7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Akvilės Malukienės personalinė tapybos paroda

„T. 2“ inf.
Nr. 17 (1509), 2024-04-26
Dailė Anonsai

Galerijoje „T. 2“( Titnago g. 7-53, Vilnius) balandžio 26 d., penktadienį, 19 val. atidaroma Akvilės Malukienės personalinė tapybos paroda „Beformės tamsos daigai“. Parodoje bus eksponuojami naujausi  menininkės darbai, sukurti 2023–2024 metais. Autorės darbai pirmiausia išsiskiria netradicine tapybos technika, naudojant smalą, žemes, kosmetinės kaukes, kalkes ar molį. Šį kartą menininkė pasirenka ir anksčiau darbuose naudotus savo pačios užaugintų gėlių motyvus, kurie asocijuojasi su grožiu, trapumu. Nors atrodytų, kad gėlės kontrastuoja su technika, kuriai panaudojama smala, daugiausia juoda spalva, pati menininkė teigia, jog jos darbuose gėlės tampa personažais, simbolizuojančiais ne tik gamtą, bet ir žmogaus sukurtus, industrinius motyvus. Darbų juodumoje atsispindi aplinka, autorės ir žiūrovo pasauliai.

 

 Akvilė Malukienė apie parodą „Beformės tamsos daigai“:

Atsisakius tradicinės aliejinės tapybos ir vietoje jos naudodama smalą, kalkes ar molį, vis tiek grįžtu prie tos pačios tapybos esminės temos, tai yra, šviesos ir tamsos santykių. Man įdomu drobėse kurti erdves pasitelkiant vien smalos blizgumą kaip šviesos refleksiją ir jos matiškumą. Mintimis grįždavau prie Rembrandto ir jo dramatiškos šviesos nušviestų paveikslų. Pasirinkta parodos tema pratęsia 2022 metais rodytą parodos „Kiaukutas“, kurios pirminė idėja buvo paviršiaus tyrinėjimas ir jos kismas erdvėje.

Vasarą vėl prisirinkau iš savo sodo motyvų – gėlių. Gaila, kad jos dažnai siejamos su pagyvenusioms moterims tederančiu laisvalaikio praleidimo būdu – darželiais, gėlynais. Mano gėlės yra iš tamsos gimstantys keisti personažai, jos kvepia industriniais pastatais, asfaltu ar geležinkelio bėgiais. Paveikslai šviečia priklausomai nuo to, kas į juos šviečia. Tapant vilkdalgius derva lauke, jie tapo mėlyni, nes kaip veidrodis atspindėjo dangaus mėlį, o [aveikslą padėjus studijos kampe vilkdalgiai išnyko, paveikslas tapo juodas stačiakampis. Taigi mano paveikslai kinta ne vien tapybos procese, bet ir jam pasibaugus, riklausomai nuo žiūrinčiojo, paros ar metų laiko.

Bendrai mano kūryboje dominuoja moters, gamtos ir kūrėjos temos, kurios viena kitą papildo. Kurdama savo beformius tamsos daigus galvoju apie kūrėjo būtį, ar kurti yra etiška? O gal kūryba visada yra nemoralus judesys? Taigi čia nejučia pradedu klibinti teologijos sritį, tačiau nenorėdama pernelyg nueiti į formalius išvedžiojimus, tiesiog verdu smalą ir tapau. Man, kaip tapytojai, visuomet bus svarbiausia šviesa ir su ja ateinančios formos, kurias galėsite pamatyti parodoje „Beformės tamsos daigai.“

 

Apie menininkę

Akvilė Malukienė (g. 1990 m.)  2020 m. baigė Vilniaus dailės akademiją, kur įgijo tapybos magistro laipsnį. Surengė personalines parodas: „Mirtis Venecijoje“, „Grožis lyg žaizda“, „Arti“, „Kiaukutas“. „Nordic & Baltic Young Artist Award 2020“ pelnė daugiausia publikos simpatijų, 2021m. jai suteiktas meno kūrėjo statusas. Darbų yra įsigiję Lietuvos Nacionalinis muziejus ir privatūs asmenys. Nuo 2013 m. dalyvauja kultūrinėje veikloje.

 

Kuratorė: Elena Antanavičiūtė

Rėmėja: Vilniaus miesto savivaldybė

Parodą galima apžiūrėti iki gegužės 24 d. ketvirtadieniais 16–20 val. arba iš anksto susitarus.

 

 

Žymos:
„T. 2“ inf.,