7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

NDG kilnojamoji Ukrainos fotografo Aleksandro Gliadelovo fotografijų paroda „Karas Ukrainoje. 2022 metai“

NDG inf.
Nr. 20 (1427), 2022-05-20
Dailė Anonsai
Gaisras biurų pastate po apšaudymo. Čaiki, 2022 m.
Gaisras biurų pastate po apšaudymo. Čaiki, 2022 m.

Gegužės 20 d., 18 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) visuomenei pristatoma kilnojamoji Ukrainos fotografo Aleksandro Gliadelovo fotografijų paroda „Karas Ukrainoje. 2022 metai“. Parodos pristatyme dalyvaus Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus direktorius Arūnas Gelūnas, parodos kuratorius Gintaras Česonis, Lietuvos kariuomenės vadovybės atstovai.

„Mano nuotraukos negali sustabdyti karo, bet paveikti – gali, nes dokumentinė fotografija yra liudijimas. Gera dokumentinė fotografija išlieka ilgam, ir ji pasakoja apie tai, kaip viskas vyko iš tikrųjų“, – sako fotografas Aleksandras Gliadelovas.

2022 metų vasario 24 dienos 5 valanda ryto – tai akimirka, kai po pirmosios sprogimų bangos aido visų Ukrainos žmonių gyvenimas pasikeitė negrįžtamai. Karo metu kinta prioritetai, pasaulėžiūra, keičiasi viskas, ir kiekvienas privalo akimirksniu pasirinkti tam tikrą poziciją. Aleksandras Gliadelovas savąją pasirinko gerokai anksčiau, nei prasidėjo bombardavimai, – jis karą Ukrainoje fotografuoja nuo 2014-ųjų, savo ginklu pasirinkęs LEICA M6 analoginį fotoaparatą.

„Fotografo tikslas – pasakoti už tuos, kurie jau nebegali prabilti. Kai kovo 30 d. rusų daliniai pasitraukė iš Kyjivo srities Bučos rajono miestų ir gyvenviečių (Irpinės, Bučos, Hostomelio, Borodiankos ir kt.), kitą dieną į šias priešo nusiaubtas teritorijas įžengusi Ukrainos kariuomenė išvydo neįtikėtiną skausmą ir tragediją. A. Gliadelovas ten padarė šimtus sugriautos praeities kadrų, bet visose jo nuotraukose matyti ir viltis, ir grįžimo į įprastą gyvenimą galimybė“, – rašo parodos anotacijoje Katerina Kostenko, Kyjivo nacionalinės vaizduojamosios dailės ir architektūros akademijos Meno istorijos ir teorijos fakulteto studentė. nuo 2022 metų kovo mokslą tęsianti Vilniaus dailės akademijos Dailės istorijos ir teorijos katedroje.

NDG pristatoma paroda jau debiutavo gegužės 14 d. Utenoje Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės šventėje. Galerijoje paroda bus rodoma neilgai – tik iki birželio 5 d., o vėliau bus eksponuojama Lietuvos miestų viešosiose erdvėse. Parodos lankymas galerijoje – nemokamas.

A. Gliadelovas (g. 1965 m. Legnicoje, Lenkijoje) yra ukrainiečių fotografas-dokumentalistas, vienas žymiausių Ukrainos kultūros atstovų. Fotografuoti pradėjo 9 dešimtmečio pabaigoje, apdovanotas keliomis svarbiomis meno premijomis. Svarbiausios kūrybos temos – visuomenės socialinės ir sveikatos problemos, humanitarinės krizės, kalėjimai, beglobystė ir kariniai konfliktai. A. Gliadelovas dirbo Moldovoje, Kalnų Karabache, Čečėnijoje, o nuo 2014 m. fotografuoja Ukrainoje. Menininkas bendradarbiauja su daugeliu tarptautinių humanitarinių organizacijų, tarp jų ir su „Gydytojais be sienų“.

 

Parodos kuratorius – Gintaras Česonis

Parodos organizatorius: LNDM Nacionalinė dailės galerija.

Papildoma informacija tel. +370 5 2122997, el. p.: [email protected]

Žymos:
NDG inf.,
Gaisras biurų pastate po apšaudymo. Čaiki, 2022 m.
Gaisras biurų pastate po apšaudymo. Čaiki, 2022 m.
Prekybos ir pramogų centras „Retrovilis“ po apšaudymo. Kyjivas, 2022 m.
Prekybos ir pramogų centras „Retrovilis“ po apšaudymo. Kyjivas, 2022 m.