7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniuje atidaromas meno ir edukacijos centras Rupert

 

Rupert inf.
Nr. 37 (1051), 2013-10-11
Dailė Anonsai
Rupert pastatas
Rupert pastatas

Spalio 8 dieną ispanų menininkės Doros Garcios paroda-projektas „Europos Jeruzalė“ oficialiai atidarys meno ir edukacijos centrą Rupert.

 

„Europos Jeruzalė“ yra specialiai Rupert sukurtas projektas, sudarytas iš tęstinio performanso (angl. performance-in-progress) ir pastarojo meto menininkės kūrinių, kurių jungimas savaime priešinasi tradicinės parodos sąvokai. Projektas pirmą kartą viešai pristatys Doros Garcios kūrybą Lietuvoje.

 

Durys, už kurių slepiasi žiūrovui nepasiekiama erdvė, paslaptingos ir intensyvios skaitymų sesijos, piešiniais ir užrašų knygelės fragmentais padengti sienų apmušalai — šiuos elementus parodoje „Europos Jeruzalė“ menininkė naudoja tam, kad galėtų tirti santykį tarp realios skaitytojo patirties, suvokimo ir fikcijos. Menininkės kuriamos situacijos visuomet (kartais pasyviai, o kartais net fiziškai) įtraukia žiūrovą. 

 

Pradėdama nuo tikrovės ir reprezentacijos sąvokų, D. García prisiima mizanscenos režisierės vaidmenį, žiūrovams pateikdama skirtingas situacijas, begalę istorijų, skaitymų ir ekskursijų už parodos erdvės ribų. Menininkė tokiu būdu žaidžia su išankstinėmis nuostatomis apie meno kūrimą ir jo politinę rolę šiuolaikinėje visuomenėje.

 

Konceptualūs menininkės darbai apima tekstus, fotorafiją, filmus, instaliacijas ir performansus, kuriuose neretai dalyvauja ir aktoriai bei plačioji visuomenė. Jos darbų rezultatas – tai vykstantis procesas, o ne baigtinis, aiškiai apibrėžtas kūrinys. Dora García yra tarptautiniu mastu pripažinta menininkė, jos darbas L’inadequato” (liet. Neadekvatu) buvo pristatytas Ispanijos paviljone 54-ojoje Venecijos bienalėje.

 

Doros Garcios paroda žymi naujos kultūros organizacijos Vilniuje atidarymą. Rupert yra išskirtinė meno ir edukacijos institucija regione, įsikūrusi Valakampiuose, prie antrojo paplūdimio. Rupert yra projektų pagrindu veikiantis tarpdisciplininis centras, vystantis tris pagrindines savo veiklas: edukacinę, rezidencijų bei parodų (renginių).

 

„Norime, kad į centrą atvykę žmonės išmoktų mąstyti, įžvelgti galimas perspektyvas, išvystytų savitą požiūrį, turėtų balsą,“ – teigia Rupert direktorius, kuratorius ir meno istorikas iš Ispanijos, Juan de Nieves. Rupert skatina praktinį mokymąsi ir siekia suteikti savo dalyviams žinių ir patirčių bagažą, kuris naudingas kiekvienam kūrėjui, pradedančiam tarptautinę karjerą savo srityje.

 

Meno ir edukacijos centre Rupert (Meškeriotojų g. 33, Vilnius) Doros Garcios paroda „Europos Jeruzalė“ atidaroma spalio 8 d. 19 val. Paroda veikia iki gruodžio 13 d. Ekspozicijas galima aplankyti darbo dienomis 1018 val. arba susitarus.

 

Rupert pastatas
Rupert pastatas
Juan de Nieves
Juan de Nieves