7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7MD
Nr. 40 (1008), 2012-11-09
Kinas Trumpai
Roberto Benigni
Roberto Benigni

Roberto Benigni jubiliejus

Populiarus visame pasaulyje italų aktorius Roberto Benigni švenčia savo šešiasdešimtmetį. Aktorius, kurį dabar ir savo ekranuose galime pamatyti Woody Alleno filme „Į Romą su meile“, gimė 1952 m. spalio 27 dieną. Jis nebaigė jokios aktorių mokyklos. Būdamas dvidešimties Benigni debiutavo komedijų teatro scenoje ir greit pateko į televiziją – populiarioje pramoginėje laidoje vaidino ekscentrišką kino kritiką. Praėjus keleriems metams po kino debiuto, sukūrė ir savo pirmą filmą „Tu mane jaudini“ („Tu mi turbi“). Filmavimo aikštelėje Benigni susipažino su būsima žmona Nicoletta Braschi, ji vėliau vaidino beveik visuose jo filmuose. Netrukus susiformavusį savitą Benigni komedijų stilių galima apibūdinti keliais žodžiais: groteskas, absurdas, klaidų komedija. Tačiau kartais Benigni vaidina ir kitų kūrėjų filmuose, tarp jų buvo Federico Fellini, Jimas Jarmuschas.

1997 m. Benigni sukūrė tragikomediją apie Holokaustą „Gyvenimas yra gražus“, atnešusią režisieriui pasaulinę šlovę, du „Oskarus“, bet kartu ir sukėlusią šoką bei diskusijas. Paskutinius septynerius metus Benigni nesukūrė nė vieno filmo. Tuos metus jis skyrė pirmiausia Dante’s „Dieviškosios komedijos“ populiarinimui tarp savo tėvynainių. Aktoriaus monologai italų miestų aikštėse ir televizijoje tapo plačiai komentuojamais politiniais ir visuomeniniais įvykiais. Jau ne vienus metus Benigni satyros objektas yra buvęs premjeras Silvio Berlusconi. Pernai Benigni sumušė visų laikų italų televizijos rekordą – jo keliasdešimties minučių patriotinį monologą San Remo dainos festivalyje žiūrėjo per 20 milijonų žiūrovų. Monologas buvo skirtas 150-osioms Italijos suvienijimo metinėms, o Benigni interpretavo nacionalinio himno žodžius. Prieš pat jubiliejų televizija paskelbė apie Benigni sugrįžimą: gruodį geriausiu laiku RAI transliuos jo monologą, skirtą Italijos konstitucijai.

Mike’as Leigh kurs filmą apie Williamą Turnerį

Britų tapytojo Williamo Turnerio (1775–1851) gyvenimas taps naujo Mike’o Leigh („Dar vieneri metai“) filmo pagrindu. Pagrindinį vaidmenį kurs Timothy Spallas, vaidinęs jau penkiuose režisieriaus filmuose. Apie tai, kad norėtų sukurti istorinį filmą, režisierius užsiminė iškart po filmo „Vera Dreik“. Leigh nekalba apie būsimą filmą, bet spėjama, kad didelė jo dalis bus filmuojama Italijoje. Turneris joje apsilankė 1819 metais. Filmas turėtų pasirodyti 2014-aisiais.

Kino fondas skatins bendros rusų ir vokiečių gamybos filmus

Maskvoje paskelbta, kam atiteks pernai įsteigto bendros vokiečių ir rusų gamybos filmų fondo grantai. Po 20 tūkstančių eurų gaus režisieriai Aleksandras Mindadzė ir jo projektas „Brangus Hansai, mielas Piotrai“ bei Aleksejaus Učitelio studijos „Rok“ ir jaunos režisierės Gabrielos Černiak politinė satyra „Draugai“, prodiuseriai Aleksandras Rodnianskis ir Sergejus Melkumovas, svajojantys nusiųsti Fiodorą Bondačiuką ir Tilį Schweigerį į „Antalijagardą“.

Mindadzės „Brangusis Hansai, mielasis Piotrai“ remiasi realiais įvykiais. 1940-ųjų rudenį vokiečių inžinierius Hansas atvyko į Maskvą, surado draugą Piotrą ir įsimylėjo merginą, tačiau aplinkybės privertė jį sugrįžti į Vokietiją. Vėl Rusijoje jis atsidūrė jau su karine misija. „Antalijagradas“ pasakos apie vokiečio ir ruso turistų nuotykius Turkijoje, „Draugai“ nukels į 1961-uosius. NATO įtikina sovietus, kad sukūrė laiko mašiną, kuri padarys taip, kad „Kapitalas“ nebūtų parašytas. Atsakydama į tai KGB taip pat sukuria laiko mašiną, bet ja į praeitį siųsti Olegas ir Igoris atsiduria mūsų dienų Berlyne.

Michelle Williams vaidins Irene Nemirovsky romano ekranizacijoje

Sukūręs filmą „Hercogienė“, režisierius Saulas Dibbas ketveriems metams dingo iš kino, o dabar grįžta su istorine melodrama „Prancūziška siuita“ („Suite francaise“). Filmo pagrindas – ir lietuviškai pasirodęs romanas, kurį parašė Kijeve turtingo bankininko šeimoje gimusi ir Aušvice nužudyta prancūzų rašytoja Irene Nemirovsky (1903–1942). „Prancūziška siuita“ buvo suplanuota kaip penkių dalių knyga, autorė spėjo baigti vos dvi. Jos pasirodė tik 2004-aisiais ir iškart tapo įvykiu. Knygos heroję Liusilę pasiūlyta suvaidinti Michellei Williams („7 dienos ir naktys su Marilyn Monroe“). Liusilė gyvena vokiečių okupuotoje Prancūzijoje. Vyras, kurio ji niekada nemylėjo, vyksta į karą, o Liusilę prižiūri despotiška anyta. Jų namuose apsigyvena vokiečių karininkas – buvęs kompozitorius. Jie pamilsta vienas kitą, bet Liusilė turi pasirinkti: meilė ar tėvynė.

Roberto Benigni
Roberto Benigni
Mike Leigh
Mike Leigh
Til Schweiger
Til Schweiger
Timothy Spall
Timothy Spall
Michelle Williams
Michelle Williams