7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt
Lenkijos instituto inf.
Nr. 32 (1439), 2022-10-14
Kinas Anonsai

Nuo 2022 m. spalio 20 d. Vilniuje (kino teatruose „Multikino“, Skalvija“, „Pasaka“), Kaune (kino teatre „Romuva“), Šalčininkų kultūros centre ir Mažeikių kultūros centre pradedami rodyti visų kino mėgėjų ilgai laukti „Jauno lenkų kino“ seansai. Iš viso galėsite išvysti devynis (keturis dokumentinius ir penkis vaidybinius) aštuonių drąsių, talentingų režisierių filmus. Jų kūriniuose pamatysime praeitį, dabartį ir… ateitį, karą, grumtynes su negandomis ir pačiu savimi, kančią, bet ir meną, grožį ir meilę. Nesvarbu, ar juose pasakojama dabar populiariausio prezidento, ar vienišos motinos istorija, kiekvienam kūrėjui labiausiai rūpi žmogus ir jo kova.

 

Festivalį „Jaunas lenkų kinas” spalio 20 d. Vilniaus kino teatre „Multikino” atidaro dokumentinis filmas “Chopin. Nebijau tamsos” (2022; premjera pasaulyje ir Lenkijoje – 2022 10 14). Režisierė Joanna Kaczmarek savo filme „Chopin. Nebijau tamsos“ siūlo savotišką muzikos terapiją. Šiame dokumentiniame filme susipina trijų garsių pianistų istorijos. Su Leszeku Możdżeriu, Wonu Jae-Yeonu bei Faresu Mareku Basmadji leisimės į jaudinančią, mistinę kelionę, kurios gale laukia sunkus iššūkis – išskirtiniai koncertai, atliekami su didžiausiais žmonijos konfliktais susijusiose vietose: prie nacistinės Vokietijos įrengtos Aušvico-Birkenau koncentracijos stovyklos, prie sienos su diktatoriaus valdoma Šiaurės Korėja bei Beiruto centre, ką tik įvykus sprogimui tenykščiame uoste. Ar Chopino kompozicijos gali bent akimirkai sustabdyti laiką ir priversti susimąstyti? Ar jos gali paaiškinti tokių žiaurių nusikaltimų žmonijai priežastis?

Festivalio atidarymą papuoš Filip Wojciechowski Trio iš Lenkijos (Filip Wojciechowski – klavišiniai, Piotr Biskupski – mušamieji, Paweł Puszczało – kontrabosas).

 

Festivalio „JAUNAS LENKŲ KINAS“ (2022 m. spalio 20 d. – lapkričio 20 d.) programoje išvysime šiuos filmus:

  • Babilonas. Raportas apie karo padėtį (Babilon. Raport o stanie wojennym, rež. Marek Bukowski)
  • Chopin. Nebijau tamsos (Chopin. Nie boję się ciemności, rež. Joanna Kaczmarek)
  • Diena, kai šiukšlėse radau merginą (Dzień, w którym znalazłem w śmieciach dziewczynę, rež. Michał Krzywicki)
  • Kai gėlės negali tylėti (Gdy kwiaty nie milczą, rež. Andrei Kutsila)
  • Legionai (Legiony, rež. Dariusz Gajewski)
  • Magdalena (rež. Filip Gieldon)
  • Meilės beieškant (Po miłość / Pour l’amour, rež. Andrzej Mańkowski)
  • Summa (rež. Andrei Kutsila)
  • Ukrainiečių tautos tarnas (Ukraiński sługa narodu, rež. Barbara Włodarczyk).

 

Varšuvos kino festivalyje apdovanotame Lenkijoje gyvenančio baltarusio Andrejaus Kucilos dokumentiniame filme „Kai gėlės negali tylėti“ (2021) vaizduojamas dabartinės Baltarusijos gyvenimas po to, kai 2020 m. buvo brutaliai numalšinti visuomenės protestai, o šio režisieriaus  „Summa“ (2018), Krokuvos kino festivalio geriausias dokumentinis filmas, rodo garsaus Vilniuje gimusio dailininko Andrzejaus Strumiłłos paskutines gyvenimo dienas bei gvildena vienatvės ir žmogaus laikinumo klausimus. Žinoma lenkų žurnalistė Barbara Włodarczyk filme „Ukrainiečių tautos tarnas“ (2020) nagrinėja Ukrainos prezidento Volodymiro Zelenskio populiarumo fenomeną.

„Meilės beieškant“ (2021) – Andrzejaus Mańkowskio psichologinė drama, pasakojanti apie internetinį romaną ir jo pasekmes. Filipo Gieldono debiutinio vaidybinio filmo „Magdalena“ (2021) pagrindinė herojė – jauna didžėjė, anksti tapusi motina, ieškanti savo vietos šiame negailestingame pasaulyje. Michało Krzywickio fantastinė juosta „Diena, kai šiukšlėse radau merginą“ (2021) – distopija apie netolimą Lenkijos ateitį, kurioje įsigalėjusi vergija. Dariuszo Gajewskio istorinis filmas „Legionai“ – viena brangiausių pastarųjų metų Lenkijos juostų, kurioje pasakojama apie ką tik į suaugusiųjų pasaulį įžengusius jaunus žmones, apie jų jausmus ir viltis vykstant Pirmajam pasauliniam karui. Mareko Bukowskio vaidybinis-animacinis filmas „Babilonas. Raportas apie karo padėtį“ (2021), sukurtas pagal Mareko Nowakowskio knygą „Raportas apie karo padėtį. Kasdienybės užrašai“, vaizduoja 1982 m. gegužės 3 d. įvykius, kai Varšuvoje milicija ir jos specialieji būriai žiauriai numalšino didžiausią per karo padėtį vykusią demonstraciją.

 

Iš kino kritikės Annos Mikonis-Railienės recenzijos: (…) „Jauno lenkų kino“ programos dėmesys sutelktas į žmogų ir jo dramatišką likimą politinių sprendimų ir istorinių permainų sūkuryje. Kamera filmuoja žmogų iš arti, stebi jį kantriai ir įdėmiai. Filmuose pasakojamos istorijos sugrąžina mus prie svarbiausių gyvenimo sąvokų (meilės, laisvės, vienatvės ir kančios) ir priverčia iš naujo pajusti ir patirti gyvenimą tarp žmonių ir su žmonėmis sunkios istorijos sūkuryje.

(…) Dokumentiniai filmai, gvildenantys politines epochos dilemas, drauge atskleidžiantys paslėptas ryškias kasdienės egzistencijos spalvas. Gyvename neramiais, totalitarinių režimų, smurto ir karo paženklintais laikais. Būtent šių temų imasi jauni dokumentalistai”.

 

Taigi pasiruoškite didelei emocijų ir išgyvenimų dozei, kuri kaitins mūsų protus ir širdis šaltais spalio ir lapkričio vakarais. Tiksli Festivalio programa svetainėje www.lenkukinas.lt.

 

Organizatoriai: Lenkijos institutas Vilniuje, Lenkijos televizija (Telewizja Polska S.A.)

Generaliniai rėmėjai: ORLEN Lietuva, ORLEN Baltics Retail

Partneriai: Vilniaus lenkų kultūros namai, Šalčininkų kultūros centras, Mažeikių kultūros centras, kino teatrai „Multikino”, „Skalvija”, „Pasaka”, „Romuva”

Informaciniai partneriai: LRT, TVP Wilno, radijas „Znad Wilii”, portalai: 15min.lt, ZW.lt, Wilnoteka.lt, dienraštis „Kurier Wileński”