7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Dora Garcia. Performansų serija

 

Rupert inf.
Nr. 45 (1059), 2013-12-06
Dailė Anonsai
Vilniaus Gaonas, Gertrude Stein
Vilniaus Gaonas, Gertrude Stein

Šių metų gruodžio mėnesį Rupert kviečia į tris ispanų menininkės Dora Garcia performansus:



 

Gruodžio 5 d., ketvirtadienį, 19 val. „Finegano budynių“ skaitymas Rupert (Meškeriotojų g. 33)



 

Gruodžio 6 d., penktadienį, 15 val. „Nieko nėra geriau už knygas“ Vilniaus žydų bibliotekoje (Gedimino pr. 24).



 

Gruodžio 7 d., šeštadienį, 15 val. „Kur dingsta veikėjai, kai baigiasi istorija?“ Rašytojų namuose (K. Sirvydo g. 6)



 

Pirmasis performansas – „Finegano budynių“ skaitymas – įvyks gruodžio 5 d., ketvirtadienį, 19 val. Rupert (Meškeriotojų g. 33). Šis skaitymas – tai konceptuali, neakademinė James’o Joyce’o literatūrinio pasaulio studija. „Finegano budynės“ yra James’o Joyce’o paskutinysis kūrinys, dažnai vadinamas viena sudėtingiausių ir painiausių kada nors sukurtų knygų. Neracionali, sapną primenanti knygos kalba ir eksperimentinis pasakojimo stilius įtraukia skaitytoją tiesiai į unikalaus, neatpažįstamo pasaulio centrą.

 

Plačiajame skaitytojų rate nepopuliarios „Finegano budynės“ performanso metu tyrinėjamos pasitelkiant kiekvieno dalyvio vaizduotę ir supratimą. Dora Garcia kuria sudėtingą simbolių ir asociacijų sistemą, savo mąstymo procesus perkeldama į fizinę erdvę ir įtraukdama dalyvius į utopinį bandymą priartėti prie to, kas neprieinama.

Performansas atviras žiūrovams, tačiau besidominčius Joyce’o kūryba ir norinčius prisijungti prie performanso dalyvių prašome registruotis elektroniniu paštu [email protected] iki gruodžio 3 dienos (skaitymas vyks anglų kalba).



 

Gruodžio 6 d., penktadienį, 15 val. Vilniaus žydų bibliotekoje (Gedimino pr. 24) įvyks performansas „Nieko nėra geriau už knygas“. Šiame konceptualiame skaityme Dora Garcia kviečia susipažinti su Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje saugomomis knygomis. Išskirtinis Lietuvos žydų paveldas naujai interpretuojamas dabartyje, tuo pačiu nepamirštant unikalios kultūros šaknų.



 

Gruodžio 7 d., šeštadienį, 15 val. paskutinysis performansas „Kur dingsta veikėjai, kai baigiasi istorija?“ įvyks Rašytojų namuose Vilniuje (K. Sirvydo g. 6). Renginys priklauso serijai dialogų tarp dviejų žmonių, kurių vienas vaidina personažą, o kitas – save, tačiau abu bando apčiuopti ribą tarp aktoriaus kaip asmenybės ir jo vaidmens. Kaip ir visa D. Garcia kūryba, šis performansas yra tikrovės kompleksiškumą narpliojantis ir tiriantis įvykis, kuriame siekiama ne apibrėžimų ir išvadų, o išgyventos žinojimo patirties. Atsisakant fikcijos ir realybės kaip kategorijų atidengiamas jų tamprus ir sunkiai nusakomas ryšys.



 

Šie trys performansai yra Doros Garcios parodos „Europos Jeruzalė“, vykstančios Rupert iki gruodžio 13 d., dalis.



 

Projektą kuruoja Justė Jonutytė ir Juan de Nieves.

Asistentė: Monika Kalinauskaitė

 



Projektą remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir UPS įgaliotasis atstovas Lietuvoje UAB Skubios siuntos.



 

http://www.rupert.lt/lt/upcoming/dora-garcia-performance-series/



 



Gruodžio 5-os dienos renginiui iki Rupert galima nuvykti 15 autobusu, kuris išvyksta iš Tverečiaus stotelės 18.19 val. ir apsisukęs Turniškėse sustoja Antrojo paplūdimio stotelėje tiesiai priešais Rupert 18.42 val. (tikslus tvarkaraštis čia). 

Taip pat galima rezervuoti vietą taksi užsiregistravus elektroniniu paštu [email protected] iki gruodžio 5d. 12 val. Laiške nurodykite, keliese būsite, ir ar norėtumėte važiuoti tik į vieną pusę, ar į abi (važiavimo į vieną pusę kaina 5 Lt žmogui). Performanso dieną taksi jūsų lauks prie Vilniaus rotušės 18.30 val.

 

Vilniaus Gaonas, Gertrude Stein
Vilniaus Gaonas, Gertrude Stein