7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

7MD
Nr. 39 (1007), 2012-11-02
Kinas Trumpai
„Londonas – šiuolaikinis Babilonas“
„Londonas – šiuolaikinis Babilonas“

Europos kino akademija nominavo dokumentinius filmus

Europos kino akademija paskelbė tris filmus, kurie nominuoti geriausio šių metų Europos dokumentinio filmo apdovanojimui. Tai – Manuelio von Stürlerio „Klajoklių žiema“ („Hiver nomade“, Šveicarija). Niono dokumentinio kino festivalyje šiemet geriausiu pripažintas filmas – tai pasakojimas apie piemenis Carole ir Pascalį, kurie turi peržiemoti kartu su trimis asilais, keturiais šunimis ir 800 avių. 600 kilometrų sunkiais ir šaltais žiemos keliais – išbandymas, bet kartu ir tikras šiuolaikinis nuotykis.

Per dvi valandas trunkantis Julieno Temple’o „Londonas – šiuolaikinis Babilonas“ („London – the Modern Babylon“, D. Britanija) buvo įtrauktas į kultūrinę Londono olimpiados programą. Tai kelionė į britų sostinės centrą, pokalbiai su menininkais, muzikais, rašytojais, paprastais žmonėmis ir politiniais radikalais apie tai, kaip jie pakeitė miesto veidą. Bet kartu filmas – ir pasakojimas apie paskutinius šimtą miesto istorijos metų, papildytas kino archyvų medžiaga.

Jérōme’o Le Maire’o „Arbata arba elektra“ („Le thé ou l’eléctricité“, Belgija, Prancūzija, Marokas) pasakoja, kaip elektrifikuojamas nuošalus Maroko kalnų kaimas. Režisierius trejus metus fiksavo moderniosios civilizacijos žygį į kaimo tikrovę.
Kuris filmas tapo geriausiu, paaiškės gruodžio 1 d. Maltoje, per iškilmingą Europos kino akademijos apdovanojimų ceremoniją.

Jacques’as Audiard’as antrąkart nugalėjo Londone

Prancūzų režisierius Jacques’as Audiard’as antrą kartą gavo sekmadienį pasibaigusio Londono kino festivalio (London Film Festival) Didįjį prizą. Juo apdovanotas filmas „Rūdys ir kaulas“ („Rust and Bone“). Filmą, kuriame pagrindinį vaidmenį sukūrė Marion Cotillard, žiuri įvertino už tai, kad jis „kupinas gilių jausmų, žiaurumo ir meilės“. Pirmą kartą Audiard’as Londone buvo apdovanotas už filmą „Pranašas“ (2009).

Prizu už geriausią debiutą apdovanotas amerikiečio Benho Zeitlino „Pabaisos iš laukinių pietų“ („Beasts of the Southern Wild“), ką tik rodytas ir Tarptautinio Kauno kino festivalio programoje, už geriausią britų debiutą – Sally El Hosaini „Mano brolis šėtonas“ („My Brother the Devil“). Geriausiu dokumentiniu festivalio filmu tapo amerikiečio Alexo Gibney „Mano didžioji kaltė. Tyla Dievo namuose“ („Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God“) – pasakojimas apie pedofiliją katalikų bažnyčioje. Specialiaisiais apdovanojimais už indėlį į britų kiną apdovanota šeima – režisierius Timas Burtonas ir jo žmona aktorė Helena Bonham Carter.

Peterburgo kazokai prieš „Lolitą“

Rusų teatro ir kino aktoriaus Leonido Mozgovojaus monospektaklis pagal Vladimiro Nabokovo „Lolitą“, kuris turėjo būti rodomas viename Peterburgo muziejų, atšauktas po to, kai į žiniasklaidą ir muziejaus vadovybę kreipėsi Peterburgo kazokai. Savo atvirame laiške jie tvirtino, kad Nabokovo kūrinys turi būti uždraustas pagal neseniai Peterburgo miesto deputatų priimtą įstatymą, draudžiantį pedofilijos propagandą nepilnamečiams. Laiško autoriams nepatinka ir tai, kad Leonidas Mozgovojus suvaidino Hitlerį Aleksandro Sokurovo filme „Molochas“. Sokurovas laiške pavadintas „sodomijos ir homoseksualizmo propaguotoju“.

Prieš tai Peterburge stačiatikių aktyvistai jau pasiekė, kad būtų uždrausta galerininko Marato Gelmano kuruojama paroda „Ikonos“ bei atšauktas spektaklis „Piliečiai velniai“, kuriame dalyvauja opozicijos veikėja Ksenija Sobčak.

Varšuvos kino festivalio Didysis prizas paskirtas „Tango Libre“

Sekmadienį pasibaigusio vieno didžiausių Vidurio ir Rytų Europoje Tarptautinio Varšuvos kino festivalio Didysis prizas paskirtas belgo Frederico Fontayne’o filmui „Tango Libre“. Filmas pasakoja apie Alisą, kuri kalėjime lanko vyrą ir meilužį. Jos apsilankymus stebintis kalėjimo sargas susipažino su moterimi tango kursuose. Žiuri narys Gregas Zglińskis (jo „Drąsa“ šiemet tapo „Kino pavasario“ konkurso nugalėtoja) sakė, kad „Tango Libre“ kalba, jog tikroji laisvė slypi žmogaus viduje. Todėl kiekvienas turi ieškoti savo būdų, kaip išsilaisvinti iš to vidinio kalėjimo. Filmo herojams toks būdas yra tango.
Konkurse dalyvavo 18 filmų iš viso pasaulio. Už geriausią režisūrą apdovanotas Andzejus Jakimowskis, po ilgokos pertraukos sukūręs filmą „Imagine“. Jo filmo herojus yra instruktorius, kuris moko neregių klinikos pacientus orientuotis erdvėje, pasinaudojus echolokacijos technika. Pats instruktorius taip pat yra neregys. Apdovanojimą už geriausią dokumentinį filmą gavo Michalo Marczako filmas „Fuck for Forest“. Tai filmas apie organizaciją, kuri renka lėšas ekologiniams projektams, pardavinėdama savo pagamintus pornografinius filmus.

Vienintelis lietuviškas filmas festivalyje – dokumentinių filmų konkurse dalyvavęs Giedrės Žickytės „Kaip mes žaidėme revoliuciją“.
 

„Londonas – šiuolaikinis Babilonas“
„Londonas – šiuolaikinis Babilonas“
„Arbata arba elektra“
„Arbata arba elektra“
„Rūdys ir kaulas“
„Rūdys ir kaulas“
„Tango Libre“
„Tango Libre“