7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Urtės Lagunavičiūtės paroda „Dedicated to Light“

„Akademijos“ inf.
Nr. 13 (1505), 2024-03-29
Dailė Anonsai
Urtės Lagunavičiūtės paroda „Dedicated to Light“
Urtės Lagunavičiūtės paroda „Dedicated to Light“

Maloniai kviečiame į jaunosios kartos menininkės, VDA Įvietinto meno katedros magistrantės, stiklo menininkės Urtės Lagunavičiūtės parodą „Dedicated to Light“, kuri veiks VDA galerijoje „Akademija“. Atidarymas: kovo 26 dieną 18.30 val. Paroda veiks kovo 26 – balandžio 12 d.

 

Paroda „Dedicated to Light“ yra antroji dalis dar būsimos parodos „Dedicated to Blue“. Šioje parodoje pristatomos šviesos ir stiklo instaliacijos. Eksponuojami darbai yra sukurti per pastaruosius septynerius metus: keturi skirtingi darbai, jų idėjos ir motyvai. Darbus jungiantis dalykas – medžiagiškumas ir žiūrovo interpretacijos, kurios papildo darbus ir jiems sukuria naują, gilesnę prasmę. Stiklo ir šviesos instaliacijų parodos – nedažnas reiškinys Lietuvos meno lauke, todėl šia paroda menininkė nori plėsti šios šiuolaikinio vaizduojamojo meno rūšies žinomumą.

 

„Vandens Matrica

Įsivaizduokite, kad Žemėje nebeliko geriamojo vandens. Taip pat įsivaizduokite galimybę perkelti vandenį į erdvę, kurioje jis neišnyktų. Darbe menininkė vaizduoja vandens virsmą matricos kodais. Matydami save veidrodyje (darbe) matome ateities viziją, kurioje užkoduojamas ir matrica paverčiamas vanduo.

 

„Freedom through Colour

Iliuzija, kurioje žmogaus matymas pakeistų mąstymą. Įtrūkis – išsilaisvinimo, laisvės išraiška. Matydami vaizdinius, juos analizuojame pasitelkdami savo išgyvenimus, kurie sukelia fiziologinius ir psichologinius pojūčius. Taip matymas tampa mąstymu.

 

„Paviršiaus Įtempiai

Paviršiaus įtempis – skysčio paviršių veikianti jėga, atsirandanti dėl skysčio molekulių tarpusavio traukos. Ši jėga pasireiškia tik labai ploname, kelių molekulių skersmens skysčio sluoksnyje. Taip atsiranda vanduo – stiklas – plokštumų persidengimas ir sluoksniavimas.

 

„X“

2024 m. sukurtas darbas – tai nauja 2018 m. darbo temos interpretacija. Šis kūrinys – simbolinis parodos apibendrinimas. Jis atskleidžia, kaip keitėsi menininkės požiūris į stiklo medžiagą. Darbas atspindi menininkės kūrybinę kelionę vitražo meno srityje.

 

---

Urtė Lagunavičiūtė (g. 1999 m.) – vitražistė, stiklo ir šviesos instaliacijų kūrėja. 2022 m. baigusi Įvietinto meno katedros, vitražo specialybės bakalaurą Vilniaus dailės akademijoje. Šiuo metu studijuoja vitražo magistrą. Menininkė savo kūryboje tyrinėja, kaip žiūrovą veikia šviesa ir spalvos. Autorės darbuose perteikiamos šių dienų aktualijos ir problemos tampa esminiu kūrinių leitmotyvu. Interaktyviomis šviesos ir stiklo instaliacijomis menininkė skatina žiūrovą įsigilinti į darbą ir jį interpretuoti savaip, taip papildant darbo reikšmę.

Urtės Lagunavičiūtės paroda „Dedicated to Light“
Urtės Lagunavičiūtės paroda „Dedicated to Light“