7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Meno projektų erdvėje „Swallow“ atidaroma lenkų tapytojo Jakubo Czyszczońo ir „Grupa Budapeszt“ paroda „Pakanka paviršiaus“

Swallow inf.
Nr. 20 (1469), 2023-05-19
Dailė Anonsai

Penktadienį, gegužės 19 d., 19 d. meno projektų erdvėje „Swallow“ (Vitebsko g. 23, Vilnius) atidaroma kolektyvinė Jakubo Czyszczońo ir „Grupa Budapeszt“ paroda „Pakanka paviršiaus“. Joje bus eksponuojami tapybos darbai, instaliacijos bei garso kūriniai, kurie paradoksaliai nagrinės santykį tarp kūrinio „paviršiau“ ir jo „gelmės“. Parodoje užduodamas provokuojantis klausimas – gal būt mums pakanka paviršiaus? 

 

Pasak kuratoriaus Audriaus Pociaus, J. Czyszczońas bei menininkų ir kuratorių komanda „Grupa Budapeszt“ darbai aktualūs ne tik kaimyninės Lenkijos kultūros lauke, bet ir Europos mastu. „Ši paroda yra tiek vizualiai, tiek konceptualiai įspūdingas šių kūrėjų dialogas apie tai, kaip kultūra su kiekvienu kultūros artefaktu auga ir kuria save, tačiau sykiu šis augimas reiškia užmarštį tam, kas lieka praeityje. Dažniausiai, šis procesas lieka nejuntamas, tačiau, jei norime suprasti savo vietą savo pačių kultūroje, mes turime jį reflektuoti“, – pasakoja A. Pocius.

 

Projektų erdvėje „Swallow“, kuri yra orientuota į originalių kuratorinių bei meninių projektų vadybą, produkciją ir eksponavimą, žiūrovai bus kviečiami pagauti savo žvilgsnį, nukreiptą į meno kūrinius. Kaip rašoma pranešime spaudai:  „Žiūrėjimas į ką nors“ yra išsireiškimas, kuris sako, kad žvilgsnis slysta paviršiumi, bet negali prasiskverbti už jo ribų. Vis tik net atsitiktinis susitikimas su bet kokiu paveikslu patvirtina, kad egzistuoja painus pojūtis, kai sykiu žvelgiama ir į patį kūrinį, ir pro jį.“ 

 

„Todėl „Paviršiaus negana“ yra ir lengvas žaismas citatomis, kuris prasideda nuo dingusio Sapfo eilėraščio interpretacijos, mėginimo įsivaizduoti Knoso rūmų planą tapyboje, iki siekio vienas kitų kūrinius išversti į vis kitas medijas taip kuriant naujas jų reikšmes“, – papildo kuratorius.

 

Parodoje „Paviršiaus negana“ bus eksponuojami J. Czyszczońo tapybos darbai. Šis autorius – 18th Street Arts Centre (Santa Monika, Kalifornija) rezidentas, Višegrado fondo programos  ir Jaunosios Lenkijos programos stipendininkas. Menininkas bendradarbiauja su galerijomis „Stereo“ Varšuvoje ir „Ermes-Ermes“ Romoje.  

 

Kolektyvą „Grupa Budapeszt“ sudaro menininkai ir kuratoriai (Igor Krenz, Michał Libera ir Daniel Muzyczuk). Grupė nagrinėja meno ir gyvenimo klausimus, tyrinėja ribines problemas, kylančias dėl techninės reprodukcijos, abstraktaus samprotavimo ribotumo ir radikalias, iš tikrovės dematerializavimo išplaukiančias, pasekmes.

 

Paroda meno projektų erdvėje „Swallow“ bus rodoma iki liepos 1 d.

 

 

Žymos:
Swallow inf.,