7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniuje – mongolų tautybės tapytojo OtGO paroda: gyvybe knibždančios kompozicijos be laiko ir drobės ribų

GODÒ galerijos inf.
Nr. 18 (1510), 2024-05-03
Dailė Anonsai
Otgonbayar Ershuu, „Memento Mori“
Otgonbayar Ershuu, „Memento Mori“

Gegužės 3 d., 19 val., Vilniaus meno erdvė „GODÒ galerija“ pirmą kartą Lietuvoje pristato mongolų tautybės menininko Otgonbayar Ershuu, taip pat žinomo meniniu vardu OtGO, personalinę tapybos parodą „AMITAN“ („Gyvūnai“). Per tradicinės mongolų tapybos technikas ir šiuolaikinio meno kalbą autorius atveria savo gyvastingą kūrybinį pasaulį bei leidžia priartėti prie stepėmis nuklotų gimtųjų kraštų, nemažiau turtingų ir savo unikaliu kultūriniu paveldu.

 

Dailėtyrininkas dr. Vidas Poškus:

 

OtGO – tikrasis vardas OtGONBAYAR Ershuu – Ulan Batore gimęs (1981), jaunystės metus praleidęs, klasikinės–tradicinės tapybos pagrindus čia įgijęs menininkas ir kuratorius šiuo metu reziduoja Berlyne (čionykščiame Universität der Künste yra įgytas magistro laipsnis), ir yra vienas reikšmingiausių Mongolijos meno ambasadorių Vakaruose.

 

Iki šiol mūsuose veikiant tam tikriems kolektyvinės patirties štampams, vaizduotė nenumaldomai piešia bekraštėmis stepėmis klajojančius nomadus ar horizonte išskleistas jų jurtas, smilkalų miglos ir gerklinio giedojimo apgaubtus budistinius vienuolynus arba ritmiškų apeiginio būgno dūžių užhipnotizuotas šamaniškas apeigas. Kita vertus, net ir stereotipai turi tam tikrą pagrindą, – juolab kad OtGO yra puikiai perpratęs tokių dailės žanrų kaip tanka, o ir mongol zurag, paslaptis. Ir visa tai organiškai supynę su šiuolaikinio meno kalbos priemonėmis.

 

OtGO, visų pirma, yra tapytojas. Jis naudoja drobę kaip vaizdų kūrimo pagrindą ir spalvą kaip esminę priemonę. Kalbant apie išraiškos būdus – tai ir abstrakti, austus kilimus ar kaligrafinius pratimus šiek tiek primenanti, aliuzijų su širmomis turinti ryškiaspalvė struktūra, ir abstrakčiais siluetais virstantys ženklai – nuo skaičių ir rašmenų iki augalinių ir žmogiškųjų pavidalų. Iš jų susidėlioja ornamentuotos, tuo pačiu – natūraliu gyvumu alsuojančios kompozicijos, primenančios šimtais gėlių žiedų pasipuošusias bekraštes pavasario pievas. Begalybės pojūtis OtGO kūryboje veikia kaip viena esminių estetinių ir egzistencinių kategorijų. Viena vertus, patys paveikslai, būdami stačiakampių formatų, yra begaliniai, tįstantys iki menamos horizonto linijos. Tai yra, fiziškai žiūrovo akis savo kelionę baigia ties šoninėmis ar apatine, viršutine drobių briaunomis, tačiau mintis gali keliauti kur kas toliau. Vaizduojama figūra (gestikuliuojantis žmogus, besiplaikstantis gyvūnas) taip pat iškeliauja iš už vaizduojamosios realybės į menamą. Iš kitos pusės, nesibaigiantis yra ir laikas OtGO darbuose. Čia vyksta veiksmas, ir tas judesys, tarsi nuolat kartojamas ritualas, neturi nei pradžios, nei pabaigos. Jis tiesiog buvo, yra, bus.

 

Spalva menininko kūryboje veikia kaip simbolinis kodas ir kaip emocinio poveikio instrumentas. Pačias gaivališkiausias jusles veikia mėlynos intensyvumas, raudonos skvarbumas, geltonos aitrumas, juodos neutralumas. Bandant perprasti („nulaužti“) koloristinį kodą, tiesiog būtina kaip šifro raktą pasitelkti bet kurią gryna spalva nupieštą figūrą. Nesvarbu, kas tai bebūtų –  žmogus, gyvūnas (o žmogus, pagal autorių, juk irgi yra gyvūnas – jo tik siluetas šiek tiek kitoks...) ar tiesiog skaičius; savo kontūru ir poza, kruopščiai ir atidžiai užteptu, tiesiog nudažytu kūnu jis skelbia, kad gyvenimas, kaip ir visa kūrinija, yra gražus ir vien jau tuo turi prasmę.

