7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tauro Kensmino skulptūrų parodos „TARP“

(AV17) galerijoje, Aušros vartų g. 17, Vilnius

AV17 inf.
Nr. 47 (1061), 2013-12-20
Dailė Anonsai
„Tvinkstantis“
„Tvinkstantis“

Sausio 9 d. 18 val. (AV17) galerija įvyks Tauro Kensmino skulptūrų parodos „TARP“ atidarymas. Jauno skulptoriaus pristatomuose darbuose stipriai išreikštas medžiagiškumas ir fizinės objekto savybės, nors konceptualiame lygmenyje, kuomet išjudinama ne tik suvokėjo sąmonė, bet ir pasąmonė, jos tampa nebe tokios svarbios. Tokios gerai pažįstamos medžiagos kaip medis, kailis, metalas ar betonas kontrastuoja su šiek tiek abstrakčia, sunkiai apibrėžiama, tačiau intuityviai atpažįstama objektų forma. Tai tarsi iš jūros gelmių ar kosmoso platumų ištraukti kebliai identifikuojamos kilmės organiniai dariniai bei neįprastos objektų jungtys, kurių genezė glūdi autoriaus pasąmonėje.


Parodos pavadinimas „TARP“ žymi tranzitinę, pereinamąją subjekto būseną, kada šis atsiduria tarpinėje situacijoje. Tai būsena ar jausena, kuri, pavyzdžiui, gali būti patiriama prieš pat užmiegant, kai mintys klaidžioja tarp sąmoningo realybės suvokimo ir sapno, kada grimztant į miegą patiriamas „nepastebėto laiptelio efektas“. Tuomet išnyra pasąmonėje glūdintys vaizdiniai, kaip autoriaus meninių inspiracijų šaltinis. „TARP“ taip pat užsimena apie neapibrėžtą, griežtų kontūrų neturinčią ribą tarp grožio ir bjaurumo, tarp savitvardos ir desperatiškų veiksmų, erdviškai reiškiantį centrą, bet geometriškai žymimą nuliu tašką tarp vertikalaus ir horizontalaus. Tarpinių būsenų ar sąlygų sukeltas patirtis menininkas siekia išreikšti per skulptūrines formas, kurios žiūrovui turėtų būti suprantamos per tų pačių būsenų empirinį patyrimą.


Tauras Kensminas yra jaunosios lietuvių kartos skulptorius. Nuo 2010 m. jis pradėjo mokytis šiuolaikinės skulptūros Vilniaus dailės akademijoje ir šiuo metu siekia apsiginti bakalauro laipsnį. 2013 m. jam buvo suteikta Amerikos Tautos fondo paskirta Elenos Urbaitytės stipendija. Meno mugėje ArtVilnius’13

 

T. Kensminas atstovavo (AV17) galeriją ir pristatė skulptūrinę instaliaciją „Prašau, pabūk čia dar truputį“. 2012 m. kartu su skulptoriumi Mykolu Sauka surengė dvi parodas: instaliacija Kaune kartu su kultūrine organizacija „Vibe Fabrik“ bei paroda „Skulptūra“ Vilniaus dailės akademijos galerijoje „Akademija”. 2010 m. dalyvavo kolektyvinėje Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos parodoje, surengtoje dailės skyriaus penkiasdešimtmečio proga.


Parodą „TARP“ bus galima apžiūrėti iki vasario 7 d.

 

(AV17)
Aušros vartų g. 17, Vilnius
www.av17gallery.com
II-VI 11-18 val.
+370 52125791

„Tvinkstantis“
„Tvinkstantis“