7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

7MD
Nr. 37 (1005), 2012-10-19
Kinas Trumpai
Bernardo Bertolucci, Marlonas Brando ir Maria Schneider filmuojant „Paskutinį tango Paryžiuje“
Bernardo Bertolucci, Marlonas Brando ir Maria Schneider filmuojant „Paskutinį tango Paryžiuje“

Europos kino akademija pagerbs Bernardo Bertolucci


Europos kino akademijos prizas už gyvenimo nuopelnus gruodžio 1 d. Maltoje bus įteiktas ne tik Helen Mirren, bet ir italų režisieriui Bernardo Bertolucci. Vienas svarbiausių XX a. antros pusės italų kino režisierių karjerą kine pradėjo Piero Paolo Pasolini asistentu. Būdamas dvidešimt vienų jis sukūrė pirmą vaidybinį filmą. Antras Bertolucci filmas „Prieš revoliuciją“ (1964) sulaukė atgarsio visame pasaulyje. Nuo tada kiekvienas režisieriaus filmas tampa kino įvykiu. Juo buvo ir 1970 m. sukurtas „Konformistas“, ir „Paskutinis tango Paryžiuje“ (1972), iki šiol jaudinantis ne vieno kino kūrėjo ir žiūrovo vaizduotę.
Bertolucci filmografijoje puikai dera kameriniai ir epiniai filmai. 1976 m. Bertolucci dviejų dalių epas „XX amžius“ buvo vienas pirmųjų bandymų apibendrinti šį laikotarpį. 1987-aisiais pasirodęs Kinijoje kurtas „Paskutinis imperatorius“ liudijo ir naują postmodernistinio kino estetiką, ir būsimą visuotinį susidomėjimą Azijos kinu. Filmas buvo apdovanotas devyniais „Oskarais“, nacionalinėmis britų, italų, prancūzų kino premijomis bei sulaukė specialaus žiuri prizo pirmojoje Europos kino apdovanojimų ceremonijoje.


2003 m. Bertolucci filmas „Svajotojai“ ne vienam kino mėgėjui tapo įvadu į maištingus 1968-uosius ir sinefiliją. Režisierius liko ištikimas savo maištininkų kartos idealams. Naujausias Bertolucci filmas „Aš ir tu“ šiemet buvo rodytas oficialioje Kanų kino festivalio programoje.

„Tado Blindos. Pradžios“ kūrėjai pradeda naują filmą


Kitą savaitę prasidės naujo lietuviško filmo „Valentinas Vienas“ filmavimas. Naujo projekto autoriai – filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ prodiuseris Žilvinas Naujokas ir režisierius Donatas Ulvydas. Jie tvirtina, kad filmas atvirai nagrinės vyrų ir moterų santykius ir bus skirtas suaugusiems žiūrovams. Filmą žadama sukurti per rekordiškai trumpą laiką, kad jis galėtų pasirodyti ekranuose jau kitų metų Valentino dienos išvakarėse – vasario 8 dieną. Režisierius Ulvydas žada, kad tai bus linksmas, kamerinis, šventinis filmas. Jis kuriamas pagal Kanadoje jau pagaminto filmo scenarijų, kurio teises įsigijo ir Naujokas. Būsimo filmo personažai – keturios Valentino dienos proga susitikusios poros ir vienišius Valentinas. Pasak filmo kūrėjų, „jauni žmonės, meilės, aistros ir seksas – visa tai romantika“. Lieka viltis, kad žiūrovai mano taip pat.

Filmas apie Alfredą Hitchcocką


Internete pasirodė būsimo filmo apie didįjį režisierių plakatai. Filmą kuria scenaristas ir režisierius Sacha Gervasi, pagrindinis vaidmuo teko Anthony Hopkinsui. Pasak kūrėjų, filmas pasakos tik apie vieną Hitchcocko gyvenimo tarpsnį, kai 1960 m. jis kūrė filmą „Psichopatas“, bei apie režisieriaus santykius su žmona Alma.

Robertas De Niro filmuojasi Luco Bessono komedijoje


Paskutiniais metais Robertui De Niro nelabai sekasi su įdomiais vaidmenimis. Gal nauja Luco Bessono gangsterių komedija „Malavita“ pagaliau bus verta De Niro talento? Komedija pasakos apie mafijos gyvenimo užkulisius. Ji kuriama pagal bestseleriu tapusį Tonino Benacquisti romaną. De Niro partneriais šiame filme bus Tommy Lee Jonesas, Michelle Pfeiffer ir Diana Agron. Filmuojama Normandijoje, Paryžiuje ir Niujorke. Ekranuose „Malavita“ pasirodys kitais metais.
 

Žymos:
7MD,
Bernardo Bertolucci, Marlonas Brando ir Maria Schneider filmuojant „Paskutinį tango Paryžiuje“
Bernardo Bertolucci, Marlonas Brando ir Maria Schneider filmuojant „Paskutinį tango Paryžiuje“
Žilvinas Naujokas ir Donatas Ulvydas
Žilvinas Naujokas ir Donatas Ulvydas
Būsimo filmo plakatas
Būsimo filmo plakatas
Lucas Bessonas ir Robertas De Niro
Lucas Bessonas ir Robertas De Niro