7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Rūtos Kiškytės ir Ulijonos Odišarijos paroda

„Į viešumą lenda paslaptis“

Artscape inf.
Nr. 42 (1056), 2013-11-15
Dailė Anonsai

 

Oslo namų meno erdvėje lapkričio 15 d. atidaroma antroji jaunųjų menininkų kūrybą pristatanti paroda – konceptualios juvelyrikos dizainerės Rūtos Kiškytės ir fotografės Ulijonos Odišarijos projektas „Į viešumą lenda paslaptis“.

 

Kaip keičiasi žodžių reikšmės kintant jų kontekstui ir vizualinei aplinkai? Ar bereikšmiai dalykai gali tokiu būdu tapti reikšmingais? Ar skiriasi prabangos ir trash‘o reikšmingumas? O pritaikomo ar vien vizualaus kūrinio?

 

Ulijonos Odišarijos ir Rūtos Kiškytės parodoje žiūrovas gal ir neatsakys sau į visus šiuos klausimus, bet tikrai turės progą patirti kontekstų maišatį ar humoro dekonstrukciją. Projekto pretekstu tapo paraštinės, kalambūrinės, bevertės, klaidingai užrašytos, absurdiškos, kvailos frazės, kurias Ulijona talpino savo Twitter‘io paskyroje.

 

Jos atsirasdavo atstiktinai ir iš visur: lietuviškų bulvarinių portalų, motyvacinių įsidarbinimo laiškų, dainų tekstų, susirašinėjimų Skype, interneto ir kt. Rūtai jos Twitter‘io įrašai pasirodė verti išsiuvinėjimo, o išsiuvinėti plonyčiais juodais siūlais ant tauraus tikro šilko ironiškai įgavo aliuzijų į minimalistinį paveikslą ar laišką, couture pavidalą arba tiesiog populiarius užrašais dekoruoto rūbo stereotipus.

 

Dar vieną frazių reinkarnaciją stebėtojas mato leidybinės iniciatyvos KRITIKA išleistame zine, kur išsiuvinėtosios skaros dar kartą keičia savo aplinką. Zinas dvelkia nostalgija rankų darbui ir netolimai praeičiai: nuotraukos atspausdintos laboratorijoje senuoju būdu, pritvirtintos legendiniais šeimos albumų kampučiais ir bet kada gali būti perdėliotos. Ypatingą zino konstrukciją pasiūlė dizainerė Monika Janulevičiūtė.

 

Erdvėje plevena ir spalvingos kartu komponuotos fotografijos, atspaustos ant to paties trapaus šilko. Čia – kasdienybės paraštės, nefotogeniški fragmentai ir kadru sureikšminti niekučiai.          

 

Niekas nėra svarbesnis už esantį šalia, neegzistuoja jokia reikšmingumo hierarchija. Žiūrovui čia nereikia rinktis kažko labiausiai patinkančio, nes veikia seniai susiklostę ir neįveikiami tylios kasdienybės dėsniai. Kartais prasprūstančią lyriką ištirpdo absurdu grįsti juokeliai. Šioje salėje belieka tarpti – pasirinkimus lemia atsitiktinumai ir masinis mąstymas.

 

 

Paroda veikia lapkričio 15 – 29 d.

Parodos atidarymas lapkričio 15d., penktadienį, 19 val.

Oslo namų meno erdvė

Mindaugo g. 27, Vilnius

 

 Menų agentūros Artscape inf.