                                                                                     

Paroda vyks iki gegužės 29 d., parodos lankymas nemokamas.

 

Apie autorių:

 

OtGONBAYAR Ershuu, taip pat žinomas meniniu vardu OtGO, gimė 1981 m. Ulan Batore, Mongolijoje. Autoriaus talentas buvo atrastas anksti - jau 15 metų jis buvo surengęs personalinių parodų. Ulan Batore studijavo tradicinę mongolų tapybą (1996–1998). Po studijų šešerius metus paskyrė savarankiškam tradicinės mongolų miniatiūrų tapybos studijavimui, kartkartėmis dirbdamas restauratoriumi tiriamosiose kelionėse po istorines Mongolijos vietas.

 

Įvairių technikų, miniatiūrinės tapybos ikonografijos, o taip pat dvasinių pamatų OtGO mokėsi budistų-lamaistų vienuolynuose (1998–2004). Tuo metu visus tapybos reikmenis pradėjo gamintis pats. Tapo Thangka tapybos meistru; kaip sako autorius, jam tai yra daugiau filosofija nei rankų darbas. Naudodamas ploniausius teptukus ir be jokių optinių pagalbinių priemonių OtGO ant mažiausių formatų tapė šimtus Budų, Bodhisatvų ir šventųjų filigrano ornamentu, drobes gruntuodamas suodžių ir pieno degtinės mišiniu, o spalvas išgaudamas mineralų ir augalinių pigmentų mišiniu, surištu su jako odos pasta.

 

2007–2010 m. studijavo Berlyno menų universiteto Meno institute, kurį baigė menų magistro laipsniu. Po studijų OtGO atidarė pirmąjį Mongolijos kultūros centrą Berlyne (2010–2013) ir įkūrė galeriją ZURAG Berlin (2010–2014). Tai pirmoji galerija, kurią įkūrė ir valdo mongolas už Mongolijos ribų.

 

2015 m. OtGO buvo apdovanotas „GRAND PRIX“ Tarptautinėje tapybos bienalėje Kišiniove, Moldovoje. Nuo 2018 m., paraleliai vykdydamas savo meninę veiklą, OtGO savanorystės pagrindais dirba kaip Nacionalinės Mongolijos dailės galerijos vyriausiasis kuratorius bei yra atsakingas už užsienio reikalus. 2019 m. dalyvavo Berlyno menų universiteto projekte „Curating“ ir gavo universiteto sertifikatą.

 

OtGO darbai eksponuoti Japonijoje, Švedijoje, Prancūzijoje, Nyderlanduose, Indijoje, Čekijoje, Šveicarijoje, Moldovoje, Lenkijoje, Rumunijoje, Rusijoje, Jungtiniuose Arabų Emiratuose, Singapūre, Sakartvele, Vokietijoje ir Mongolijoje.

 

Autoriaus darbų yra įvairių muziejų, institucijų ir privačiose kolekcijose, tarp kurių: Mongolijos nacionalinė dailės galerija (Ulan Batoras, Mongolija), Nacionalinis dailės muziejus Moldovoje, Ulan Batoro Mongolijos dailės muziejus, HSBC (Honkongo ir Šanchajaus bankininkystės korporacija), Senoji Baruto pilis Vokietijoje, Mongolijos ambasada Vokietijoje ir kt. Ypač didelis (720 x 420 cm) meno kūrinys eksponuojamas „Best Western Premier Tuushin“ viešbučio fojė Ulan Batore, Mongolijoje.

 

Šiuo metu autorius gyvena tarp Berlyno ir Ulan Batoro.

 

- - -

Galerijos adresas: Malūnų g. 6A-12, Vilnius LT-01200.

Galerijos darbo laikas: II-V 13:00-19:00, VI 12:00-18:00

 

Otgonbayar Ershuu, „Memento Mori“
Otgonbayar Ershuu, „Memento Mori“