7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Aleksandro Macijausko paroda „Gyventi“

Fotografijos galerijos inf.
Nr. 14 (1506), 2024-04-05
Fotografija Anonsai
Aleksandras Macijauskas, „Kauno veterinarijos klinikose“. 1980 m.
Aleksandras Macijauskas, „Kauno veterinarijos klinikose“. 1980 m.

Nuo penktadienio Kauno fotografijos galerijoje veiks Aleksandro Macijausko paroda „Gyventi“.

Aleksandras Macijauskas, vienas svarbiausių Lietuvos fotografijos mokyklos atstovų, yra vertinamas dėl savo didžiulės įtakos Lietuvos fotografijos raidai. A. Macijauskas gimė 1938 m. Kaune, jo kūryba giliai įsišaknijusi miesto istorijoje ir kultūroje. Jo ankstyvoji patirtis tiek konfliktiškoje miesto, tiek šiurkščioje kaimo aplinkoje padarė didelę įtaką jo įvairiapusiškai kūrybai. Aleksandras Macijauskas ilgus metus (iki 2009m.) vadovavo Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriui ir įkūrė Kauno fotografijos mokyklą, formuodamas būsimas fotografų kartas.

Unikalus Macijausko stilius, pasižymintis dinamiškomis kompozicijomis ir modernia estetika, pelnė jam tarptautinį pripažinimą. Jo darbai buvo eksponuojami kartu su pasaulinėmis fotografijos legendomis Briuselyje, Venecijoje, San Francisko modernaus meno muziejuje ir kituose svarbiausiuose pasaulio muziejuose bei festivaliuose. Savo pripažinimą pelniusioje serijose "Kaimo turgūs", „Veterinarijos klinikos“ Macijauskas perteikia Lietuvos kultūros esmę, modernumą derindamas su tradicijomis ir suteikdamas savo objektams dramatiškumo, macijauskiško teatrališkumo. Pasak dr. Tomo Pabedinsko A. Macijauskas Lietuvos humanistiniam pasaulėvaizdžiui suteikė šiurkštumo, įtampos, konflikto, atviros ironijos, apmąstytos prasmės. Iš Macijausko fotografijų dvilypumo gimsta dramatiškumas. Geriausiuose autoriaus darbuose fotografijų formos ypatumai tikrovę paverčia neįprastu reginiu, leidžia fotografui sukurti meninį vaizdą, kurio prasmė atsiveria anapus vizualaus tikrovės dokumento ir akivaizdaus turinio. Macijauskas ne tik perteikia užfiksuotos akimirkos įtampą, bet ir visą mūsų gyvenimą parodo kaip groteskišką, gyvenimo ratui besisukant nuolat pasikartojančią dramą.

Jo indėlis į fotografiją pabrėžia meno galią peržengti kultūrines ir politines ribas, taip patvirtindamas pasaulinę Lietuvos fotografijos tradicijos reikšmę. A. Macijauskas išlieka svarbia fotografijos pasaulio figūra, garsėjančia dėl novatoriško požiūrio ir atsidavimo žmogaus būsenos ir santykių dokumentavimui.

Aleksandro Macijausko parodoje Gyventi eksponuojami kūriniai yra iš ciklo „Veterinarijos klinikos“ (1977–1984). Paroda veiks iki gegužės 5 d.

Parodos kuratorius Gintaras Česonis.

Ekspozicijos architektas Donatas Stankevičius.

Aleksandras Macijauskas, „Kauno veterinarijos klinikose“. 1980 m.
Aleksandras Macijauskas, „Kauno veterinarijos klinikose“. 1980 m.