7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

informacija 7MD
Nr. 6 (1020), 2013-02-08
Kinas Trumpai
„Argo“
„Argo“

Berlinalės žiuri

Likus savaitei iki Tarptautinio Berlyno kino festivalio paskelbtas visas festivalio žiuri. Kartu su prezidentu Wong Kar-wai, kurio filmas „Didis meistras“ atidarys festivalį, šiemet žiuri dirbs danų režisierė Susanne Bier, 2010 m. pelniusi „Oskarą“ už filmą „Geresniame pasaulyje“; vienas geriausių šių dienų vokiečių režisierių Andreasas Dresenas („Kavinė „Halbe Treppe“, „Kaip devintam danguj“), kurio retrospektyvą prie kelerius metus parodė „Scanorama“; amerikiečių režisierė ir operatorė Ellen Kuras, dirbusi su Martinu Scorsese, Micheliu Gondry, Spike’u Lee; Irano menininkė ir režisierė Shirin Neshat – jos filmą „Moterys be vyrų“ 2010 m. rodė „Kino pavasaris“; „Oskaro“, Kanų kino festivalio ir kitų garbingų apdovanojimų savininkas – amerikiečių aktorius ir režisierius Timas Robbinsas („Pabėgimas iš Šošenko kalėjimo“, „Paslaptinga upė“) bei pernai Lietuvoje rodyto filmo „Atenbergas“ režisierė iš Graikijos Athina Rachel Tsangari.
 
JAV apdovanojimų savaitgalis
Praėjęs savaitgalis buvo tikras apdovanojimų maratonas. Sekmadienį savo apdovanojimus įteikė JAV kino aktorių gildija. Geriausio aktorių ansamblio apdovanojimas šiemet atiteko Beno Afflecko filme „Argo“ suvaidinusiam kolektyvui. Filmas aplenkė kitus nominantus: „Geriausią egzotišką „Marigold“ viešbutį“, „Vargdienius“, „Linkolną“ ir „Optimisto istoriją“. „Argo“ pagaliau pasirodė ir „Forum Cinemas Vingis“ anonsuose – filmas Lietuvoje bus rodomas nuo vasario 8 dienos.
 
Už geriausią vyro vaidmenį apdovanotas Danielis Day-Lewisas, suvaidinęs prezidentą Linkolną Steveno Spielbergo biografinėje dramoje. Filmą „Linkolnas“ nuo vasario 22 d. taip pat rodys „Forum Cinemas Vingis“. Geriausia aktore tapo Jennifer Lawrence, suvaidinusi filme „Optimisto istorija“. Už geriausią antro plano vyro vaidmenį apdovanotas Tommy Lee Jonesas („Linkolnas“), už antraplanį moters vaidmenį – Anne Hathaway („Vargdieniai“).
 
Amerikiečių kritikai mano, kad gildijos pasirinkimas leidžia gana tiksliai spėti ir būsimų „Oskarų“ laureatus, nes aktoriai turi daugiausia balsų JAV kino akademijoje. Ši gildija – ir didžiausia Holivudo profsąjunga, jungianti per 120 tūkstančių narių.
Savaitgalį savo premijas teikė ir JAV prodiuserių gildija. Geriausiu 2012 m. filmu ji išrinko Beno Afflecko „Argo“. Geriausiu animaciniu filmu tapo „Ralfas griovėjas“, dokumentiniu – „Sugar Man“ („Searching For Sugar Man“), pastarąjį žada parodyti „Kino pavasaris“.
 
