7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Mónica Mays paroda „Bucolic Gang“

Rupert inf.
Nr. 29 (1394), 2021-09-24
Dailė Anonsai

2021 m. rugsėjo 30 d., 18:00 val. Rupert kviečia į menininkės Mónica Mays parodos „Bucolic Gang“ (liet. „Bukolinė gauja“) atidarymą, kuris vyks Vilniaus Šv. Mergelės Marijos bažnyčioje (Savičiaus g. 15, Vilnius). Parodą lankytojai apžiūrėti turės galimybę iki 2021 m. spalio 18 dienos*.

 

Apie parodą:

Parodoje „Bucolic Gang“ (liet. „Bukolinė gauja“) menininkė naudojasi neobaroko potencialu, kuriame botanikos pasakojimai aktyvuoja persipynusias perspektyvas ir išblukina aiškiai nubrėžtas pasaulių ribas. Tokiu būdu kvestionuojamos nusistovėjusios tapatybės, vietoje kurių siūlomas kūrybingas neapibrėžtumas.

 

Parodoje pristatomos skulptūros sukurtos iš elementų surinktų Vilniaus apylinkėse: botaniniai atspaudai ant gyvūnų odos, išmesti buities daiktai, deformuoti kryžiai ir barokinės graviūros iš vietinių bažnyčių. Jų formos naudoja anamorfozę – optinį prietaisą skirtą vizualizuoti iškreiptus vaizdus, kurie yra matomi tik iš specifinio žiūros ar atspindėjimo kampo. Šitie “sugedę” prietaisai yra pristatomi parodos erdvėje, barokinės bažnyčios ir buvusio sovietmečio sandėlio kontekste. Šios patalpos pilnos freskų, kurios gana neįprastai padalintos pusiau betoninėmis grindimis.

 

Parodą lydinti paskaita: 

2020 m. rezidencijos metu prasidėjęs bendradarbiavimas tarp Mónicos ir Rupert buvo pristabdytas pandemijos ir atnaujintas 2021 m. pakvietus menininkę pratęsti darbus Vilniuje ir pristatyti kūrinius Viešosios programos kontekste. Pasiruošimo metu užsimezgęs dialogas su kitu programos dalyviu Federico Campagna tapo jungiančia grandimi tarp teorijos ir meninės praktikos. 

Parodą „Bucolic Gang“, rugsėjo 29 d., 19:00 val., pristatys Rupert kviestinio svečio ir filosofo Federico Campagna virtuali paskaita „Home“ (liet. „Namai“), kurią lydės kuratoriaus Tautvydo Urbelio moderuojama diskusija su Mónica ir Federico. (Daugiau informacijos apie parodą papildančią paskaitą ir diskusiją).

 

Apie menininkę:

Mónica Mays (Ispanija/JAV/Nyderlandai) gyvena ir dirba Amsterdame ir Madride. 

Tirdama kosmologinio ryšio formas, Mónica Mays savo praktikoje kuria naują santykį su amatais ir kultūrine atmintimi. Plevenančių ir keliaujančių istorijų persmelktos medžiagos, pasakojančios apie globalią cirkuliaciją ir resursų paskirstymą, susilieja su pramanytais liaudies pasakojimais ir surankiotais namų daiktais, tokiu būdu sukuriant darbų rinkinius, kuriuose susiduria praktika, tradicija ir medžiagiškas įgalinimas.

Mónica naudoja liaudies ornamentus ir buitinius artefaktais kaip nebylios, nesuprantamos kalbos formas, kurios perduoda nereguliarias ir nutylėtas jų gimimo istorijas. Polifoninių kompozicijų ir magiškojo realizmo pagalba jos skulptūriniuose objektuose ir perfromatyviuose darbuose atskleidžiama botaninė dekolonizacija, iki-patriarchalinės mitologijos ir neobarokas.  

