7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Galerijoje „Meno niša“ Mariaus Jonučio paroda „Iš Rojaus“

„Meno nišos“ inf.
Nr. 13 (1505), 2024-03-29
Dailė Anonsai
Marius Jonutis, iliustracija iš „Vilniaus legendų“
Marius Jonutis, iliustracija iš „Vilniaus legendų“

Dvidešimt pirmą pavasarį iš eilės rodysiuosi galerijoje „Meno niša“. Ta pati upė, tas pats aš, tik kitas įbridimas. Šį kartą toks labiau erotinis. Taigi kviečiu į ekskursiją į Rojų. Trumpam pamiršti baisybes ir pavojus“, – apie savo parodą „Iš Rojaus“ pasakojo menininkas Marius Jonutis. Parodos atidarymas Vilniaus miesto galerijoje „Meno niša“ vyks kovo 28 dieną, ketvirtadienį, 17 valandą.

Menininkas Marius Jonutis su Vilniaus miesto galerija „Meno niša“ bendradarbiauja nuo pat galerijos įkūrimo pradžios. Šiemet galerija švenčia 22-ąjį parodų sezoną, o M. Jonutis asmenines parodas čia organizuoja jau 21-erius metus.

Kaip pasakojo galerijos vadovė Diana Stomienė, kasmetė jo paroda galerijoje kalba apie menininko produktyvumą ir neišsenkamą kūrybiškumą. „Bendražmogiškos ir aktualios temos kuria Mariaus kūrybos pasakojimą, nepriklausomai nuo medžiagos ar technikos. Šįkart „Iš Rojaus“ menininkas turbūt ne vieną nustebins pasirinkta erotine tema, tačiau tuo menininko kūryba ir įdomi – nors ta pati technika, panašūs personažai, bet kalbantys skirtingomis temomis.“

Kalbėdamas apie savo parodą „Iš Rojaus“ M. Jonutis pasakojo, kad pernai iliustravo lietuviškų erotinių pasakų knygą „Adomas pasiilgo Ievos“. Tai jau šešta menininko iliustruota pasakų knyga, išleista Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto. „Adomo ir Ievos nuotykiai visai linksmi ir smagūs, paišyti juos nebuvo nuobodu, visa tą keturiasdešimties paveikslų kolekciją ir rodysiu šioje parodoje, tikėdamasis, kad ir žiūrėtojams nebus nuobodu“, – apie būsimą parodą pasakojo menininkas.

Pasak Mariaus, pavadinimą parodai nebuvo sunku sugalvoti. „Nes ir kitų paveikslų, kuriuos nupaišiau ne knygai, o šiaip, veiksmas visiškai galėtų vykti tame pačiame Rojuje, ir pavadinimas „Iš Rojaus“ gal turėtų reikšti publicistinį reportažą, apsilankius tenai, o ne kokį išvarymą iš Rojaus. Visai nesijaučiu išvarytas“, – apie parodos idėją pasakojo M. Jonutis.

Parodoje „Iš Rojaus“ bus eksponuojama apie 40 ant drobės tapytų „Adomas pasiilgo Ievos“ iliustracijų, bus rodomas ir visas tikslus Rojaus žemėlapis, kad atėjusiems žiūrovams būtų lengviau orientuotis. Taip pat bus galima atsiversti knygą ir paskaityti autentišką tekstą apie bet kurį paveikslą arba paėmus spalvinimo knygelę ir pieštukų rasti geresnių spalvinių derinių nei menininko. Parodoje menininkas rodys ir medines iliustracijas knygai „Vilniaus legendos“, kuri pernai buvo išleista Vilniaus jubiliejui.

M. Jonutis baigė Vilniaus dailės akademiją, grafikos specialybę, surengė daugiau nei 50 grupinių parodų ir daugiau kaip 60 asmeninių parodų Lietuvoje ir užsienyje. Menininkas daugiausia kuria skulptūras, dažytus medžio reljefus, tapybos, grafikos kūrinius bei iliustruoja knygas. Dėl temų aktualumo ir išraiškos paprastumo menininko kūryba įdomi labai plačiam sluoksniui meno mylėtojų ir kolekcionierių, jo darbų yra įsigijęs gausus ratas Lietuvos ir užsienio kolekcionierių.

M. Jonučio paroda „Iš Rojaus“ Vilniaus miesto galerijoje „Meno niša“ veiks iki balandžio 20 dienos. Vilniaus miesto galerijos „Meno nišos“ rėmėja – Vilniaus miesto savivaldybė.

 

Marius Jonutis, iliustracija iš „Vilniaus legendų“
Marius Jonutis, iliustracija iš „Vilniaus legendų“