7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Kurorto istorijos: skaidrumas“ VDA Nidos meno kolonijoje

Rugpjūčio 3 d., šeštadienį, 18 val.

NMK inf.
Nr. 31 (1045), 2013-08-02
Dailė Anonsai

Rugpjūčio 3 d., šeštadienį, 18 val. VDA Nidos meno kolonijos angare atidaroma jaunųjų menininkų paroda „Kurorto istorijos: Skaidrumas“.

 

Kurortas, šiuo atveju Nida, kuri ne sezono metu gyvuoja kaip periferija, vasarą persimaino į centrą, kuriame galima tapti kitu (ar atvirkščiai – savimi), galima nugyventi kitą/kito gyvenimą. Neatsitiktinai ir ši paroda atidaroma ne Vilniuje ar kuriame kitame didmiestyje, ne baltame kube, o Nidos meno kolonijos angare. 

Būtent kurorte besimezgančios istorijos ir skaidrumo sąvoka tapo parodos dviejų parodos kuratorių ir keturiolikos menininkų išeities tašku. Parodoje tarsi klausiama, kokios istorijos kuriamos kurorte? Kaip jos kuriamos ir kas už tai atsakingas? Poilsiautojai ar kurortas, jo aplinka? O gal kurortas tik mitas, sukurtas patogesniam mūsų gyvenimui? Dar vienas skaidrios politikos žingsnis.

 

Visuomenėje vertinamas skaidrumas savyje koduoja dualumą. Viena vertus, terminas skamba  teigamai – švarus, permatomas, tyras, grynas, aiškus. Iš skaidrumo kylantys raktažodžiai kelia patikimumo, aiškumo, žaidimo atviromis kortomis asociacijas. Antra vertus, ties skaidrumo sąvoka iškyla neigiami pojūčiai, sietini su politika, korupcija, melu, apgavyste, išdavyste. Pavyzdžiui, meno lauke tradicinės baltos galerijų sienos suteikia skaidrumo įspūdį, kita vertus institucijos juk visuomet kritikuojamos už neskaidrią politiką.

 

Paradoksalu, tačiau net jei skaidrumas sociologijoje ar politikoje siejamas su viešumu ir aiškumu, skaidrumo principas šiame kontekste neegzistuotų, jei mūsų viešas ar privatus gyvenimas, santykiai ir veikla išties būtų skaidrūs.

 

Dualus skaidrumas, įpintas į Nidos kurorto kontekstą, diktuoja dualią kiekvieno iš mūsų vasarą. Skirtingi jaunieji menininkai orientuojasi į savo ir kito kasdienybės transformacijas atostogų metu, taip mezgasi naujos (ne)skaidrios kurorto istorijos. Parodoje atsiskleidžia nevienodas menininkų supratimas apie atostogas, intymios, autentiškos menininkų patirtys ir vizijos bei slaptos kurorto istorijos.

 

Menininkai: Lina Fishey, Pijus Cicėnas, Gretism, Shaltmira, Živilė Minkutė, Vytautas Viržbickas, Rūta Songailaitė, Rūta Šatalovaitė, Karolis Vaivada, Raimonda Sereikaitė, Inga Mrazauskaitė, Kristina Ališauskaitė, Jonas Laurišonis, Marija Strazdaitė.

 

Kuratorės: Dovilė Daunoravičiūtė ir Ugnė Bužinskaitė.

 

Paroda veiks 2013 m. rugpjūčio 3–31 dienomis, VDA Nidos meno kolonijoje (Taikos g. 43).