7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda „XXI amžiaus anatomija“

LDS galerijoje „Arka” (Aušros Vartų g. 7, Vilnius)

 

Arkos inf.
Nr. 31 (1045), 2013-08-02
Dailė Anonsai

Atidarymas rugsėjo 3 d., antradienį, 18 val.

 

Sąvoka „Anatomija” reiškia gyvų organizmų kūno sandarą, t.y. žmogaus ir viso kas gyva struktūros tyrimą. Menininkus visais laikais domino žmogaus kūno anatomija, kad galėtų geriau, tiksliau, realistiškiau pavaizduoti žmonių ir gyvūnų figūras savo darbuose. Šiuolaikinis menininkas kelia sau abstraktesnį klausimą – kokia yra „XXI amžiaus anatomija“?

 

Šiuolaikinio meno požiūriu anatomija yra technologizuota, kompiuterizuota, robotizuota, klonuota. Kokiu būdu mada, masmedia, visuomenės psichologinis spaudimas įtakoja konstitucinį žmogaus kūną, skeletą, vidaus organus, nervų sistemą. Lieso kūno kultas ir nutukimas, greitas maistas ir žaliavalgystė, puritonizmas ir seksualinė laisvė, ekologinė žemdirbystė ir aplinkos tarša, stresas ir meditacija, natūralumas ir virtualumas. Įpročiai, gyvenimo būdas formuoja fiziologiją, kartu ir kūno sandarą.

 

Meninis „skrodimas“ gali pateikti netikėtumų: vidus išsiverčia, o išorė tampa vidumi. Kūno karkasas iš siūlų arba griaučiai – ginklai; verkiantis terminatorius ir skudurinė Onutė su geležiniais žabtais?

 

L. F. Baumo pasakos „Ozo šalies burtininkas“ personažams – Geležiniam medkirčiui reikia širdies, o Šiaudinei kaliausei – smegenų. Prašom, svajonės pildosi, lėlės atgyja. Pigmalionas įsimyli savo kūrinį. Kafkos „Metamorfozės“ vabalas, nepaisant prarasto žmogiško kūno, tebėra mąstantis žmogus. Atlantai, kariatidės, chimeros, sfinksai, kentaurai yra atpažįstami personažai, bet simbolinė jų prasmė šiuolaikiniame pasaulyje išsikreipia, sunkiai identifikuojama. Kas jie, žmonės ar gyvūnai?

 

„XXI amžiaus anatomijai“ ne mažiau svarbi dvasinė preparacija – ydingų įpročių, beprasmiškos veiklos tuštybės, puikavimosi demaskavimas. Humaniški mokslo pasiekimai, kaip organų transplantacija, implantai, protezai pavirsta makabriška frankenšteinų puota. Kūno menas – tatuiruotės, tapyba ant kūno, auskarų vėrimas netikėčiausiose vietose tampa idėjų šaltiniais koliažui ir ornamentikai.

 

„XXI amžiaus anatomija“ tai parodos „XXI amžiaus autoportretas“ tęsinys.

Parodai savo darbus, atliktus pačiomis įvairiausiomis technikomis, pateikė virš 80 Lietuvos menininkų. Tikimės, kad paroda pasirodys įdomi ir dailės parodų lankytojus.

 

Parodos kuratorius Ričardas Zdanavičius

 

Informacija - Arkos galerija tel. 2121319