7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7MD
Nr. 18 (1032), 2013-05-03
Kinas Trumpai
„Only Lovers Left Alive“
„Only Lovers Left Alive“

Jimo Jarmuscho filmas Kanų festivalyje

Balandžio 18 d., skelbdamas oficialiosios 66-ojo Kanų kino festivalio programos filmus, Thierry Frémaux perspėjo, kad reikia laukti ir papildomų filmų. Praėjusią savaitę pranešta, kad Kanuose bus parodytas naujausias Jimo Jarmuscho filmas „Only Lovers Left Alive“. Jis taps dvidešimtuoju šių metų Kanų konkurso dalyviu. Pagrindinius vaidmenis šiame filme apie vampyrus sukūrė Tilda Swinton, Tomas Hiddelstonas, Mia Wasikowska, Johnas Hurtas, Antonas Yelchinas.
 
Ne konkurse bus parodytas Claude’o Lanzmanno dokumentinis filmas „Paskutinis neteisingasis“ („Le Dernier des injustes“), skirtas Terezino koncentracijos stovyklai. Šiuo filmu 87-erių metų kūrėjas tęsia atminties apie Holokaustą paieškas, kurias prieš keliasdešimt metų pradėjo jo filmas „Shoah“.
 
Netiesiogiai su kraupia XX a. atmintimi susijęs ir „Ypatingo žvilgsnio“ programą papildęs argentinietės Lucios Puenzo filmas „Wakolda“. Puenzo pasakoja tikrais faktais paremtą istoriją apie šeimą, kuri buvo Aušvico gydytojo sadisto Josepho Mengele’s kaimynai. Jie nežinojo, kad Argentinoje po karo apsigyvenęs vyras yra garsusis „Daktaras mirtis“. Beje, Frémaux paminėjo, kad „Ypatingo žvilgsnio“ programa dar gali būti papildyta.
 
„Fiodoras“
Kanų kino festivalio laureatė gruzinų režisierė Nana Džordžadzė („Robinzonada“, „27 pavogti bučiniai“) baigė filmuoti bendros rusų ir ukrainiečių gamybos filmą, kuris kol kas vadinasi „Fiodoras“.
Režisierė liko ištikima gruzinų komedijos tradicijoms. „Fiodoro“ veiksmas nukels į sovietų miestelį ties 9-ojo ir 10-ojo dešimtmečių riba. Pagrindinis filmo personažas, keturiolikmetis paauglys (Jevgenijus Ryba), įsimyli raudonplaukę prostitutę Niurą (Jekaterina Molčanova). Antrojo plano vaidmenis filme sukūrė reperis Siava (Viačeslavas Chachalkinas) – jis vaidina sutenerį, „Maski-šou“ komikas Georgijus Delijevas – vietinį alkoholiką muzikantą, o grupės „Vopli Vidopliasova“ lyderis Olegas Skripka – milicininką.
 
Scarlett Johansson vaidins Luco Bessono filme
Mokslinės fantastikos trileryje „Liusi“ („Lucy“) pagrindinį vaidmenį kurs Scarlett Johansson. Dabar ji filmuojasi „Kapitono Amerikos“ („Captain America 2“) tęsinyje. Naujame filme Bessonas grįš prie „Penktojo elemento“ ir „Nikita“ stiliaus. Filmo scenarijų parašė pats režisierius. Pagrindinė herojė, kurios vaidmuo ir teks Johansson, yra graži ir tvirta moteris. Ji priversta tapti narkotikų kurjere. Tačiau narkotikai patenka į jos organizmą ir paverčia heroję tikra kovine mašina. Ji gali akimirksniu suvokti bet kurią informaciją, minties galia judinti daiktus ir nejaučia jokio skausmo. Apie tai, kokie narkotikai sukelia tokius pokyčius, nepranešama.

„Ekipažo“ perdirbinys
Balandį Rusijos ekranuose pasirodęs Nikolajaus Lebedevo filmas „Legenda Nr. 17“ muša visus lankomumo rekordus. Jo veiksmas nukelia į 1972-uosius, kai sovietų ledo ritulio rinktinė nugalėjo Kanados profesionalus. Vienas svarbiausių sovietų žaidėjų tada buvo Valerijus Charlamovas, kurio uniforma pažymėta Nr. 17. Jis tapo tikra ledo ritulio legenda. Pagrindinį vaidmenį filme sukūrė Danila Kozlovskis, jo trenerį suvaidino Olegas Menšikovas. O Lebedevas rengiasi naujam projektui. Tai bus pirmojo sovietų katastrofų filmo „Ekipažas“ perdirbinys. Aleksandro Mitos „Ekipažas“ ekranuose pasirodė 1978-aisiais ir keliems dešimtmečiams tapo vienu populiariausių visų laikų SSSR filmu. Jis išgarsino ir pagrindinį vaidmenį suvaidinusį aktorių Leonidą Filatovą. Lebedevas prisipažįsta, kad žavėjosi „Ekipažu“ nuo vaikystės. Mita pažadėjo padėti naujam režisieriui kurti perdirbinį. Filmas bus kuriamas Nikitos Michalkovo studijoje. Naujame „Ekipaže“ bus kiti personažai, bet jie taip pat – civilinės aviacijos lakūnai, o veiksmas perkeltas į mūsų dienas. Filmavimas prasidės ateinančiais metais.
Nauja Patricios Highsmith „Gilių vandenų“ ekranizacija
Adrianas Lyne’as („9 ½ savaitės“, „Neištikimoji“, „Lolita“) rengiasi ekranizuoti Patricios Highsmith romaną „Gilūs vandenys“ („Deep Water“), kurį ji parašė iškart po „Talentingojo pono Riplio“. Higsmith romanai tapo ne vieno garsaus filmo pagrindu, vieną įsimintiniausių ekranizacijų – filmą „Nepažįstamieji iš traukinio“ – sukūrė Alfredas Hitchcockas.
 
Trisdešimtmečio „Gilių vandenų“ herojaus Viktoro žmona Melinda jam neištikima. Ji neslepia savo meilužių nei nuo vyro, nei nuo mažo miestelio gyventojų. Draugai užjaučia Viktorą ir laiko jį tolerantiškumo pavyzdžiu. Regis, žmonos meilužiai Viktorui nėra problema, bet vieną dieną jie pradeda žūti.
 
Romanas jau buvo ekranizuotas 1981 m. Prancūzijoje. Michelio Deville’io filme pagrindinius vaidmenis kūrė Isabelle Huppert ir Jeanas-Louis Trintignant’as.

 

„Only Lovers Left Alive“
„Only Lovers Left Alive“
Claude Lanzmann
Claude Lanzmann
„27 pavogti bučiniai“
„27 pavogti bučiniai“
Scarlett Johansson
Scarlett Johansson
„Legenda Nr. 17“
„Legenda Nr. 17“
„Gilūs vandenys“
„Gilūs vandenys“