7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos dokumentinis kinas internete

7MD informacija
Nr. 38 (1006), 2012-10-26
Kinas
Iliustracija: www.e-kinas.lt
Iliustracija: www.e-kinas.lt

 

Lietuvos centriniame valstybės archyve saugoma daugiau kaip aštuoni tūkstančiai lietuviškų dokumentinių filmų. Siekdamas pagerinti prieigą prie filmų, Lietuvos centrinis valstybės archyvas pristato naują interneto portalą www.e-kinas.lt, sukurtą įgyvendinant projektą „Lietuvos dokumentinis kinas Internete (e-kinas)“, finansuojamą iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų pagal 2007–2013 m. Ekonomikos augimo veiksmų programos prioriteto „Informacinė visuomenė visiems“ priemonę „Lietuvos kultūra informacinėje visuomenėje“.
Jau dabar naujame interneto portale www.e-kinas.lt galima rasti daugiau kaip šimtą filmų, sukurtų 1919–1961 metais. Portalas nuolat papildomas naujais filmais. Planuojama, kad artimiausiu metu bus prieinamas tūkstantis lietuviškos dokumentikos įrašų. Kolekciją sudaro Lietuvos centriniame valstybės archyve saugomos pirmosios 1919–1940 m. sukurtos Lietuvos kino kronikos, Antrojo pasaulinio karo metų dokumentika, Lietuvos kino studijoje kurti kino žurnalai, apybraižos, siužetai.
Manoma, kad Lietuvos dokumentinio kino pradžią žymi Vladislovo Starevičiaus (Wladyslaw Starewicz) filmas, sukurtas 1909 m., tačiau jo kopija neišliko. Prieš Antrąjį pasaulinį karą Lietuvoje dažnai viešėdavo JAV lietuviai kino operatoriai, jie fiksavo ir Lietuvos kaimą (jo bene labiausiai ilgėjosi išeiviai), ir miestus, ir valdžios keliones, susitikimus. Tarpukariu dokumentinius filmus kūrė ir Lietuvos operatoriai Steponas Uzdonas, Alfonsas Žibas, Stasys Vainalavičius. Jų darbus galima rasti www.e-kinas.lt portale, pasirinkus kolekciją „Prieškario Lietuvos kino kronikos“. Lietuvą okupavus nacistinei Vokietijai, buvo kuriami propagandiniai filmai ir kronikos, kurias galima pamatyti kolekcijoje „Karo kronikos“. Pokario metais Lietuvos kino studija iš Kauno perkelta į Vilnių, o lietuvių kino operatoriai pradėjo bendradarbiauti su Centrine TSRS dokumentinių filmų kino studija. Kasmet buvo kuriami žurnalai „Tarybų Lietuva“ bei kino apybraižos, kurias taip pat galima pamatyti portale.
Portalas www.e-kinas.lt skirtas ne tik profesionalams, bet ir visiems, besidomintiems Lietuvos dokumentiniu kinu. Pirmame Lietuvoje virtualiame dokumentinio kino archyve kiekvienas interneto vartotojas gali ieškoti jį dominančių skaitmeninių vaizdų, juos peržiūrėti bei užsisakyti skaitmenines kino filmų kopijas. Registracija ir internetinė filmų peržiūra – nemokama. Portalas www.e-kinas.lt pasiekiamas ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių interneto vartotojams – filmų aprašai pateikiami ir anglų kalba.
Daugiau informacijos rasite www.e-kinas.lt.
Senojo Lietuvos dokumentinio kino realijos ir autoriai dar nėra išsamiai aprašyti. Kviestume visus, galinčius ir norinčius pateikti smulkesnės ir tikslesnės informacijos, prisidėti prie kruopštaus kino aprašų sudarymo darbo ir kreiptis į archyvą: [email protected].

 

Iliustracija: www.e-kinas.lt
Iliustracija: www.e-kinas.lt