7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Dailininko Augustino Savicko šimtmečio minėjimo programa ir filmo premjera

NDG inf.
Nr. 22 (1301), 2019-05-31
Dailė Anonsai
Augustinas Savickas. 2009 m. R.Savicko nuotr.
Augustinas Savickas. 2009 m. R.Savicko nuotr.

Birželio 4 d., antradienį, 14 ir 18 val. NDG auditorijoje vyks renginiai, skirti Augustino Savicko 100-ųjų gimimo metinių minėjimui. 14 val. bus pristatyta intensyvi bei intriguojanti jubiliejaus renginių programa, o 18 val. – publika kviečiama į menininkui skirto filmą premjerą.

 

Tapytojas, menotyrininkas A. Savickas (1919–2012) buvo vienas pirmųjų pokarinės Lietuvos dailininkų savo kūryboje, viešame gyvenime ir pedagoginiame darbe formavęs meninės kalbos modernizavimo kryptis. Jo kūryba anksti tapo nacionalinio kanono dalimi, buvo intensyviai populiarinama viešojoje erdvėje, atpažįstama plačiojoje visuomenėje ir liko aktualia iki šiandien.

 

Spaudos konferencijoje menininko sūnus, tapytojas Raimondas Savickas papasakos apie kelias jau įvykusias jubiliejines tapytojo  parodas ir pristatys birželio viduryje vyksiantį plenerą Trakuose bei A. Savickui skirtos memorialinės lentos Trakuose atidengimo ceremoniją. Apie dvi parodas, rengiamas Dailininkų sąjungos galerijoje ir Trakų istorijos muziejuje kalbės galerijos direktorė Kotryna Džilavjan ir muziejaus direktorė Alvyga Zmejevskienė. Vilniaus dailės akademijos muziejaus vadovas, kuratorius Vidas Poškus pristatys lapkričio 15 d. Nacionalinėje dailės galerijoje atidaromos parodos „Dirbtuvė arba kūrinio gimimas“ koncepciją, o menotyrininkė Danutė Zovienė kalbės apie A. Savickui skirtą monografiją.

 

Apie premjerai ir televizinei transliacijai jau parengtą filmą „Sujungęs amžius“ praneš jo prodiuserė, scenarijaus autorė Edita Mildažytė ir filmo redaktorius Saulius Pilinkus. Abu kūrėjai filmą publikai pristatys ir premjeros metu. Peržiūra vyks tą pačią, birželio 4 d., 18 val. NDG auditorijoje. Filmo trukmė – 55 min.

 

Pasak E. Mildažytės, filmo pavadinimas simbolizuoja A. Savicko biografiją, kurią galima įsivaizduoti kaip tiltą, jungiantį dvi Lietuvos Nepriklausomybes – tarpukario ir atkurtą 1990-ais, kuriose menininkas nugyveno po dvidešimt metų. Filme panaudoti unikalūs, iki šiol niekur nerodyti archyviniai kadrai, tarp jų yra režisieriaus Juozo Javaičio 1999 m. laidai „Kūrybos metas“ parengtas, bet taip ir neparodytas  interviu, fotografo Algimanto Kunčiaus kino dokumentika.

 

„Filmą suskirsčiau temomis: kūryba, šeima, aistra – dirbti, girtuokliauti – nes jis viską darė su aistra“, - pasakoja E. Mildažytė. – „Ir dar yra apie sugebėjimą pereiti tuos komunistinius slenksčius...“ Filme, be A. Savicko, kalba Aloyzas Stasiulevičius ir Arvydas Šaltenis, tapytojo mokiniai Adomas Jacovskis, Aleksandra Jacovskytė, Aleksandras Vozbinas, Audrius Gražys, Linas Liandzbergis, akademikas Antanas Andrijauskas. LRT eteryje filmas bus rodomas birželio 12 d.

 

Visi renginiai nemokami, be registracijos.

Žymos:
NDG inf.,
Augustinas Savickas. 2009 m. R.Savicko nuotr.
Augustinas Savickas. 2009 m. R.Savicko nuotr.