7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vincento Gečo keturių dešimtmečių kūrybos paroda

 Galerijoje „Juškus Gallery“ iki balandžio 29 d.

„Juškus Gallery“ inf.
Nr. 11 (1025), 2013-03-15
Dailė Anonsai

Atidarymas įvyks 2013 kovo 28 dieną 18 val. Parodos kuratorė – menotyrininkė Ramutė Rachlevičiūtė.

 

Gedimino kalno papėdėje įsikūrusi „Juškus Gallery“ pristato vieno  žymiausių Lietuvos tapytojų profesoriaus Vincento Gečo keturių dešimtmečių kūrybos parodą. Jaukioje galerijos erdvėje bus eksponuojami 35 rinktiniai dailininko kūriniai nuo 1950m. – iki 1991 m. Paskutinė, itin retai parodas rengiančio lietuvių dailės klasiko, tapybos darbų paroda buvo pristatyta galerijoje tik 2006 metais. Paroda veiks nuo kovo 28 iki balandžio 29 d.

 

„Siūlome pažvelgti į  unikalų V. Gečo kūrybos kelią, atsisakant ideologinio apšvietimo“, - sako galerijos savininkas Donatas Juškus. Mes skatiname iš naujo įvertinti  „žinomo ir nežinomo”  lietuvių dailės novatoriaus  kūrybą, atpažįstant meistrystės autentiškumą ir laisvumą.

 

Pasak  parodos kuratorės dailėtyrininkės Ramutės Rachlevičiūtės, XX a. antrosios pusės tapyba sunkiai įsivaizduojama be V. Gečo. „Nuostabą kelia šioje  parodoje eksponuojamas diptikas „Menas, žmonės, įvykiai“, kuris 1972 metais Vilniuje, antrojoje Baltijos šalių tapybos trienalėje pelnė Kultūros ministerijos premiją“, - teigia R. Rachlevičiūtė. Jos manymu, šios parodos ekspozicijoje itin džiugina peizažai ir etiudai, kurie nėra tik paruošiamieji darbai, bet įgyja ir savarankiško kūrinio statusą.

 

Anot dailėtyrininkės Lolitos Jablonskienės, Vincento Gečo darbai visuomet ryškių sodrių  kontrastingų spalvų, kartais švytinčių brangakmenišku sodrumu, o neretai ir plakatišku šaižumu. Visi dailininko portretuojami žmonės - kupini gyvybės, žmogiškųjų išgyvenimų paženklintos  individualybės. Būtent toks yra  šioje parodoje eksponuojamas išskirtinis prof. S. Sondeckio portretas.

 

Jolitos Mulevičiūtės tekstuose randame tokį savitą dailininko apibūdinimą: “V.Gečas daugeliu savo kūrybos bruožų pralenkė estetines laikotarpio pažiūras. Tokį daikto psichologizavimą, banalybės raiškumą, vidinį intymų konfliktą, ironiją, galiausiai fotografijos poetikos žavesį ir žanrinių konvencijų laisvę pažins tik aštuntojo dešimtmečio karta. Skirtingai nei daugelis  tuometinių tapytojų profesorius atidus ne tik žmogaus  figūrai, bet ir daiktinei  jos apsupčiai. Įdomūs V.Gečo fragmentai, kurie būdami “paveikslu paveiksle” atlieka reikšmingą prasminio ir emocinio akcento vaidmenį” (Pastarojo fragmento puikus pavyzdys eksponuojamas parodoje Čiškaitės portretas, 1969 m. – galerijos tekstas).

 

Nors praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje savitas V. Gečo stilius buvo siejamas su italų neorealizmu, tačiau dailininko kūryboje yra pavyzdžių, liudijančių, kad neorealizmą jis buvo atradęs dar iki 1960-ųjų kelionės į Italiją. Tą įrodo ir parodoje eksponuojami darbai  – „Abstrakcija“, „ Nidos prieplauka“, „Medžiai“, „Moteris su skėčiu“, „Avansas“.

 

Vincentas Gečas gimė 1931 metais Mažeikiuose. Studijavo tuometiniame Vilniaus Dailės Institute, ten 1970 metais apsigynė profesoriaus vardą. 1969 – 1982 metais dirbo dabartinės Vilniaus Dailės akademijos rektoriumi. Parodose dalyvauja nuo 1959 metų, savo darbų pristatymus yra rengęs ne tik Lietuvoje, bet ir Italijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Estijoje ir Rusijoje. Menininko drobių yra įsigiję Lietuvos muziejai, Maskvos Tretjakovo galerija, mokslo ir meno įstaigos, kolekcionieriai iš Olandijos, JAV, Kanados ir kitų šalių.

 

Galerijos kontaktiai: 

Tel: +370 5 212 6611

Mob.  +370 618 86914

El.p.: [email protected]

 

B. Radvilaitės 6B

 LT-01124 Vilnius

www.juskusgallery.com