7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Meilės spalvos ir atspalviai

Ko laukti iš „Žiemos ekranų“

„7 md“ inf.
Nr. 3 (1017), 2013-01-18
Kinas
„Sudie, Berta“
„Sudie, Berta“

Sausio 24 – vasario 8 d. Lietuvoje rengiamas prancūzų kino festivalis „Žiemos ekranai“. Filmai bus rodomi Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Alytuje, Marijampolėje, Šiauliuose ir Panevėžyje. Šiemet jau aštuntojo festivalio rengėjai, regis, atsisakė ambicingos idėjos pristatyti tai, kas įdomiausia sukurta prancūzų kine, ir nusprendė rengti teminę filmų peržiūrą. Šių metų tema – meilė. Tradicinė retrospektyva šiemet skirta kino klasikui Ericui Rohmerui. Festivalyje žada apsilankyti režisieriai Stéphaneas Cazes, Damienas Odoulis, aktorė Marie-Eve Nadeau ir kino kritikas, „Cahiers du cinéma“ redaktorius Jeanas-Philippe’as Tessé.

Pagrindinę „Žiemos ekranų“ programą sudaro septyni pastaraisiais metais sukurti filmai. Jų režisieriai – ir debiutantai, ir pripažinti kūrėjai. Dviejų iš jų autorius – poetas, režisierius, scenarijų autorius, operatorius ir prodiuseris Damienas Odoulis (g. 1968). Šešiolikos metų tapęs klajūnu, o devyniolikos – išspausdinęs eiles, dvidešimties jis sukūrė pirmą trumpo metražo filmą. Režisierius sulaukė kritikų ir žiūrovų dėmesio po to, kai sukūrė filmą „Dvelksmas“, apdovanotą Venecijos kino festivalyje. Šį nespalvotą poetišką pasakojimą apie iniciaciją „Žiemos ekranai“ Lietuvos žiūrovams pristatė 2007 metais. Lietuvoje rodytas ir kitas Odoulio filmas „Ričardo O. istorija“. Šiemet bus galima pamatyti 2010 m. Odoulio sukurtą filmą „Likęs pasaulis“ („Le reste du monde“), kuriame pagrindinius vaidmenis sukūrė Judith Morisseau, Marie-Eve Nadeau, Mathieu Amalricas, Emmanuelle Béart. Filmo herojė – dvidešimt devynerių Eva, kuri gyvena Prancūzijos pietuose. Vyras, kuri ji mylėjo, nusižudė. Po jo mirties Eva suprato, kad yra nėščia. Kartu su dviem savo seserimis Eva atsiduria pas tėvus. Senelė per pietus žada atskleisti šeimos paslaptį. Paaiškėja, kad vyresnioji iš seserų Žiudit turi kitą tėvą. Moteris nori jį surasti, o Eva turi apsispręsti, ar išsaugos kūdikį.

Pernai Odoulio sukurtas autobiografinis filmas „Vilko turtai“ („La richesse du loup“), kuriame pagrindinius vaidmenis sukūrė pats režisierius ir Marie-Eve Nadeau, yra eksperimentinės formos. Užkadrinį pasakojimą kuria moteris. Olafu pavadintas herojus dingo, palikęs jai dėžutę su vaizdajuostėse užfiksuotais septynių paskutinių jų bendro gyvenimo metų vaizdais. Tai šimtai valandų įrašų, atskiri kadrai, užrašai. Mari nusprendžia išsiaiškinti vilko Ilafo paslaptį. Diena po dienos ji žiūri nufilmuotus vaizdus, gilinasi į vyro gyvenimo fragmentus ir bando atkurti žmogų, kurį myli. Kad geriau suprastų, kodėl jis išvyko.
 
Pasak kanadietės režisierės Anne Émond, jos filmą „Naktis Nr. 1“ („Nuit #1“, Kanada, 2011) įkvėpė Erico Rohmero „Mano naktis su Mod“, ypač aktoriai, kurie filme tarsi naujai atranda ir „išranda“ meilę. Todėl ji norėjusi savo filme patyrinėti kondensuotus vienos nakties jausmus. Émond filmo herojai Nikolajus ir Klara per vieną naktį nori patirti visus meilės etapus. Jų istorija galėtų trukti mėnesį, metus, visą gyvenimą...
 
