7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ryan Mrozowski paroda „Flotsam”

„The Gardens” (Konstitucijos pr. 12A, Vilnius)

Inesa Pavlovskaitė
Nr. 29 (1090), 2014-07-25
Dailė Anonsai

Atidarymas: rugpjūčio 2 d., 18 val., „The Gardens” (Konstitucijos pr. 12A, Vilnius).
Organizatorius: „Art in General” (Niujorkas).


2013-2014 m. „The Gardens” dalyvavo „Art in General” kuratorinėje rezidencijoje, kurios metu Niujorke pristatė lietuvių menininkų kūrybą. „Šįsyk Art in General” kuratorinė komanda mainų principu Vilniuje pristato amerikiečių menininko Ryano Mrozowskio kūrybą.


„Flotsam” sudaro keturi rėmai arba „diafragmos“, kuriose kybo atskiri knygų lapai, apšviesti lempute. Taip jau nutiko, kad šie lapai yra su atvaizdais, atspaustais ant abiejų lapo pusių, kurie priešais lemputę susilieja į vieną, „trečią“, vaizdą arba momentinį netyčinį koliažą. Kaip nurodo parodos pavadinimas, atgaivinantis į krantą išplautų įvairiarūšių nuolaužų ar laivo krovinių vaizdus [angl. flotsam - sudužusio laivo ir jo krovinio plūduriuojantys likučiai], šie dvipusiai lapai yra „atsitiktiniai“ meno kūriniai, menininko surasti ir surinkti per pastaruosius kelis metus. Šie darbai atspindi Mrozowskio domėjimąsi paslėptomis žinutėmis, tuo, kaip mes regime objektus ir atvaizdus, datuojamus iki-interneto, koks yra atvaizdų apdorojimo programų (tokių, kaip „Photoshop“) vaidmuo ir kokios latentinės reikšmės vystymosi potencijos slypi mūsų tiesioginėje aplinkoje. Savo parodai „The Gardens“ parodų erdvėje Mrozowskis naudoja ir knygų lapus, rastus Vilniuje.
Ryanas Mrozowskis (g. 1981, gyvena ir dirba Niujorke) yra tarpdisciplininis menininkas, tapytojas. Jis mokėsi Indianos universitete, Pensilvanijoje, ir Pratt institute. Jo darbai eksponuoti tokiose vietose kaip: „Chapter NY”, „Know More Games”, „Pierogi”, „Ziehersmith”, „ACME“, „Halsey McKay“ ir Daniel Weinberg galerijoje. Apie menininko kūrybą rašė „The Los Angeles Times”, „Artforum”, „NY Observer”, „Modern Painters”, „BOMB Magazine”.

„Art in General” yra viena iš seniausių ir didžiausių pelno nesiekiančių meno organizacijų Niujorke, įkurta 1981 m., kurios pagrindinė veikla - amerikiečių ir užsienio menininkų kūrinių pristatymas ir produkcija bei rezidencijų programa.

„Art in General” dėkoja: „General Hardware Manufacturing Inc.”, „Lambent Foundation Fund of Tides Foundation”, Niujorko valstijos meno tarybai  ir gubernatoriui Andrew Cuomo, „The Greenwich Collection”, „Milton ir Sally Avery Arts Foundation”, Agnes Gund ir privatiems asmenims. Ši programa dalinai remiama Niujorko miesto kultūros reikalų skyriaus drauge su Miesto taryba  viešųjų fondų.
Ryano Mrozowskio projektas yra remiamas programos „Trust for Mutual Understanding”.