7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Prieglobstį Lietuvoje radusios baltarusės menininkės S. Petuškovos parodoje - šūkis „Mylėk, o ne kariauk“

GODÒ galerija
Nr. 13 (1420), 2022-04-01
Dailė Anonsai

Kovo 31 d., 19 val., Baltarusių menininkė Sviatlana Petuškova, 2020 m. radusi prieglobstį Lietuvoje, Vilniaus meno erdvėje „GODÒ galerija“ pristato personalinę parodą „MAKE LOVE”. Savo intymiais ir kūniškais darbais autorė apie meilę prabyla kaip apie vienintelį tvirtybės šaltinį akistatoje su nepakeliama realybe. Paroda vyks iki balandžio 30 d.

„Kai viltys ir svajonės dūžta, kai visas pasaulis eina iš proto, o aplinkui dedasi baisūs dalykai, kai atrodo, kad nieko gero nelikę, mes teturime meilę. Tik meilė gali prikelti tikėjimą iš pelenų, sugrąžinti viltį, tik dėl meilės gyvename toliau, kai atrodo, kad gyventi nebėra dėl ko. Meilė yra tikrasis lobis, nors jis prieinamas kiekvienam žmogui“, - sako autorė.

Parodos pavadinimas siejamas su šūkiu „Make love not war“ (liet. Mylėk, o ne kariauk), kurį septintajame dešimtmetyje kaip pasipriešinimą Vietnamo karui naudojo hipių judėjimas. Šiandien šiuo šūkiu autorė reaguoja į karo siaubus Ukrainoje ir išreiškia solidarumą su broliška tauta.

„Meilė gali būti labai skirtinga. Gali mylėti žmogų, šalį ar save. Gali mylėti be atsako arba abipusiai. Meilė gali trukti šimtmečius arba vieną akimirką. Tačiau meilė yra tai, kas gali išgelbėti šį pasaulį. Patirdami sunkius gyvenimo išbandymus būtent meilėje randame paguodą“, - sako ji.

Po prieštaringai vertinamų 2020 m. Baltarusijos rinkimų S. Petuškova patyrė politines represijas bei persekiojimus ir tų pačių metų gruodį buvo priversta pabėgti iš šalies. Autorė persikėlė į Vilnių, kur iki šiol gyvena ir kuria.

S. Petuškova gimė 1990 m. Minske. 2015 m. Baltarusijos valstybinėje dailės akademijoje, Molbertinės grafikos katedroje, ji baigė grafikos studijas ir įgijo Dailės magistrą. 2009 m. Minsko valstybinėje gimnazijoje-menų kolegijoje įgijo tekstilės bakalaurą.

Nuo 2008 m. menininkė yra kūrybinės bendruomenės „Neon Head“ narė, nuolat dalyvauja parodose. 2019 m. ji tapo Baltarusijos menininkų sąjungos nare, įkūrė Baltarusijos grafikos namus – vienintelę Baltarusijoje grafikos studiją. Ji taip pat dirba kaip kuratorė, organizuoja parodas ir festivalius, veda meistriškumo kursus ir visokeriopai prisideda prie meno sklaidos savo gimtinėje.

Kūryboje S. Petuškovą įkvepia meilė žmogui ir prigimtiniam jo grožiui. Prieš septynerius metus baigusi menų akademiją, kur studijavo žmogaus anatomiją ir kompoziciją bei nuolat dirbo su nuogu kūnu, autorė ir toliau tęsia šią kryptį – jos darbuose dominuoja žmogaus kūno tema.

„Tikiu, kad visi žmonės yra gražūs, nepriklausomai nuo amžiaus, svorio, dydžio ir odos spalvos. Kiekvieną dieną mes susiduriame su kritika, stengiamės atitikti grožio standartus ir kitų lūkesčius, tačiau tai tik sustiprina mūsų pačių kūno atmetimą. Užuot ieškoję grožio, mes nuolat savyje ieškome trūkumų. Mano misija yra parodyti, kad trūkumų nėra – tai tik primesti stereotipai. Noriu, kad visi žmonės matytų tik grožį vienas kitame”, - sako autorė.

Parodos lankymas nemokamas.

Galerijos adresas: Malūnų g. 6A, Vilnius.

Galerijos darbo laikas: II-V 13.00-19.00, VI 12.00-18.00.

 

Žymos:
GODÒ galerija,