7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vytenis Burokas. „Pamušalai“

Drifts inf.
Nr. 10 (1459), 2023-03-10
Dailė Anonsai

2023.03.09. – 2023.04.22.

Parodos atidarymas: 2023 m. kovo 9 d., ketvirtadienį, 18 val.

Drifts galerija, T. Vrublevskio g. 6-2, Vilnius

Pirmojoje personalinėje Vytenio Buroko parodoje „Pamušalai“ galerijoje „Drifts“ pristatomi anksčiau neeksponuoti 2019–2023 m. piešiniai ir specialiai šiai parodai sukurti spaudiniai bei skulptūriniai objektai. Paroda tęsia autoriaus kūryboje besiskleidžiantį pasakojimą apie formas kuriančio gesto reikšmę ir svarbą šiandienos daiktų, vaizdų bei simbolių gamybos tvarkoje, vedantį žiūrovą jungiant įvairius fragmentus iš dailės, mados ir animacijos istorijos. 

Pamušalai yra medžiagos–tarpininkai – jie sušvelnina dviejų daiktų ar kūnų sąlytį ir, nustatydami trinties sąlygas, įvardija, kas yra vidus, o kas – išorė. Tačiau šioje parodoje pamušalai yra kažkas kita. Juos galima įsivaizduoti kaip parodos kūrinių plastinės dinamikos ir nejaukios akistatos kuriamą terpę, kurioje nuolatinio kartojimo blaškomi vaizdai taip ir neįgauna baigtinio pavidalo. Čia kiekvienas kūrinys yra parengiamasis eskizas kitam kūriniui, o dėmė piešinyje gali virsti veido bruožu ar gyvenimo linija kito piešinio delne. „Pamušalai“ yra erdvė daugiskaita, neišvengiamo prisilietimo pažadu įkraunama fizinio kūnų glaudumo – čia dar nėra apspręsti vidūs ir išorės, o eros ir thanatos dar tebejungia amžinas et cetera. 

Parodoje Buroko kūryboje įprastą pagrindinį veikėją atstoja jo atributų – šukuosenų, avalynės, gėrimų – perteklinis savarankiškumas. Nuorodos į ankstyvąją Andy Warholo kūrybą bei Sergėjaus Eisenšteino užrašus apie Walto Disney’aus darbo metodus patalpina šiuos meno kūrinius platesniame kontekste. Ekspozicinis inventorius ir parodos erdvės tampa kūrinių suokalbininkais – jie, tarsi netikslia linija kartodami jau esamo piešinio kontūrus, šaržuoja kūrinių prodiusavimo ir parodų rengimo konvencijas, iš nieko kuriančių menininko rankų magiją bei meno kūrinio svarbą šiandienos vartotojiškoje ekonomikoje.

Vytenis Burokas baigė šiuolaikinės skulptūros bakalauro ir magistro bei meno pedagogikos studijas Vilniaus dailės akademijoje, 2013–2014 m. dalyvavo „Rupert“ edukacinėje programoje. Menininko kūriniai eksponuoti grupinėse ir personalinėse parodose, tarp kurių – Ukrainos istorijos kontūrais: pagarsinti (Radvilų rūmų dailės muziejus, Vilnius, 2022), The Order of The Spur: These Boots Are Made for Walking (apiece, Vilnius, 2022), Growing Out? Growing Up? Contemporary Art Collecting in the Baltics (Zuzeum, Ryga, 2022), Avoidance (Futura, Praha, 2021), Skersvėjo klajonės (Editorial, Vilnius, 2020), The Sea Monster, The Bear (lítost, Praha, 2020), Sanatorija (Šiuolaikinio meno centras, Vilnius, 2019), Play within the Walls of Academy (MOCAK, Krokuva, 2018).

 

Kuratorius Edgaras Gerasimovičius

Teksto redagavimas ir vertimai: Alexandra Bondarev, Aistis Žekevičius

Grafinis dizainas Vytautas Volbekas

Parodą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė

 www.driftsgallery.com       T. Vrublevskio g. 6-2, LT-01143 Vilnius            [email protected]     

Žymos:
Drifts inf.,