7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

17 (65) Ketvirtadienio pežiūra. Vsevolod Kovalevskij

 2013 birželio 6 d. – 12 d.

Nr. 23 (1037), 2013-06-07
Dailė Anonsai

Peržiūra birželio 6 d., 17 val.

Galerija „Vartai“ (Vilniaus g. 39, Vilnius)

  

Ši ketvirtadienį, birželio 6 d., 17 val. galerijos „Vartai“ peržiūrų erdvėje jaunas meninkas Vsevolod Kovalevskij sugrįžta pristatyti savo naujausius kūrinius parodoje „Graviton“.

 

Visai neseniai galerijoje Ketvirtadienio peržiūros metu buvo pristatyti trys Vsevolodo Kovalevskio kūriniai. Šįsyk meninkas į peržiūrų kambarį sugrįžta su naujų ir senų darbų paroda „Graviton“. Parodos pavadinimas perimtas iš vieno parodoje pristatomų darbų. Tai šviesos piešinių seriją, kurioje pasitelkus Camera Obskura fiksuojamas pirminis šviesos šaltinis. Vsevolodo kūriniuose apmąstoma fotografijos/šviesos prigimtis, mus supantis erdvėlaikis, tikrovės ir iliuzijos santykis bei visų šių temų išsidėstymas asmeninių patirčių žemėlapyje.

 

Visų šių apmąstymų kontekste meninkas inicijuoja hipotetišką apsikeitimą, kurį, pasitelkus meninko žodžius, galima paaiškinti taip: „kai žmogus žiūri į paveikslą, jis kaip subjektas apmąsto objektą. Jis perskaito objektą taip kaip yra suformuotas pats. O ką jeigu paveikslas taptų subjektu, o žmogus objektu į kurį žiūri paveikslas. Tokiu atveju pagal tą mano darbą, mes būtumėm tik juodi taškai, kaip dalelės. Visa tai privertė susimąstyti apie supančią aplinką, apie tai kas yra „objektyvioji realybė“, apie iliuzijas arba ar dangus iš tikrųjų yra mėlynas, juk, pavyzdžiui Marse jis raudonas“.