7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Įvairi „Kino pavasario“ trumpametražių filmų konkursinė programa

 

Nr. 8 (1022), 2013-02-22
Kinas Anonsai
„Plaukikė“
„Plaukikė“

 

Vilniaus kino festivalis „Kino pavasaris“ pradžiugins ir trumpametražių filmų gerbėjus. Konkursinėje programoje „Trumpas konkursas“ šiemet varžysis 26 filmai iš 14 šalių, puikiai įvertinti Sandanso, Berlyno ir Lokarno festivaliuose.
 
Neseniai pasibaigusio Sandanso festivalio geriausias trumpametražis filmas, lenkų režisieriaus Grzegorzo Zariczny „Švilpukas“ („Gwizdek“) pasakoja trisdešimtmečio Marcino istoriją. Vis dar su mama gyvenantis vyras stengiasi pasukti savo gyvenimą kita linkme: pakeisti iki gyvo kaulo įgrisusį darbą ir pagaliau susirasti merginą.
 
Rumunų režisieriaus Tudoro Giurgiu filmą „Supermenas, Spaidermenas ar Betmenas“ („Superman, Spiderman or Batman“), kuriame penkiametis berniukas stengiasi išgelbėti savo sunkiai sergančią mamą, pernai Europos kino meno akademija pripažino geriausiu trumpametražiu filmu. Festivalis parodys dar du Giurgiu filmus: trumpametražį „Dar vienos šv. Kalėdos“ („Another Christmas“) ir pilnametražį „Apie snaiges ir žmones“ („Of Snail and Men“), pastarasis varžysis „Kino pavasario“ konkursinėje programoje „Nauja Europa – nauji vardai“.
 
Ne vieną savo filmą šį kovą į „Kino pavasarį“ atveš ir kitas rumunų režisierius Paulas Negoescu: „Atradimų“ programoje bus rodomas jo filmas „Atostogos Tailande“ („A Month in Thailand“), trumpametražių konkurse – „Horizontas“ („Horizon“). Pasaulinė pastarojo filmo premjera vyko „Kanų kritikų savaitėje“, po jos „Horizontas“ apkeliavo Sarajevo, Milano, Gento ir kitus pasaulio festivalius.
 
Esto Janno Jurgenso filmas „Svetimi“ („Distance“)“ pasakoja apie du vyrus, likusius ūkanotoje jūroje ir pasiklydusius nežinioje. Bulgarų režisieriaus Svileno Dimitrovo juostos „Kokia graži diena“ („Rew Day“) pagrindinis veikėjas taip pat pajus nežinomybę. Animaciniame filme vaizduojama paskutinė žmogaus gyvenimo diena.
 
Režisierių Janą Cvitkovičių ištikimiausiems „Kino pavasario“ žiūrovams turėtų priminti 2006 m. festivalyje rodyta juodojo humoro drama „Nuo grabo prie grabo“ („Gravehopping“). Šiemet festivalis kviečia susipažinti su naujausiu slovėno filmu „Šimtas šunų“ („Hundred Dogs“). Režisierius pateikia naują kontroversišką Adomo ir Ievos istorijos viziją.
 
Filmas „Tramvajus“ („Tram“) – pasaulyje didelio pripažinimo sulaukusios Michaelos Pavlatovos animacinis filmas apie rutinos kamuojamas tramvajų vairuotojas, kurias gelbsti slaptos ir net erotinės fantazijos. Čekų režisierė už ankstesnius savo trumpametražius filmus buvo nominuota „Oskarui“, o Berlyno festivalyje laimėjo „Auksinį lokį“.
 
Žeraldas Povilaitis – dar vienas į „Kino pavasarį“ sugrįžtantis režisierius. 2008 m. festivalyje rodyto filmo „5 dienų avantiūra“ kūrėjas šiemet pristatys filmą „Kablelis“ („Comma“). Jos herojus Oskaras bando susisiekti su mylimąja, tačiau per daug dėmesio skiria gyvenimo detalėms. Gabrielė Urbonaitė pristatys filmą „Plaukikė“ („The Swimmer“), pasakojantį apie dviejų merginų draugystę, kartu įveiktą baimę ir sutiktą skausmingą likimą. „Geriausias skyriuj“ („The Best in Department“) – tragikomiškas Akvilės Gelažiūtės pasakojimas apie sutuoktinių porą, kuri nusprendžia viską keisti, kol dar ne vėlu. „Dievo valgytojai“ („God’s Eaters“) – antrasis Anastasijos Piroženko dokumentinis trumpametražis filmas. Režisierė seka mažos stačiatikių bendruomenės gyvenimą, sekmadieniais kartu lanko pamaldas, o po jų sėda prie bendro vaišių stalo.
 
Kovo 14–28 dienomis vyksiančio 18-ojo „Kino pavasario“ programos „Trumpas konkursas“ filmų aprašymus ir videoanonsus jau galima rasti festivalio puslapyje www.kinopavasaris.lt/filmai.

 

„Plaukikė“
„Plaukikė“