7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Gintaro Česonio fotografijų paroda „Sutikti miestai“

Nuo spalio 19 d. 11-oje Nacionalinės dailės galerijos salėje

Ieva Mazūraitė-Novickienė
Nr. 37 (1005), 2012-10-19
Dailė Anonsai
Gintaras Česonis. Iš ciklo „Sutikti miestai“. 2009 m.
Gintaras Česonis. Iš ciklo „Sutikti miestai“. 2009 m.

 

Lietuvos dailės muziejaus šiuolaikinės fotografijos rinkinys nuolat papildomas fotografų dovanotomis autorinėmis kolekcijomis. Tačiau 2012 m. – išskirtiniai metai, fotografijos fondai papildyti net 450 darbų. Tarp dovanojusiųjų kūrinius žinomi fotografai – Algirdas Šeškus, Algimantas Kezys, Mečislovas Sakalauskas, Visvaldas Dragūnas, Gintaras Jaronis, Robertas Kanys, Saulius Paukštys ir Gintaras Česonis. Šia proga Nacionalinėje dailės galerijoje pristatoma dalis G. Česonio dovanotos kolekcijos.

 

Fotografijų seriją „Sutikti miestai“ G. Česonis pradėjo kurti Kaune, kartu su poetu ir eseistu Kęstučiu Navaku rengdamas albumą „Sutiktas Kaunas“. Išleidus knygą, fotografas sumanymą savarankiškai tęsė toliau, vis plėsdamas savo „susitikimų“ geografiją, neapsiribodamas didžiaisiais Lietuvos miestais, o aplankydamas ir provincijos miestelius. G. Česonis – dokumentinės tradicijos tęsėjas fotografijoje. Jo kūriniams būdinga spontaniška reakcija į pastebėtą vos akimirkos trukmės situaciją, o vaizdinei mąstysenai artima klasikinė juodai baltos fotografijos estetika. Tačiau Česoniui dokumentinis tikrovės paliudijimas nėra savitikslis, jam tai – gerai įvaldyta priemonė išreikšti iš anksto apgalvotoms idėjoms.

 

Fotografas į lankomas vietoves žvelgia ne užklydusio turisto žvilgsniu, jis eina pasirengęs tikriems „pasimatymams“ su jomis. Kameros pagalba jis prakalbina miestus ir miestelius taip lyg kalbintų netikėtai sutiktus senus gerus draugus – su smalsumu ir nuoširdumu įsiklausydamas į jų pasakojamas istorijas. Sutikti miestai ir miesteliai Česonio fotografijose prabyla į mus gatvių ir skersgatvių, aikščių ir kiemų, namų fasadų ir iškabų, ir, žinoma, skubančių praeivių kalba. Miestai šioje serijoje ne pamatyti, o „sutikti“, „pakalbinti“ ir „pasakojantys“ apie savo ramią, vangiai kintančią kasdieną.

 

G. Česonis (g. 1974) gyvena ir kuria Kaune. 1999 m. baigė studijas Kauno Vytauto Didžiojo universitete, Menų fakultete. 1997–1998 m. fotografiją studijavo Prancūzijos nacionalinėje fotografijos mokykloje Arlyje. Nuo 2009 m. vadovauja Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriui.
 

Gintaras Česonis. Iš ciklo „Sutikti miestai“. 2009 m.
Gintaras Česonis. Iš ciklo „Sutikti miestai“. 2009 m.