„Auksinių erelių“ laureatai
Penktadienį „Auksinio erelio“ premijas teikė ir Rusijos kino akademija. Daugumą jų pasidalijo du filmai – Kareno Šachnazarovo „Baltas tigras“ ir Andrejaus Proškino „Orda“. Karinei mistinei dramai apie vokiečių tanką vaiduoklį „Baltas tigras“ (beje, nuo Rusijos pristatytai ir „Oskarui“) atiteko geriausio filmo „Auksinis erelis“, Andrejui Proškinui – geriausio režisieriaus. „Auksiniu ereliu“ apdovanotas ir „Ordos“ scenaristas Jurijus Arabovas. Kontroversiškai Rusijoje sutikta „Orda“ – istorinė drama, kurios herojus rusų vienuolis siunčiamas į ordą, kad išgydytų apakusią totorių chano motiną. Apdovanojimus pelnė ir šio filmo operatorius, kostiumų dailininkė, dailininkas statytojas. „Baltas tigras“ gavo „Auksinius erelius“ už geriausią muziką, garso režisūrą ir montažą. Geriausio metų filmo apdovanojimui buvo nominuoti ir Piotro Buslovo „Vysockis. Ačiū, kad gyvas“, Romano Prygunovo „Духless“, Aleksejaus Andrianovo „Šnipas“. „Auksiniu ereliu“ už geriausią vyro vaidmenį apdovanotas Danila Kozlovskis, suvaidinęs vadybininką filme „Духless“, už geriausią moters vaidmenį – Ana Michalkova, Rezo Gigineišvilio filme „Meilė su akcentu“ suvaidinusi televizijos redaktorę iš vienos Baltijos šalies, vykstančią į Gruziją ieškoti tėvo savo kūdikiui. Boriso Akunino romano „Šnipas“ ekranizacijoje vokiečių šnipę suvaidinusiai Viktorijai Tolstoganovai įteiktas „Auksinis erelis“ už antro plano moters vaidmenį, už vyro vaidmenį apdovanotas Andrejus Smoliakovas, suvaidinęs saugumo pulkininką filme „Vysockis. Ačiū, kad gyvas“. Geriausiais televizijos serialo aktoriais tapo Sergejus Makoveckis („Gastronomo Nr. 1 byla“) ir Irina Rozanova („Furceva“). Geriausiu trumpu serialu pripažintas Sergejaus Snežkino „Baltoji gvardija“ (pagal Michailą Bulgakovą), daugiaserijinio televizijos filmo „Auksinis erelis“ atiteko Aleksejaus Muradovo „Žukovui“.

Geriausio animacinio filmo apdovanojimą pelnė Jelenos Pitkevič „Bachas“, dokumentinio – Liubovės Arkus „Antonas čia šalia“ (jį žada parodyti „Kino pavasaris“), o geriausiu Rusijoje rodytu užsienio filmu tapo Michelio Hazanaviciaus „Artistas“. Netikėtas buvo „Auksinio erelio“ už indėlį į rusų kinematografą laureatas. Juo tapo vienas turtingiausių ne tik Rusijos, bet ir pasaulio žmonių – verslininkas Viktoras Vekselbergas, remiantis Nikitos Michalkovo labdaros fondą „Urga – meilės teritorija“. „Auksiniu ereliu“ už indėlį į pasaulinį kiną apdovanotas operatorius Vadimas Jusovas, nufilmavęs ir ne vieną Andrejaus Tarkovskio filmą.

Vertindami rezultatus rusų kritikai teigia, kad „Auksiniai ereliai“ atsisuko į žiūroviškojo kino pusę. Matyt, todėl į pretendentų sąrašą nepateko Aleksandro Sokurovo „Faustas“, Aleksejaus Balabanovo „Aš taip pat noriu“, Vasilijaus Sigariovo „Gyventi“, Aleksejaus Mizgiriovo „Konvojus“, sulaukę tarptautinių festivalių dėmesio ir apdovanojimų, bei Sergejaus Ursuliako serialas pagal Vasilijaus Grosmano romaną „Gyvenimas ir likimas“.

Parengė Ž. P.

 

 

„Argo“
„Argo“
„Linkolnas“
„Linkolnas“
„Baltas tigras“
„Baltas tigras“
„Orda“
„Orda“