7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Godos Gontytės paroda „Nesamas

Oslo namų erdvėje (Mindaugo g. 27, Vilnius)
 

Artscape inf.
Nr. 45 (1059), 2013-12-06
Dailė Anonsai

Gruodžio 4 d., trečiadienį, 18 val. Oslo namų meno erdvėje atidaroma trečioji jaunųjų menininkų kūrybą pristatanti paroda – Godos Gontytės „Nesamas”.

G. Gontytė 2007 metais baigė grafinio dizaino studijas Vilniaus dailės Akademijoje,
2013 metais – grafinio dizaino studijas Gerrit Rietveld Akademijoje Amsterdame, Olandijoje. Danijos sostinėje Kopenhagoje šiuo metu gyvenanti ir dirbanti Goda neapsiriboja grafiniu dizainu, jos praktika apima video, instaliacijas, objektus, koliažus.

„Parodoje eksponuojami darbai susiję su architektūra, erdve arba jos spragomis. Šalia atsidūrę ir vienas kitą papildydami šie darbai yra ir apie Lietuvą. Turbūt nebūčiau jų sukūrusi, jei negyvenčiau svetur. Kurdama ir studijuodama Amsterdame leidau sau pažiūrėti į šias temas naujai, iš šalies. Mane visada domino tai, kas nepastebima ir iš pirmo žvilgsnio nevertinga, tačiau yra svarbi mus supančios aplinkos harmonijos dalis. Todėl apie tai ir „rimuoju”.

Studijuodama Amsterdame ieškojau temos, kurią galėčiau nagrinėti savo baigiamąjame darbe.  Atsitiktinai atradau B. Buračo knygą „Lietuvos piliakalniai”, kurios fotografijos mane sužavėjo. Sumaniau knygą savaip interpretuoti trumpu filmu, kuriame sugretinu piliakalnių albumą su savo surinkta knygų skirtukų kolekcija. Filme kiekvienam piliakalniui bandau atkurti neišlikusią pilį, pakeisdama ją tinkančios formos ir dydžio popieriniu skirtuku.

Antrajame darbe „Desire Lines Vilnius 2013" arba „Takeliai Vilnius 2013" kuriamas kitas žemėlapio sluoksnis. Derindama "Google Maps" vaizdus ir dėdama šakeles kiekviename knygos puslapyje, kuriu alternatyvų žemėlapį, skirtą ėjimui per miestą pėsčiomis. Knygoje kiekvienas takelis pažymėtas vis kita medžio šaka, atkartojančia konkretaus kelio formą. Šie keliai yra išminti pačių miesto gyventojų siekiant trumpiausio atstumo tarp paskirties taškų, tačiau jie nėra atvaizduoti oficialiuose žemėlapiuose.  Aš žiūriu į šį reiškinį kaip į Vilniaus miesto charakterio bruožą, jo gyventojų elgesio ypatybes. Atlasas yra sudarytas iš 244 nuotraukų padalintų į 13 skyrių. Kiekvienas skyrius skirtas vis kitai miesto daliai, pradedant šiaurine dalimi,  Verkiais, ir baigiant Žemaisiais Paneriais pietuose.”

„Nesamas” gruodžio 4 d.–11d.
Parodos atidarymas – trečiadienį, gruodžio 4 d., 18 val.
Oslo namų erdvė veikia nuo 12 iki 17 val. darbo dienomis, savaitgaliais – uždaryta arba pagal susitarimą.
Mindaugo g. 27,  Vilnius