7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Leono Pivoriūno ir Eimanto Pivoriūno paroda „Pinigų siena“

 

Leonas Pivoriūnas
Nr. 1 (1107), 2015-01-09
Dailė Anonsai
Leonas Pivoriūnas, „Pinigų siena“. 2014 m.
Leonas Pivoriūnas, „Pinigų siena“. 2014 m.

Šv. Jono gatvės galerija

Šv. Jono g. 11, Vilnius, Tel/faks. 85 212 41 54

El. p. [email protected]

www.svjonogatvesgalerija.com

 

Leonas Pivoriūnas ir Eimantas Pivoriūnas

„Pinigų siena“

Meninės kompozicijos, fotografija

2015 01 14 – 2015 01 31

 

 

Lietuvos dailininkų sąjungos Šv. Jono gatvės galerija 2015-ųjų metų programą pradeda paroda, skirta paminėti vieną svarbiausiu įvykių Lietuvoje  – euro įvedimą.

Sausio 14 d., 17 val. atidaroma dviejų dalių Leono Pivoriūno meninių kompozicijų ir Eimanto Pivoriūno  fotografijų  paroda „Pinigų siena“.

 

Nuo 6-ojo dešimtmečio Europoje vykusi diskusija apie naują ekonominę ir vieningos valiutos sąjungą pasiekė savo aukščiausią tikslą – sukurta Europos Sąjunga ir įvesta jos valiuta euras.

 

Guldenai, markės, liros, frankai, šilingai ir kiti pinigai traukiasi į istorijos puslapius. Kai kurie šių Europos valstybių reliktai užėmė garbingą vietą kolekcininkų stalčiuose, muziejų vitrinose ar meno galerijose. Pakeitė savo įprastinį būvį ir tapo meno kūriniais.

 

Šv. Jono gatvės galerijoje eksponuojamos meninės kompozicijos, sukurtos iš ES nacionalinių valiutų taip pat ir Lietuvos litų, vaizduoja pamatinius, kertinius susivienijusios Europos sienų elementus. Pinigai, buvę kartu pasididžiavimo ir izoliavimosi simboliais, susilieję į vientisą vaizdinį, skatina žiūrovo prisiminimus apie nerealizuotas svajones, teigiamas ir neigiamas emocijas, o taip pat ir naujų svajonių įgyvendinimo galimybes atsiradus eurui.

 

Meninės kompozicijos sukuria mūro sienos įspūdį. Iš presuotų, įvairiaspalvių, susmulkintų, nacionalinių banknotų sukurtos plytos ar statinio fragmentai, susilieja į vientisą plastinę visumą. O spalvų ir tekstūrų žaismas suteikia jai gyvybės ir plastingumo. Šios kompozicijos, patraukiančios žiūrovo žvilgsnį, turi ir dar vieną estetinę emocinę prasmę – jose atsispindi milijonų žmonių pirštų prisilietimai.

 

Paroda sudeda iš dviejų dalių. Tai Leono Pivoriūno plastinės kompozicijos, sukurtos iš susmulkintų pinigų, ir Eimanto Pivoriūno fotografijos, kurios kaip žvilgsnis gilyn bando pažvelgti į raštus, piešinius, ženklus, skaičius, esančius ant popieriaus skiautėmis virtusių banknotų. Kur seni raštai virsta forma ir spalva. Autorių darbai, papildydami vienas kitą, sukuria emocinę, loginę visumą.

 

                                                                                                                      

Paroda veiks: nuo 2015 m. sausio 14 d. iki 2015 m. sausio 31 d.             

Galerijos darbo laikas: II – V nuo 12 iki 19 val.; VI nuo 12 iki 16 val.

 

Leonas Pivoriūnas, „Pinigų siena“. 2014 m.
Leonas Pivoriūnas, „Pinigų siena“. 2014 m.