7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Autorius: „Operomanijos“ inf.

„Operomanijos“ inf.

Opera „Geros dienos!“ ir vinilinės plokštelės pristatymas

„Tai tarytum mini šedevras. Nei pridėsi, nei atimsi – labai vientisa, labai paprasta ir labai tikra“, – pamatęs vieną sėkmingiausių pastarųjų metų lietuvių kūrybinių projektų, operą „Geros dienos!“ savo videodienoraštyje teigė pats Jonas Mekas. Spalio 13 d., šeštadienį, 19 val., „Menų spaustuvės“ Juodojoje salėje šis kūrinys po nedidelės pertraukos vėl bus parodytas Lietuvoje, o iškart po to vyks operos vinilinės plokštelės, kurioje įamžintos operos gastrolės Niujorke, pristatymas.

 

Opera „Geros dienos!“ – tai žvilgsnis į pasaulį prekybos centro kasininkių akimis, atvėrimas to, kas slypi už mandagių frazių ir dirbtinių šypsenų. Kasdienybėje dažnai kitų nepastebimos, kasininkės šioje operoje atsiskleidžia kaip ryškūs ir unikalūs personažai, kurių charakteristikos kiekvienam gerai pažįstamos. Tarptautinė publika kūriniu susižavėjo 2013 m., kai jis buvo atrinktas į prestižinio konkurso „Music Theatre NOW“ finalą, kitąmet jis pelnė ir svarbiausią Lietuvos teatro apdovanojimą – „Auksinį scenos kryžių“. Nuo to laiko „Geros dienos!“ jau buvo rodyta JAV, Kinijoje, Rusijoje, Latvijoje, Estijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Ukrainoje, Portugalijoje, Nyderlanduose ir Italijoje, transliuota per BBC Radio 3 ir teigiamai įvertinta tokių leidinių kaip „The New York Times“, „The Wall Street Journal“, „The New Yorker“ bei daugelio kitų.

Opera „Geros dienos!“. R. Barzdžiukaitės nuotr.
Opera „Geros dienos!“. R. Barzdžiukaitės nuotr.
„Operomanijos“ inf.

Šiuolaikinės lietuvių operos išbandys prestižinio festivalio Roterdame sceną

Vieni sėkmingiausių pastarojo laiko lietuvių šiuolaikinio muzikos teatro darbai – operos „Geros dienos!“ ir „Confessions“ šturmuoja prestižinį festivalį. Gegužės 17–19 d. žymiojo „Operadagen Rotterdam“ programoje šie kūriniai bus parodyti net šešis kartus.

 

„Šmaikštu, žavinga, santūriai diversiška. Subtiliai ir sąmojingai perteikta kapitalizmo spąstų ir liguisto vartotojiškumo kritika“, – taip apie Vaivos Grainytės, Linos Lapelytės ir Rugilės Barzdžiukaitės operą „Geros dienos!“ atsiliepė „The New York Times“ kritikas Steve’as Smithas. Operos pasirodymų geografija driekiasi nuo Šanchajaus, Maskvos, Paryžiaus, Miuncheno iki Niujorko, o libretas išverstas net į vienuolika kalbų. Tuo tarpu Rūtos Vitkauskaitės, Jenso Hedmano ir Åsos Nordgren erdvinė opera tamsoje „Confessions“ – pirmuosius tarptautinius žingsnius žengiantis, išskirtinę patirtį žiūrovui siūlantis projektas, kurio metu septynių mirtinų nuodėmių tema medijuojama pasitelkiant klausą, kitus pojūčius, tačiau visiškai atsisakant vizualinės komunikacijos. Kūriniai ypatingai vertinami tiek publikos, tiek kritikų: tarp kitų prestižinių nacionalinių ir tarptautinių apdovanojimų, abi operos yra pelniusios ir po „Auksinį scenos kryžių“.

„Confessions“. J. Sakalausko nuotr.
„Confessions“. J. Sakalausko nuotr.
„Geros dienos!“. R. Barzdžiukaitės nuotr.
„Geros dienos!“. R. Barzdžiukaitės nuotr.
  < PUSLAPIS IŠ 2  >> Archyvas