7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jungtinė keturių menininkų paroda „Ištrauka“ Užupio meno inkubatoriuje

 

Marija Griniuk
Nr. 27 (1133), 2015-07-10
Dailė Anonsai

2015 m. liepos 7 d., 18 val. galerijoje „Kalnas“ Užupio meno inkubatoriuje (Krivių g. 10a, Vilnius) atidaroma jungtinė keturių menininkų paroda „Ištrauka“ („Extract“). Menas kaip procesas ir procesas kaip meno dalis – pagrindinė parodos „Extract“ idėja yra atskleisti procesą, eksponuojant jo ištrauką.

 

Dalyvauja: Tue Brisson Mosich (Danija) – video/garso menininkas, Marija Griniuk (Danija/Lietuva) – tarpdisciplininė menininkė, Liisi Kula (Estija/Didžioji Britanija) – tarpdisciplininė menininkė, Giedrė Lisauskaitė (Nyderlandai/LT) – juvelyrė.

 

„Extract“ yra darbo proceso ištrauka, pateikiama žiūrovui kaip performatyvi proceso dalis. 

 

Giedrė Lisauskaitė dirba su  žinute – tekstu. Tam, kad žiūrovas galėtų žinutę perskaityti, jis turi surasti atitinkamas dimensijas: tikslių objektų, kuriuos menininkė panaudojo, matmenis. Dalykai vieni nuo kitų priklausomi, o pavieniui - neveiksnūs. Žinutės-teksto kodavimas – tai principas, panaudotas keliuose video kūriniuose. Kodas įskaitomas tik tuomet, jei atliekamas veiksmas. Nekuriant ryšio, daiktai tarsi prarandami, diskriminuojami, imamos paprastos priemonės kaip tuoletinio popieriaus rulonas ar siūlas. Taip žiūrovas sudominamas – įprastos, mūsų aplinkoje kasdienės, priemonės neša svarbią žinią. Svarbu būti (inter)aktyviam) su savo aplinka.

 

Marija Griniuk tyrinėja traumos ir atminties tematiką, projektai su kuriais dirba dažnai yra vykdomi ilgą laiką, kuomet idėjos įgauna skirtingų medijų materialumą. Pristatant tapybą kaip darbo ištrauką, kūrinių serijoje yra skiriama daug dėmesio materialumui, tuo tarpu galutinis autorės kūrinys įgyja skaitmeninę formą. Parodoje pristatoma tapybos serija „Vilniaus istorinis centras” (2007–2015), kurioje autorė sekė pokyčius Vilniaus miesto gatvėse paskutinio šimtmečio laikotarpiu. Tapybos serija yra autorės darbo atminties tematika. Grafikos serija „Konstruota realybė“ yra ištrauka iš darbo su animacija „The City of Things“.

 

Tue Brisson Mosich dirba su muzika ir garsu, kur kaip kūrinio elementas yra panaudojami teksto re-programuoti elementai, automatinis tekstas arba poezija. Parodoje tekstas tampa savarankišku kūriniu, materialiu objektu galerijos erdvėje.

 

Liisi Kula darbai yra žmogaus sąmonės analizė, asmeniniai prisiminimai ir svajonės. Autorė siekia perteikti savo vizijas ir atrasti jų ištakas. Dažnai šios temos yra sujungiamos su judančiu vaizdu, per jį nukreipiant dėmesį į spalvas ir garsą. Autorė pristato stop-motion animaciją.

Paroda veiks iki liepos 28 d.

 

 

Žymos:
Marija Griniuk,