Mónica studijavo Kultūrinę antropologiją Naujojo Orleano universitete (JAV), įgijo meno bakalauro laipsnį su pagyrimu HEAR / ESADS / Prancūzijoje 2015 metais ir magistro laipsnį Sandberg Instituut Nyderlanduose 2017 metais. Tarp pastarųjų ir būsimų parodų: Willet Holthuysen Museum, Punt WG, Dutch Design Week, De Fabriek Eindhoven, Frascati Theater, Cobra Museum of Modern Art, De Nieuwe Regentes Theater, Corridor PS, Amsterdam Open Tuinen Dag (Nyderlandai); Extra City Kunsthal (Berlynas); COMBO (Italija); Industra Gallery (Čekija); Chiffonier (Prancūzija); Matadero-Madrid, Centro Centro, Palacio Burtrón ir Reina Sofia Museum Library (Ispanija). Monica dirbo SNDO programos Teatro ir šokio akademijoje Amsterdame ir Rupert alternatyvios edukacijos programos mentore. Praėjusiais metais Monica buvo apdovanota Young Sculpture Talent Price C&L (Ispanija), Bilbao Arte Foundation Grant (Ispanija) ir 3PD-Amsterdam Fonds voor den Kunst (Nyderlandai).

 

Parodos kuratorius: Tautvydas Urbelis

Dizaineriai: Nerijus Keblys ir Mantas Rimkus (TAKTIKA studio)

Parodos architektas: Artūras Čertovas

Parodos koordinatorė: Gabrielė Vasiliauskaitė

Dėkojame: Violetta Pilecka, Paulius Lukaitis, Algirdas Ridikas, Vladimiras Šiškovas, Matas Duda, Alex Zamora, Ula Žiobakaitė ir Tom K Kemp

 

*Parodos darbo laikas:

 Pirmadienis-penktadienis: 14.00-18.00

Antradienis:  nedirbame

Šeštadienis: 12.00-18.00

Sekmadienis: 13.00-16.00 

 

Svečiai priimami tik su Galimybių pasu, kurį lengvai ir paprastai galima gauti www.gpasas.lt

Paroda yra nepriklausomo, ne pelno siekiančio meno, rezidencijų ir edukacijos centro Rupert viešosios programos „Magija ir ritualai“ dalis. Parodoje bus pristatomi nauji menininkės Mónica Mays darbai, inicijuoti Rupert.

Federico Campagna virtuali paskaita „Home“
Rugsėjo 29 dieną 19:00, kviečiame į filosofo Federico Campagna virtualią paskaitą „Home“.
(liet.„Namai“), kurią lydės Federico Campagna ir menininkės Mónica Mays pokalbis,
moderuojamas Rupert programų kuratoriaus Tautvydo Urbelio. Paskaita ir pokalbis bus
tiesiogiai transliuojami Ruperto „Youtube“ paskyroje. Renginys vyks anglų kalba. 
Paskaitos metu Federico nagrinės artėjančią menininkės  Mónica Mays parodą „Bucolic
Gang“ (liet. „Bukolinė gauja“)  ir gilinsis į „ekologinį” Mónicos Mays parodos aspektą,
naudodamas „buitinę” (angl. domestic) šio žodžio etimologiją. Žvelgiant iš anamorfiško
žiūros taško, kitaip tariant, iš pozicijos kai neregimas tampa matomu, o matomas sugrįžta
neatsiskleidęs, buitinę mūsų namų erdvė atlieka esminę funkciją įtvirtinant mūsų realybės
idėją. Žvelgdamas į tradicinių rankdarbių ir architektūros pavyzdžius, Campagna gilinsis
kokioje perspektyvoje „buitiškumo” samprata gali funkcionuoti kaip portalas į alternatyvų
realybės ir pasaulio suvokimą, 


Federico Campagna – italų filosofas gyvenantis Londone. Jo naujausios knygos tai
,,Prophetic Culture” (Bloomsbury, 2021) ir ,,Technic and Magic” (Bloomsbury, 2018). Jis
dėsto Hagos Karališkojoje dailės akademijoje (KABK) bei dirba leidykloje Verso Books
(Londonas/Niujorkas). Jis yra Ženevos šiuolaikinio meno centro tinklalaidės apie filosofiją
,,Overmorrow’s Library” vedėjas.


Ši paskaita yra Ruperto viešosios programos „Magija ir ritualai“ dalis. 

Rupert veiklas remia Lietuvos kultūros taryba

Kiti rėmėjai: Ispanijos Karalystės ambasada Lietuvoje, Bilbao Arte Foundation

Žymos:
Rupert inf.,