7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Académie de Vilna – Vilniaus piešimo mokykla (1866–1915)

NDG inf.
Nr. 31 (1225), 2017-09-29
Dailė Anonsai
Stanisław Filibert Fleury, gipsinių išliejų piešinys. Apie 1874 m.
Stanisław Filibert Fleury, gipsinių išliejų piešinys. Apie 1874 m.

Spalio 5 d. 18 val. Nacionalinėje dailės galerijoje atidaroma paroda „Académie de Vilna – Vilniaus piešimo mokykla“, skirta gerokai primirštai ir iki galo neįvertintai Vilniaus piešimo mokyklai, kurią 1866 m. pabaigoje įkūrė carinės Rusijos valdininkai.

 

Piešimo mokyklai Vilniuje organizuoti buvo pasirinktas Peterburgo dailės akademiją baigęs dailininkas Ivanas Trutnevas (1827–1912). Jis parengė piešimo mokyklos programą, kurią vėliau ne sykį tobulino.

 

Iš pradžių piešimo mokykla vadinosi Vilniaus amatų mokykla ir tapybos klasės. Amatų-piešimo mokyklos tikslas buvo „suteikti galimybę visiems liaudies luomams išmokti piešimo meno ir pritaikyti jį savo gaminiuose“, o tapybos klasių – lavinti profesinius dailės įgūdžius. Jose galėjo mokytis visi norintys, nepriklausomai nuo tautybės, tikėjimo, socialinės padėties ir lyties. Mokykla ne sykį keitė pavadinimą, dėstymo programas  ir jų trukmę, bet pagrindinis dėmesys joje buvo skiriamas būsimiesiems dailininkams rengti. Atsiradus galimybei, 1892 m. Amatų-piešimo skyrius buvo atskirtas į savarankiškas Techninio piešimo ir braižybos klases, o Tapybos klasės tapo išgryninta Vilniaus piešimo mokykla.

 

Parodos kuratorė dr. Jolanta Širkaitė. Architektai: Justinas Dūdėnas, Jurgis Dagelis. Organizatoriai: Lietuvos dailės muziejus, Nacionalinė dailės galerija, Lietuvos kultūros tyrimų institutas. Parodos mecenatas advokatų kontora „Ellex Valiunas“. Projektą iš dalies finansavo: LR kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos mokslo taryba.

 

Paroda Nacionalinėje dailės galerijoje veiks iki lapkričio 26 d.

 

Žymos:
NDG inf.,
Stanisław Filibert Fleury, gipsinių išliejų piešinys. Apie 1874 m.
Stanisław Filibert Fleury, gipsinių išliejų piešinys. Apie 1874 m.