Jauno režisieriaus Stéphane’o Cazes (g. 1983) filmas „Omblina“ („Ombline“, 2012) pasakoja apie dvidešimtmetę, kuri nuteisiama trejus metus kalėti. Kalėjime ji sužino, kad yra nėščia, ir pagimdo sūnų Luką. Įstatymas jai suteikia teisę būti su kūdikiu pirmus 18 mėnesių. Omblina (Mélanie Thierry) kovoja, kad galėtų prižiūrėti sūnų kuo ilgiau ir auginti jį pasibaigus bausmei. Kova už sūnų ir ryšys su juo jaunai moteriai taps ir paskata kovoti už save, naują gyvenimą. Omblina turės pasikeisti, atsisakyti prievartos. Filmas kurtas tikrame kalėjime.

Populiaraus aktoriaus ir režisieriaus Bruno Podalydès komedija „Sudie, Berta“ („Adieu Berthe oul’enterrement de mémé“, 2012) šiemet buvo rodyta Kanuose. Prancūzų kritikai teigia, kad tai gražiausias, labiausiai jaudinantis režisieriaus filmas, melancholijos ir burleskos, švelnumo ir pašaipų kokteilis, bei lygina „Sudie, Berta“su Nanni Moretti ir Dino Risi komedijomis.

Pavadinimas yra nuoroda į populiarų posakį, reiškiantį, kad viskas prarasta. Filmo herojus vaistininkas Armanas iš pradžių taip nemano. Jis net šiek tiek pamiršo savo senelę, kuri mirė ir kurią reikia palaidoti. Vaistininkas dirba kartu su žmona, bet medikamentų spintoje slepia burtininko aksesuarus: Armanas slapta rengia dovaną meilužės Aliks dukters gimtadieniui. Tad laidotuvės jam visai nerūpi. Pagaliau, kas buvo ta Berta? Pagrindinius vaidmenis šioje melancholiškoje komedijoje sukūrė populiarūs aktoriai Valérie Lemercier, Denis Podalydès, Isabelle Candelier, Bruno Podalydès.

Šiemet Kanuose, „Kritikų savaitės“ programoje, rodytas ir Louis-Do de Lencquesaing’io filmas „Šuoliais“ („Au galop“, 2012). Filmo herojė Ada mano, kad susikūrė ją tenkinantį ir laimingą gyvenimą. Bet jos kelyje pasitaikė Polis. Rašytojas gyvena su dukra ir turi labai reiklią, ekscentrišką mamą. Taip Ados gyvenimas įgauna naują pagreitį...
 
Ši meilės istorija primena sentimentalią freską, sudėliotą iš daugybės istorijų ir daugybės ryškių personažų, bet visus juos vienija noras sekti paskui savo jausmus ir geismus, nepaisant amžiaus ir fizinės būsenos. Pagrindiniame vaidmenyje pamatysime 7-ojo dešimtmečio žvaigždę Marthe Keller.

Truffaut ir Rohmero tradicijas prancūzų kine tęsiantis Jacques’as Doillonas pasižymi savitu stiliumi. Per 46-erius karjeros metus režisierius sukūrė daugiau kaip pusšimtį filmų ir pelnė Kanų, Berlyno, Venecijos ir kitų kino festivalių apdovanojimus.
 
Doillonas mėgsta stebėti vaikus, paauglius, fiksuoti jų jausmus atsidūrus suaugusiųjų pasaulyje ar sprendžiant savo problemas. Naujausio režisieriaus filmo „Tavo vaikas“ („Un enfant de toi“, 2012) herojai Aja ir Luisas kadaise mylėjo vienas kitą, jie turi dukrelę Liną, bet poros keliai išsiskyrė. Kiekvienas gyvena savo gyvenimą, bet yra istorijų, kurias pamiršti nelengva, o septynerių metų Lina būtinai nori išsiaiškinti keblius mamos santykius su vyrais. Ji žino, kad mama myli ir tėtį, ir Viktorą, su kuriuo gyvena. Be to, mama jai minėjo, kad nori susilaukti antro vaiko... Filme vaidina režisieriaus ir Jane Birkin duktė Lou Doillon, režisierius ir aktorius Samuelis Benchetrit, o mažoji Olga Milshtein laikoma didžiausiu filmo atradimu.

 

„Sudie, Berta“
„Sudie, Berta“
„Tavo vaikas“
„Tavo vaikas“