7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Personalinė Nerijaus Ermino paroda

 2013 01 22 – 02 23

Galerijos „Vartai“ inf.
Nr. 2 (1016), 2013-01-11
Dailė Anonsai
Nerijus Erminas. Auglys. 2012
Nerijus Erminas. Auglys. 2012

Parodos atidarymas sausio 22 d. (antradienį) 18 val.

 

Galerijoje „Vartai“ atidaromoje personalinėje Nerijaus Ermino parodoje pristatomi naujausi menininko kūriniai, per skirtingus objektus jautriai prabylantys apie kiekvienam būdingas egzistencines ir dvasines patirtis bei ieškojimus.  Dvejose salėse eksponuojamos  skirtingos instaliacijos, tarpusavyje susijusios vieninga atmosfera ir daugiasluoksniu turiniu.

 

N. Ermino kūriniai, kuriems būdingas tam tikras siurrealistinis, pasąmoninis klodas, atspindi itin jautrų, pastabų, subjektyvizuotą žvilgsnį į kasdienę aplinką, ieškant pažįstamuose daiktuose slypinčių, plika akimi nematomų simbolių, nuorodų, atsakymų. Taip pat menininko darbai pasižymi medžiagine ir patirtine įvairove (medis, gintaras, organinis stiklas, ready made) ir byloja ne tik apie brandžius konceptualius bei estetinius sprendimus juos panaudojant, bet ir technologinį menininko pasirengimą. 

 

Pirmosios instaliacijos pavadinimas „Marijos Magdalietės kabinetas“ nurodo į biblinę istoriją apie Kristumi pasekusią nuodėmingą moterį, kurios vaidmuo Biblijoje apsuptas daugybės prieštaringų interpretacijų ir beveik tapęs pop kultūros dalimi. Menininkas pažvelgia į Magdalietės personažą kaip į daugiaprasmę dvasingumo, tikėjimo, prieraišumo metaforą, kurios suvokimas svyruoja tarp nuoširdžios (savi)refleksijos, susitapatinimo, fetišizavimo ir ironijos bei kritikos. Skirtingos medžiaginės prigimties, paskirties bei turinio objektus menininkas dėlioja scenografijos kūrimui artimu principu. Kiekvienas daiktas galėtų būti ir savarankiškas, tačiau atsidūręs tam tikrų kitų daiktų kontekste, suveikia kaip aktyvus dalyvis ir nuoroda kuriant tam tikrą bendrą žinutę arba pasakojimą.

 

Tokiu pačiu principu veikia ir antroji menininko instaliacija „Tai, kas nematoma“, kurioje reflektuojama atpildo ir nušvitimo tema. Menininkas jautriai komponuoja skirtingus objektus bei detales, vengdamas daugiažodžiavimo ar tiesmukumo. Didžiausią dėmesį skiria kūrinio vidinių ryšių kuriamai atmosferai, emocinei patirčiai, susidūrimui su kiekvienam aktualiais ir atpažįstamais klausimais.

 

Nerijus Erminas (g. 1976) – vienas įdomiausių konceptualiai dirbančių šiuolaikinių Lietuvos skulptūros ir objekto kūrėjų. Dirba ir gyvena Vilniuje. Baigė skulptūros specialybę Vilniaus Dailės akademijoje (Telšiuose, Vilniuje). Nuo 1997 metų aktyviai dalyvauja grupinėse ir rengia personalines parodas. 2010 metais pelnė apdovanojimą už ryškiausią mažosios plastikos darbą konkurse „Metų skulptūra 09“. 2012 metais šiuolaikinio meno mugėje „Artvilnius“ žiuri apdovanotas už geriausią pristatytą skulptūrą.

 

Globėja: Vilniaus miesto savivaldybė

Galerijos rėmėjai: Bosca, Ekskomisarų biuras, Infoterminalas, Draugų studija

 

Nerijus Erminas. Auglys. 2012
Nerijus Erminas. Auglys. 2012