7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Kino pavasaryje“ – kitoks Amerikos kinas

 

Pagal „Kino pavasario“ inf.
Nr. 6 (1020), 2013-02-08
Kinas Anonsai
„Pabaisos iš laukinių pietų“
„Pabaisos iš laukinių pietų“

Pernai Vilniaus tarptautiniame kino festivalyje „Kino pavasaris“ parodyta „Nepriklausomo Amerikos kino“ programa sulaukė ypač daug žiūrovų dėmesio. Tad ir šiemet tęsiama tradicija – bendradarbiaujant su Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada Lietuvoje pristatomi geriausi pernai sukurti šios šalies nepriklausomų kino kūrėjų darbai. Šiemet programoje bus rodomi 7 filmai, dalyvavę Sandanso kino festivalyje, taip pat Lokarno, Venecijos, Toronto ir Romos festivaliuose.
 

Šių metų „Nepriklausomo Amerikos kino“ programoje stengtasi pristatyti naujus autorius. Vienas ryškiausių debiutų – keturiems „Oskarams“ jau nominuotas Behno Zeitlino filmas „Pabaisos iš laukinių pietų“ („Beasts of Southern Wild“). Sandanso kino festivalyje filmas apdovanotas Didžiuoju žiuri prizu, Kanų festivalyje – „Auksine kamera“ už geriausią debiutą.
 
Garsaus režisieriaus Franciso Fordo Coppolos sūnaus Romano Coppolos filmo „Trumpas žvilgsnis į Čarlzo Svono III gyvenimą“ („A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III“) idėją, pasak filmo paties autoriaus, „padiktavo noras pabūti narcizo, ugningo moterų meilužio ir blogo vyruko kompanijoje“. Filmas pasakoja apie ekscentrišką dizainerį, kuris praranda mylimą moterį ir leidžiasi į savęs pažinimo kelionę.
 
Craigo Zobelio filmas „Paklusnumas“ („Compliance“) paremtas tikrais nusikaltimais, kurie per dešimt metų buvo įvykdyti septyniasdešimtyje skirtingų JAV vietų. Vyras paskambindavo į greitojo maisto restoraną, prisistatydavo policijos pareigūnu ir įtikindavo vadybininką padėti nubausti darbuotoją, kuris neva pavogė kliento pinigus. Kiekvienas šantažo atvejis truko maždaug 4–5 valandas, kol restorano darbuotojai ir nukentėjusieji išsiaiškindavo, jog visa tai apgaulė.
 
Praėjusiais metais „Nepriklausomo Amerikos kino“ programoje parodyta Antonio Campaso prodiusuota drama „Marta Marsė Mei Marlena“. Šiemet Campaso į „Kino pavasarį“ grįžta kaip režisierius su Paryžiuje kurtu trileriu „Žudikas Saimonas“ („Simon Killer“), pasakojančiu apie merginą praradusį vaikiną ir jo ilgai savyje gniaužtą įsiūtį.
 
Jonathanas Daytonas ir Valerie Faris žiūrovams debiutavo su filmu „Mažoji mis“, 2006-aisiais apdovanotu dviem „Oskarais“. Šiemet „Kino pavasaryje“ bus proga pamatyti jų antrą filmą „Svajonių mergina“ („Ruby Sparks“). Filmo herojus – populiarus jaunas rašytojas, bandantis rasti idėją naujai knygai. Režisieriai teigia, kad „Svajonių mergina“ – netradicinė romantinė komedija.
 
Epinė kriminalinė drama „Niujorko šešėlyje“ („The Place Beyond the Pines“) – trečiasis Dereko Cianfrance’o filmas, jame vaidina Ryanas Goslingas, Bradley’s Cooperis ir Eva Mendez. Goslingo vaidinamas kaskadininkas keliauja po šalį ir atlieka motociklo triukus. Tačiau vieną dieną jis sužino, kad turi vaiką. Filmas kupinas netikėtų posūkių, keršto ir apmąstymų.
 
Kovo 14–28 d. vyksiančio 18-ojo „Kino pavasario“ programos „Nepriklausomas Amerikos kinas“ filmų aprašymus ir videoanonsus jau galima rasti festivalio puslapyje:
 
www.kinopavasaris.lt/filmai

 

„Pabaisos iš laukinių pietų“
„Pabaisos iš laukinių pietų“