7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šiuolaikinio meno paroda „Viražai“

 Galerijoje „Vartai“

Galerijos „Vartai“ inf.
Nr. 45 (1013), 2012-12-14
Dailė Anonsai
Andrius Zakarauskas. Išvirkščioji ir geroji pusė. 2012 m.
Andrius Zakarauskas. Išvirkščioji ir geroji pusė. 2012 m.

 Paroda veikia – gruodžio 13 – 29 d.

 
Nuo gruodžio 13 d. galerijoje VARTAI (Vilniaus g. 39, Vilnius) veikia paskutinioji šių metų paroda „Viražai“. Joje pristatoma gerai žinomų Lietuvos šiuolaikinių meninkų Žilvino Kempino, Svajonės ir Paulius Stanikų, Evaldo Janso, Patricijos Jurkšaitytės, Ugniaus Gelgudos, Andriaus Zakarausko, Eglės ir Godos Budvytyčių bei Ievos Misevičiūtės kūryba. Ši paroda yra metonimiška – kai kurie joje esantys menininkai ir kūriniai atspindi galerijos praėjusių metų veiklą, kai kurie – galbūt nužymės ateities planų gaires. 
 
Parodos pavadinime esantis žodis “viražas” [pranc. virage < virer - pa(si)sukti] šios parodos kontekste atgimsta kaip daugybės skirtingų posūkių (galimybių) metafora. Kiekviena paroda yra ir būsena, ir jos galimybė. Tai ir menininko kūrybos etapo fiksavimas, ir to etapo stimuliavimas, paskatinimas. Todėl  šioje parodoje pristatomi kūriniai neiliustruoja vientisos koncepcijos, bet provokuoja žiūrovą pažvelgti į žymių šiuolaikinio meno kūrėjų kūrinius kaip į dinamišką kūną, kurio suvokimas priklauso nuo individualiai pasirinkto žiūros taško, kuriame stabtelėję pasirinksime atlikti posūkį, viražą.  
 
Parodoje pristatomų menininkų kūryba remiasi skirtingomis meninėmis strategijomis ir nagrinėja skirtingas temas. 
 
Žilvinas Kempinas (g. 1969) Niujorke gyvenantis, tarptautinį pripažinimą pelnęs menininkas, savo kūryboje originaliai taikantis minimalizmo ir oparto estetikos principus. 2009 m. atstovavo Lietuvai 53-iojoje Venecijos bienalėje, yra pristatęs savo kūrybą tokiose institucijose kaip Leme (San Paulas),Yvon Lambert (Niujorkas),  Spencer Brownstone Gallery (Niujorkas), Kunsthalle Wien (Viena); Palais de Tokyo (Paryžius); P.S.1 Šiuolaikinio meno centre (Niujorkas). MoMA (Niujorkas); 6-oji Liverpulio bienalė (Jungtinė Karalystė); Yvon Lambert (Paryžius, Niujorkas) Lunds Konsthall (Lundas, Švedija); Nam June Paik Art Center (Yongin Citz, Korėja), Manifesta 7, Bolzano (Italija). 
 
Paulius (g. 1962) ir Svajonė Stanikai (g. 1961) – Paryžiuje gyventantys tarpdisciplininio meno kūrėjai, nagrinėjantys egzistencinę būties temą ir reflektuojantys ją per meilės, aistros, mirties, kančios, nuodėmės, kūno, lyties potemes. 2003 m. atstovavo Lietuvą 50-oje Venecijos bienalėje. Yra surengę parodas tokiose institucijose kaip White Box (Niujorkas); Centre Pompidou (Paryžius); Other gallery (Šanchajus), 6-oji Liverpulio bienalė (Jungtinė Karalystė) ir kt. 
 
Evaldas Jansas (g. 1969) gyvena ir dirba Vilniuje. Janso kūrybos strategija yra autobiografiška, transgresiška ir perteikianti autentišką menininko kasdienybę. 
 
Patricija Jurkšaitytė (g. 1968) išsiskiria apropriacijos ir interpretacijos taikymu, konceptualiu požiūriu į tapybos mediją. 
 
Andriaus Zakarausko (g. 1982) tapyba remiasi tapybos proceso ir tapytojo savirefleksija. 
Ugniaus Gelgudos (g.1977) kūrinių raiškos priemonė yra fotografija, per kurią reflektuojamos vaizdinės atminties ir reprezentacijos problemos. 
 
Eglės ir Godos Budvytyčių bei Ievos Misevičiūtės trio (Coro Collective) remiasi kolaboracija ir konceptualiu požiūriu į aplinką. Šiuo metu menininkės dirba atskiruose laukuose ir nagrinėja skirtingas temas.
 
VARTAI – viena pirmųjų privačių Lietuvos galerijų ‒ savo veiklą pradėjo 1991 metais. Per du egzistavimo dešimtmečius galerija įsitvirtino kaip vienas svarbiausių Lietuvos parodinio gyvenimo taškų. Joje ne tik rengiamos Lietuvos ir užsienio šiuolaikinių menininkų parodos, bet ir jaunųjų meninkų kūrybos peržiūros, įgavusios „Ketvirtadienio peržiūros“ formatą. 
 
Parodos kuratorės: Danutė Gambickaitė, Jolanta Marcišauskytė – Jurašienė
 
Dėkojame: Danguolei ir Viktorui Butkams (Modernaus meno centras)
 
Andrius Zakarauskas. Išvirkščioji ir geroji pusė. 2012 m.
Andrius Zakarauskas. Išvirkščioji ir geroji pusė. 2012 m.