7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Spektaklis „Mano vardas Čarlis“ kviečia į žmogaus intelekto labirintus

Premjera

„trupės liūdi“ info
Nr. 41 (1009), 2012-11-16
Teatras Anonsai

Lapkričio 14 dieną teatro scenoje įvyks premjera pagal populiarųjį JAV rašytojo – psichologo Danielio Keyeso kūrinį „Gėlės Aldžernonui“ - spektaklis „Mano vardas Čarlis“. Spektaklio „Ežiukas rūke“ režisierius Tomas Stirna drauge su aktoriais Šarūnu Banevičium ir Aiste Lasyte pakvies žiūrovus į protinio ir emocinio žmogaus intelekto labirintus. Spektaklio centre – Čarlis Gordonas, kuriam po 32 gyvenimo metų su itin mažu protiniu intelektu atliekama eksperimentinė operacija. 

 
Vilniaus teatre „Lėlė“ debiutuosiantis spektaklis suaugusiems pateiks įvairių vertinimų sulaukusio D. Keyeso kūrinio, pagal kurį 1968 metais buvo sukurtas intriguojantis filmas „Čarlis“ bei išplėtojus apsakymą išleistas romanas „Gėlės Aldžernonui“, interpretaciją. Čarlio Gordono istorija naujai kuriamame spektaklyje atskleis nekasdienę asmenybės patirtį, įtraukiančią į mokslinio eksperimento moralinių klausimų,  žmogaus būties, santykio vienas su kitu ir paties su savimi sintezę. Pagringinio personažo patiriami išgyvenimai prieš ir po operacijos tik aštriau ir garsiau užduos klausimus, kurie iškyla kiekvienos jaučiančios ir bent šiek tiek mąstančios asmenybės galvoje.
 
„Ši istorija yra ypatinga tuo, kad pasakoja apie ypatingą - kitokį žmogų, kuris nori būti toks, kaip daugelis – neypatingas. Čarlis Gordonas tuo ir yra įdomus, kad jis yra normalus kaip kiti žmonės, tik kiek labiau skiriasi nuo jų, nei jie patys vienas nuo kito. Todėl Čarlis atrodo toks išskirtinai kitoks“, - sako spektaklio „Mano vardas Čarlis“ režisierius Tomas Stirna. 
 
Ką tik pradėjusio emociškai bręsti Čarlio viduje atsiradę nauji pojūčiai ir įžvalgos jam kelia sumaištį. Prieš tariamus draugus atsiranda gėdos jausmas. Praradus darbą ar nežinant, kaip elgtis su moterimi, užklumpa nepaaiškinama baimė. Jį gąsdina aplinkinių, nebegalinčių  šalia jaustis protingesniais ir didesniais, reakcija. 
 
Dar labiau Čarlį sutrikdo ir tuo pačiu traukia į naują gyvenimą atsiradę jausmai bei kūniški norai jo specialiosios mokyklos mokytojai – panelei Kinian.  Jo trumpoje atmintyje panelė Kinian visuomet buvo patariantis ir protingų pamokymų duodantis asmuo, į kurį Čarlis žiūrėjo su ypatinga pagarba. Po operacijos netikėtai Alisai Kinian atsiradęs  potraukis kaip moteriai neapsakomai baugina suaugusį vyrą, niekad nepatyrusį moteriško švelnumo ir rūpesčio. 
 
„Gėlės Aldžernonui“ – labiausiai išpopuliarėjęs JAV rašytojo, diplomuoto psichologo Danielio Keyeso kūrinys. Už to paties pavadinimo apsakymą 1959 m. autorius gavo „Hugo” apdovanojimą, o 1966 m., išplėtojus apsakymo siužetą, parašytas romanas pelnė „Nebulą”. Nuo to laiko romanas vien JAV pakartotinai išleistas 58 kartus, taip pat išverstas į 21 kalbą.