7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Stasio Eidrigevičiaus paroda „Pratęsti paveikslai“

Galerijoje „Kunstkamera“ (Ligoninės g. 4, Vinius)

 

MRA inf.
Nr. 11 (1072), 2014-03-21
Dailė Anonsai

Kovo 20–balandžio 26 d.

 

2011 metais Stasys atvyko į Lietuvą atlikti tai, kas puikiai pažįstama visiems dailės albumų leidėjams Lietuvoje: važiuoti į spaustuvę ir koreguoti spalvas signaliniuose spaudos lankuose būsimam Stasio kūrybos albumui (albumą 2011 m. išleido Dailininkų sąjungos leidykla, sud. Ramutė Rachlevičiūtė, Erika Grigoravičienė, dail. Jokūbas Jacovskis). Procedūra ilga ir ganėtinai varginanti: laukti, kol spaudėjas parengs eilinę signalinio lanko versiją, o mašina žaibo greičiu pro savo spalvotas dažų sekcijas prasuks ir išspjaus šviežius, spaudos dažais kvepiančius lankus. Tuomet, pasitelkus savo vizualiąją atmintį spaudėjui bandyti nupasakoti, kaip koreguoti vieną ar kitą toną. Minėti signaliniai lakštai neatgulė į makulatūros krūvas ir nebuvo išmesti, o buvo Stasio rūpestingai priglobti ir tapo įkvėpimo šaltiniu. Puslapiuose atspaustos reprodukcijos buvo pieštuku pratęstos ir inkorporuotos į naujus, savarankiškais tapusius paveikslus, kuriems buvo suteikti ir nauji pavadinimai, atspindintys naują turinį.

 

Ypač įdomiais tapo tie puslapiai, kuriuose buvo atspaustos dvi reprodukcijos (dažniausiai tarpusavyje nesusijusios): Stasys jas sujungė, sukurdamas tarpusavio dialogą ir bendrystę viename – naujame – kūrinyje. Galima sakyti, kad ši paroda yra konceptuali ir postmodernistinė, mat joje Stasys dekonstruoja savo darbų pirmines semantines prasmes, tuos darbus „apaugina“ naujom prasmėm, žaidžia pirminiais (atspaustais) ir antriniais (pripieštais) vaizdiniais. Per savo paties citavimą ir prasmės perkūrimą išeinama į naujus prasminius klodus, kurie yra vienu metu ir nauji, ir seni. Žaidimas, citavimas, dekonstravimas ir perkūrimas – tai pagrindinės Stasio pasirinktos raiškos priemonės. Tokiu būdu naujieji kūriniai tampa tarsi viduramžiški palimpsestai – puslapiai iš manuskriptų, kuriuose pirminis tekstas buvo ištrintas tam, kad atsirastų vietos rašyti naująjį tekstą, arba tiesiog senieji tekstai aprašinėti pastabomis, naujais tekstais paraštėse.

 

Knyga „Stasys /piešiniai / fotografijos / plakatai / paveikslai / simboliai / saitai / paslaptys / žvilgsnis“ buvo apdovanota premija „Meno leidinių ir katalogų“ kategorijoje 2011 m. Gražiausios metų knygos konkurse.

 

Susitikimas su parodos autoriumi numatomas balandžio pradžioje.

 

Paroda veiks 2014 m. kovo 20–balandžio 26 d.

Galerijos darbo laikas: II–V: 10–18 val., VI: 12–16 val.

 

Daugiau informacijos tel. +370 615 29023 /[email protected] / www.kunstkamera.lt

 

Žymos:
MRA inf.,