7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Algimanto Švėgždos (1941–1996) piešinių konkurso paroda

 

Nr. 33 (1139), 2015-09-25
Dailė
Vladimiras Leleiva, „Aktas“. 2013 m. 2014 m. Algimanto Švėgždos piešinių konkurso I premija
Vladimiras Leleiva, „Aktas“. 2013 m. 2014 m. Algimanto Švėgždos piešinių konkurso I premija

Jau ketvirtą kartą Vilniaus dailės akademijoje mokslo metų pradžia sutampa su Algimanto Švėgždos piešinių konkurso dalyvių parodos atidarymu. Pasak piešinių konkurso sumanytojų Vilniaus fakulteto dekano doc. Česlovo Lukensko, prof. Arvydo Šaltenio ir Piešimo katedros vedėjo prof. Jono Kazlausko, šiemetinė paroda žiūrovus nustebins kūrinių įvairove ir netikėtu, drąsiu dalyvių žvilgsniu į piešinį. Ketvirtus metus vykstantis konkursas išeina į tarptautinį kontekstą, tampa žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Baltijos šalyse. Šiais metais konkurse dalyvauja ne tik Vilniaus, bet ir Lodzės, Gdansko, Rygos, Minsko dailės akademijų studentai. Konkursui pateikiamų kūrinių tematika, motyvai, atlikimo technika ir priemonės nebuvo ribojamos. Dalyvių darbai, kaip ir ankstesniuose konkursuose, skirstomi į dvi kategorijas: A (studijinių užduočių piešiniai pagal atitinkamas studijų programas) ir B (kūrybiniai piešiniai, neribojant jų tematikos, motyvų, atlikimo technikos ir priemonių). Konkurso kategorijų nugalėtojams skiriamos dvi lygiavertės premijos ir diplomai. Laimėtojams taip pat bus pasiūlyta surengti personalinę savo kūrybos darbų parodą vienoje iš VDA galerijų. Bus išleistas rinktinių darbų katalogas.

Ketvirtajame konkurse-parodoje dalyvauja daugiau kaip 20 pirmos ir antros studijų pakopos studentų – būsimų grafikų, tapytojų, tekstilininkų, keramikų, scenografų. Šiemet konkursui pateikta daugiau kaip 50 darbų: A kategorijoje – apie 16, B kategorijoje – apie 40. Komentuodamas šį skirtumą prof. Arvydas Šaltenis sako: „Jauni kūrėjai ne visada studijų proceso darbą laiko tikrai savu. Juk čia už nugaros stovėjo dėstytojas – patarė, taisė. Jauni autoriai nori laisvės, todėl konkursui pateikia daugiau kūrybinių darbų.“ Kokybiškai ir kiekybiškai augantis konkursas formuoja savo tradicijas, turi globėjus. Speciali vardinė Dalios ir Gintaro Gruodžių, konkurso mecenatų, premija kasmet skiriama už precizišką akademinio piešinio atlikimo techniką. Pasak Dalios Gruodienės, tikimasi, kad šios premijos įsteigimas jaunus kūrėjus skatins nepamiršti akademinio piešinio. Gruodžių premija tampa savotišku saitu, mecenatų idėją surišančiu su paties prof. Algimanto Švėgždos kūrybine filosofija, bylojančia, kad piešinį būtina atlikti techniškai švariai, preciziškai, o kartu piešti jautriai, akcentuojant ir patį piešinio kūrimo procesą.

Konkurso organizatoriai džiaugiasi, kad dalyviai kasmet pateikia vis daugiau drąsių, unikalią pasaulio matymo analizę perteikiančių kūrinių. Algimanto Švėgždos piešinių konkurso dalyvių parodos atidarymas vyks spalio 1 d. (16 val. spaudos konferencija, 17 val. parodos atidarymas) VDA Naujųjų rūmų (Malūnų g. 5, Vilnius) fojė, I ir II aukštuose, Senųjų rūmų (Maironio g. 6) I ir II aukštuose.

 

Vladimiras Leleiva, „Aktas“. 2013 m. 2014 m. Algimanto Švėgždos piešinių konkurso I premija
Vladimiras Leleiva, „Aktas“. 2013 m. 2014 m. Algimanto Švėgždos piešinių konkurso I premija