7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda „Jos“ LDS būstinėje

Nr. 10 (1289), 2019-03-08
Dailė Anonsai
Gabrielė Šermukšnytė, „Gimtadienio tortas“, 2018
Gabrielė Šermukšnytė, „Gimtadienio tortas“, 2018

Paroda „Jos“, skirta Moters dienos progai, atidaroma šventės išvakarėse – kovo 7 dieną, 18 val. Lietuvos dailininkų sąjungos parodų salėje LDS būstinėje (Vokiečių g. 4/2, Vilnius). Ekspozicija veiks net iki balandžio 29 dienos.

 

Sakoma, nereikia tų tulpių. Ir nereikia arba reikia, bet ši šventė – ne apie gėles.

Tai – tarptautinė moterų solidarumo diena, tradiciją įgavusi XIX–XX amžių sandūroje, kai sparti industrializacija privertė moteris būti sąmoningomis ir sukilti prieš neteisingas darbo sąlygas. Kelias lygybės link išlieka ilgas, smurto prieš moteris atvejų vis dar pasitaiko, o vyrų ir moterų uždarbio skirtumas egzistuoja visame pasaulyje. Anot Tarptautinės darbo organizacijos, prireiks 70 metų, kad būtų panaikintas uždarbio skirtumas...

BET YRA IR KUO DŽIAUGTIS! Šį sykį pasidžiaukime, jog, mūsų supratimu, sparčiai daugėja moterų tapytojų. Jos dažniau renkasi šią profesiją, dažniau yra pastebimos, pripažįstamos. Nors lyčių lygybė mene, žinoma, galėtų būti ir dar „lygesnė“.

Į parodą „Jos“ pasikvietėme tapytojas, vienu ar kitu kampu, sąmoningai ir (ar) pasąmoningai nagrinėjančias ar (ir) išjaučiančias moters identiteto tematiką. Atrinkome talentingas, savo vidinį pasaulį ir teptuko mostus sinchronizavusias moteris.

Jauniausia parodoje Gabrielė Šermukšnytė savo kūryboje organiškai manipuliuoja socialinių tinklų vaizdinija, koketuoja su saldumo sąvoka. Monika Furmana šioje parodoje pristato lėlių Barbių ciklo ištrauką. Šios, įkūnytos į šventąsias, tampa aliuzija į grožio kultą ir primetamus standartus. Krista Kurilionok kaip visuomet drąsiai prabyla apie nemalonias būsenas, psichinio pasaulio spąstus. Donara Manuk savo drobėse drąsi ir atvira, autoironiška ir retsykiais net abjektiška.

Miglė Kosinskaitė ženkliška, subtili ir paslaptinga. Meda Norbutaitė harmoningai apjungia brutalumą ir švelnumą, prabangą ir kasdienybę, puošnumą ir paprastumą. Aistė Jurgilaitė tapo sapniškai, akvareliškai ir romantiškai. Jolantos Stoškienės drobės apgaubtos skoningu klimt‘išku dekoratyvumu.

Kuo ši paroda ypatinga? Tai – parodos kuratorių ir dalyvių subjektyvus žvilgsnis į moterų pasaulį.

 

Teksto autorė: menotyrininkė Austėja Mikuckytė-Mateikienė

Parodos kuratorės: A. Mikuckytė-Mateikienė ir Diana Romanovska

Gabrielė Šermukšnytė, „Gimtadienio tortas“, 2018
Gabrielė Šermukšnytė, „Gimtadienio tortas“, 2018