7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ekskursijų ciklas „Asmeniškai po nuolatinę“

NDG inf.
Nr. 11 (1418), 2022-03-18
Dailė Anonsai

Nacionalinės dailės galerijos nuolatinėje ekspozicijoje rodomi kūriniai iliustruoja kanoninį pasakojimą apie Lietuvos dailę. Tai tvirta, retai besikeičianti istorija, kurios solidumas nuolat provokuoja tyrėjus ir kuratorius atrasti iš kanono rėmų ištrūkstantį turinį. Ne tik jį atrasti, bet ir, be abejo, pristatyti dailės mėgėjams. Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus rinkinių saugotojos ir NDG kuratoriai paruošė ekskursijų po galerijos nuolatinę ekspoziciją ciklą ir pasidalins asmeniškai labiausiai intriguojančiomis istorijomis.

Ekskursijų ciklo programa ir gidai:

Kovo 17, ketvirtadienis, 18 val. Ekskursija po papildytą realybę

NDG edukacinių programų kuratorė, kūrybiško mokymosi seminarų kūrėja ir fasilitatorė Austėja Tavoraitė pasakos apie galerijos erdves bei jų transformacijas laike aplankant ir meno kūrinius. Ekskursijoje išmėginsime papildytos realybės projektą „ Laimės žiburys”, todėl būtų puiku turėti išmanųjį telefoną.

Kovo 19, šeštadienis, 12 val. Ekskursija „Pasipriešinimas fotografijoje“

Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus fotografijos rinkinio kuratorė-tyrėja Ugnė Marija Makauskaitė pasakos apie fotografiją, kaip kovos įrankį, siekiant atgauti savą erdvę ar įprasminti savo egzistavimą. Šis nebylus pasipriešinimas – tarsi asmeninis menininkų/ių pasakojimas apie tai, kaip išlikti savimi net ir sunkiausiose aplinkybėse.

Kovo 24, ketvirtadienis, 18 val. Ekskursija „Kokį meną pirko lietuviai?“

NDG kuratorius, menotyrininkas Ernestas Parulskis, knygos „Menas ir pinigai“ bendraautorius, pasakos apie Lietuvos meno rinkos istoriją (iliustruodamas ją salėse eksponuojamais kūriniais), nuo pirmų dailės parodų iki NFT meno. Na, pastarųjų nuolatinėje ekspozicijoje dar nėra ir ekskursijos dalyviams teks žvilgtelėti į planšetės ekraną.

Kovo 26, šeštadienis, 12 val. Ekskursija „Sovietinio modernizmo istorijos“

Nijolė Nevčesauskienė, Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus rinkinio kuratorė, pasakos apie nuolatinėje ekspozicijoje rodomą sovietinį modernizmą, apie daiktų, objektų ir natiurmortų istorijas.

Kovo 31, ketvirtadienis, 18 val. Ekskursija „Lietuvės Vakarų meno pasaulyje“

LNDM skulptūros rinkinio kuratorė Elona Lubytė, surengusi parodą „Formuojant ateitį. Erdvinės Aleksandros Kasubos aplinkos“, pasivaikščiojimo po pastovią ekspoziciją metu papasakos apie 1944 m. į Vakarus pasitraukusių lietuvių menininkių Elenos Gaputytės (1927-1991), Aleksandros Fledžinskaitės Kašubienės-Kašubos (1923-2019) ir Elenos Urbaitytės-Urbaitis (1922-2006) kūrybinius nuotykius ir pasiekimus šiuolaikiniame Vakarų meno pasaulyje, Niujorke bei Londone.

Balandžio 2, šeštadienis, 12 val. Ekskursija „Matomi ir nematomi pasakojimai“

Menotyrininkė, NDG vadovė Lolita Jablonskienė, kuravusi nuolatinę NDG ekspoziciją ir jos atnaujinimą, pasakos apie nematomus ekspozicijos kuravimo užkulisius.

Ekskursijos nemokamos, tereikia užsiregistruoti el.paštu [email protected] ir nusipirkti galerijos bilietą.

Žymos:
NDG inf.,