7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paralelės tarp miesto erdvės ir kosmoso - Krzysztof Franaszek parodoje „Pagautieji paviršiai“

AV17 inf.
Nr. 38 (1403), 2021-11-26
Dailė Anonsai

Galerijoje (AV17) gruodžio 2 d. 18 val. atidaroma menininko Krzysztof Franaszek paroda „Pagautieji paviršiai“.

Krzysztof Franaszek – Lenkijoje gerai žinomas konceptualiosios skulptūros menininkas, kurio darbai priklauso ne vienai privačiai ir institucinei kolekcijai. Kurdamas skulptūrinius objektus, vaizdo įrašus ir instaliacijas, Krzysztof nagrinėja žmogaus ir jį supančios erdvės sąveikas. Jį domina nuolat tarpusavyje besigrumiančių kūrybinės energijos ir destruktyvios laiko bei gamtos jėgų priešpriešos. Menininko darbuose taip pat dažnas miesto motyvas – tyrinėdamas žmogaus būtį ir santykį su dirbtinai sukurta aplinka, Krzysztof kuria totemus, instaliacijas ir abstrakcijas. Jose atsispindi žmogiškosios prigimties ir prisitaikymo skirtingose erdvėse temos.

Parodoje „Pagautieji paviršiai“ galerijoje (AV17) Krzysztof Franaszek ieškodamas paralelių tarp miesto erdvės ir kosmoso, tęsia ankščiau pradėtus erdvės tyrinėjimus. Parodos pavadinimas „Pagautieji paviršiai“ - atspirties tašku menininkui tapęs kosmologijos terminas, apibūdinantis juodosios skylės paviršių, kuris dėl savo fizikinių savybių neatspindi šviesos. Beribė kosminė erdvė ir joje esantys natūraliai susiformavę dariniai, įkvėpė menininką pažvelgti į miestą, kaip į žmogaus dirbtinai suformuotą uždarą erdvę. Iš pažiūros, miestas - nuolat pulsuojantis, gyvas organizmas, kurio kraujotaką sudaro šviečiančių ekranų virtinės ir paviršių apraizgę keliai. Tačiau iš gamtos perspektyvos, uždaros miesto erdvės ir tą erdvę sudarančios konstrukcijos tarsi „įkalina“ iš anglies, kalcio, smėlio ir šviesos suformuotus paviršius, tapdamos paralele kosminei erdvei. Pasitelkdamas miestą formuojančias medžiagas bei šviesą, iš kasdien matomų elementų menininkas konstruoja žmogaus akiai neįprastus, blausiai apšviestus skulptūrinius objektus ir instaliacijas. Kontrastas tarp materijos ir ją formuojančios šviesos, sukuria alternatyvų pasaulį, erdvę, artimą kosmosui.

Krzysztof Franaszek (g. 1981) menininkas 2013 m. Varšuvos dailės akademijoje įgijęs vaizduojamojo meno daktaro laipsnį. Nuo 2006 m. Varšuvos Alma Mater lektorius, o nuo 2013 m. Taikomųjų IT ir vadybos universiteto Grafinio dizaino fakulteto erdvės kompozicijos, skulptūros ir piešimo studijos vadovas. Kurį laiką Franaszek dirbo studijoje kartu su gerai žinomu šiuolaikinių multimedijų menininku Christian Jankowski Štutgarte. Iki šiol dalyvavo daugiau nei dešimtyje kolektyvinių parodų ir projektų visame pasaulyje: Lenkijoje, Vokietijoje, Olandijoje, JAV, Rusijoje, Lietuvoje, Ukrainoje, Bangladeše, Indijoje bei kitose šalyse. Savo darbus pristatė aštuoniose personalinėse parodose, tarp kurių - Šiuolaikinio meno centras Varšuvoje, galerija „Studio“ ir galerija „Le Guern“. Menininkas taip pat yra Lenkijos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerijos stipendijos laimėtojas (2009, 2018, 2020).

Ši Krzysztof Franaszek personalinė paroda – dvišalio (AV17) galerijos Vilniuje ir Le Guern galerijos Varšuvoje mainų projekto dalis. Lapkričio 20 d. galerijoje Le Guern Varšuvoje atidaryta Vilniuje gyvenančio ir kuriančio konceptualaus skulptoriaus Rafal Piesliak paroda „Įžvalga“. Joje prikeldamas senus porcelianinius indus naujam gyvenimui bei suteikdamas jiems skulptūrinį kūną, autorius analizuoja ir performuoja istorinius artefaktus bei netekties ir atgimimo reikšmes.

Krzysztof Franaszek  paroda „Pagautieji paviršiai“ galerijoje (AV17) veiks iki 2022 m. sausio 13 d.

Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Žymos:
AV17 inf.,