7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kauno kino festivalio žiūrovai daugiausiai simpatijų skyrė lietuviškam filmui „Narcizas“

7MD
Nr. 36 (1004), 2012-10-12
Kinas Anonsai
„Balkanų melodija“
„Balkanų melodija“

Tarptautinio Kauno kino festivalio žiūrovai, vertinę patikusius filmus, geriausiu šiemet išrinko lietuvių kino kūrėjos Dovilės Gasiūnaitės debiutinį vaidybinį filmą „Narcizas“. Antrą vietą pagal balsų skaičių užėmė režisieriaus Richardo Presso dokumentinis filmas „Billo Cunninghamo Niujorkas“, trečią – Stefano Schwieterto „Balkanų melodija“.


Daug žiūrovų simpatijų pelnė ir atidarymo filmas – „Sidabrinio lokio“ apdovanojimu Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje įvertinta Ursulos Meier „Sesuo“ bei amerikiečių režisieriaus Benho Zeitlino kino juosta „Pabaisos iš laukinių pietų“, pelniusi prizų Kanų kino festivalyje.
„Narcizas“ pasakoja apie puikybės apakintą violončelininką, kuris turi mylinčią šeimą ir draugus, bet nori daugiau. Tai bendras Lietuvos ir Graikijos kino kūrėjų darbas, brandintas net šešerius metus.


„Narcizo mitą dalinasi graikai ir italai, man buvo patogu filme turėti klasikinių bruožų aktorių. Vanduo, kurio filme daug, yra tiesiogiai susijęs tuo mitu: žiūrėdamas prie upelio į save Narcizas išdžiūvo, sunyko. Filme Narcizą kankina troškulys – ir tiesiogine, ir perkeltine prasme“, – sąsajas su antikos laikų istorija aiškino režisierė.
Pasak Gasiūnaitės, filmo stiprybė – ne išoriniai efektai: „Mes niekuo nenustebinsime, neturime nei kadrų iš lėktuvų, nei filmuotų po vandeniu, ko galbūt būčiau norėjusi. Bet turime visa kita. Filme rodomas narcizas yra perfekcionistas, jam, kaip ir visiems narcizams, būdingas tobulybės ilgesys. Deja, gyvenime žmonės nėra tobuli, situacijos netobulos ir laimės neįmanoma pasiekti, ieškant tobulybės, nes ji tiesiog neegzistuoja. Laimė yra vidinė, ne išorinė būsena.“


„Narcizas“ šiemet buvo nominuotas trims „Sidabrinėms gervėms“ – geriausio kompozitoriaus, epizodinio aktorės vaidmens ir pilnametražio vaidybinio filmo kategorijose.


Tarptautinis Kauno kino festivalis spalio 7 d. uždarymo filmu „Medžioklė“ baigė kino šventę Kaune. Spalio 9–13 d. festivalis kelsis į Klaipėdos kultūrų komunikacijų centrą, spalio 11–13 d. – į Šiaulius, „Polifonijos“ salę, spalio 16–20 d. – į Panevėžį, kino teatrą „Garsas“.

Pagal rengėjų inf.

„Balkanų melodija“
„Balkanų melodija“
„Billo Cunninghamo Niujorkas“
„Billo Cunninghamo Niujorkas“