų, ukrainiečių, lenkų ir kroatų gamybos serialą „Anna German“. Lenkijoje jį pažiūrėjo per 7, Rusijoje – per 22 milijonus žiūrovų. Serialo režisieriai Waldemaras Krzystekas („Mažoji Maskva“) ir Aleksandras Timenka pagrindiniam lenkų dainininkės Annos German vaidmeniui pakvietė iki tol dažniausiai tik serialuose vaidinusią aktorę, dainininkę ir modelį Joanną Moro. German vaidmuo atnešė jaunai aktorei milžinišką populiarumą.
 
1984 m. Vilniuje gimusi būsimoji aktorė nuo mažens mokėsi muzikos – dainavo, grojo pianinu, akordeonu, lankė mėgėjų teatro užsiėmimus. Baigusi vidurinę mokyklą, ji išvyko į Lenkiją, baigė Varšuvos teatro akademiją. Moro nemėgsta kalbėti apie asmeninį gyvenimą, tačiau žinoma, kad jos vyras – taip pat vilnietis, šeima augina du vaikus. Viename interviu aktorė prisipažino, kad nesijaučia lietuvė ar lenkė, bet yra vilnietė, ir sakė, kad nuolat ilgisi Vilniaus, kur gyvena jos tėvai.
 
Paulas Thomas Andersonas ekranizuos „Įgimtą ydą“
Garsiausio ir paslaptingiausio amerikiečių postmodernisto Thomaso Pynchono romaną „Įgimta yda“(„Inherent Vice“, 2009) ekranizuos Paulas Thomas Andersonas („Mokytojas“). Filmavimas netrukus prasidės, kol kas žinoma, kad pagrindinis vaidmuo vėl atiteko Joaquinui Phoenixui, kiti aktoriai bus paskelbti Kanų kino festivalio mugėje.
 
Film noir poetika dvelkiančio romano „Įgimta yda“ veiksmas nukelia į 7-ojo dešimtmečio pabaigos Los Andželą. Pagrindinis herojus Laris Sportelas yra privatus detektyvas. Jis labai mėgsta marihuaną. Larį suranda jo buvusi draugė, bet moteris greit išnyksta kartu su nauju turtingu gerbėju. Laris nusprendžia tirti bylą.
 
Naujas Makbetas bus Michaelas Fassbenderis
Michaelas Fassbenderis vaidins Makbetą naujoje Williamo Shakespeare’o dramos ekranizacijoje. Kino kompanija „See-Saw Films“ ją patikėjo iš Australijos kilusiam režisieriui Justinui Kurzeliui. Ledi Makbet bus Natalie Portman. Režisierius žada, kad filmas priartės prie XI a. realijų – bus realistiškas, o mūšių scenos – kruvinos ir įspūdingos. Taip pat žadama išsaugoti originalią, nesušiuolaikintą pjesės kalbą. Didžiajame kine Kurzelis debiutavo natūralistiniu pasakojimu apie vieną žiauriausių Australijos serijinių žudikų – filmu „Sniego miestas“ („Snowtown“, 2010), kuris prieš kelerius metus Kanuose buvo apdovanotas FIPRESCI prizu.
 
Shakespeare’o tragedija buvo ekranizuota ne vieną kartą. Tarp garsiausių – Orsono Welleso (1948), Romano Polanskio (1971) ir Akiros Kurosawos „Kruvinas sostas“ (1957).
Europos kino akademijos jaunųjų žiūrovų apdovanojimas
Devynių Europos miestųKopenhagos (Danija), Erfurto (Vokietija), Izolos (Slovėnija), Londono (D. Britanija), Rygos (Latvija), Sofijos (Bulgarija), Turino (Italija), Valetos (Malta) ir Vroclavo (Lenkija) – paaugliai, 12–14 metų žiūrovai, iš trijų nominuotų išrinko geriausią Europos filmą vaikams ir jaunimui, kuriam atiteks Europos kino akademijos apdovanojimas. Tai Vincento Balo filmas „Zigzago vaikis“ („The Zigzag Kid“, Olandija). Šio filmo herojus – trylikametis Nono, kuris nori būti toks, kaip jo tėtis policininkas. Nono įsitikinęs, kad geresnio policininko pasaulyje nėra, bet tėtis nuolat įsipainioja į įvairias istorijas. Keliaudamas traukiniu pas dėdę, Nono sutinka seną tėvo pažįstamą – plėšiką Feliksą...

 

Joanna Moro
Joanna Moro
Paul Thomas Anderson
Paul Thomas Anderson
„Makbetas“
„Makbetas“
„Zigzago vaikis“
„Zigzago vaikis“