7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Menas ir feminizmas 10-ajame dešimtmetyje: susitikti kviečia „Nepadorūs vakarai. Meduje“

Kauno menininkų namai
Nr. 36 (1401), 2021-11-12
Dailė Anonsai

10-asis dešimtmetis Lietuvoje – socialinių, politinių ir visuomeninių permainų laikas, neišvengiamai atsispindėjęs ir to laikmečio mene. Kauno menininkų namai kviečia kartu atsigręžti į šį kritinį laikotarpį ir pristato projektą bei renginių ciklą „Nepadorūs vakarai. Meduje“, dedikuotą tuo metu kūrusioms menininkėms moterims.

Projekto, pavadinto pagal Eglės Rakauskaitės 1996 m. performansą-video instaliaciją tuo pačiu pavadinimu, metu bus analizuojami šio permainingo dešimtmečio lyčių vaidmenų ir seksualumų klausimai, taip pat tiriamos feminizmo judėjimų apraiškos mene Lietuvoje bei kaimyninėse post-Sovietinėse šalyse. „Meduje“ dalies metu daugiausiai dėmesio bus skiriama vyresnės kartoms menininkėms (gimusioms 1960-1975 m.), savo kūriniuose analizavusioms aktualias to laikmečio problemas, susijusias su lyčių nelygybe ir seksualumo laisve, pilnai įsitvirtinusia 10-ojo dešimtmečio metu. Vis pasitaikant klausiančių, ar Lietuvoje apskritai gyvavo feminizmo judėjimas, akivaizdu, jog šie klausimai – iki šiol itin aktualūs, o šių menininkų kūrybinės praktikos išlieka svarios šiandienos kultūriniuose kontekstuose ir jaunų menininkių kūryboje. 

„Šiuo projektu, kuris, tikiuosi, bus tęstinis, ir jį sudarys daugiau dalių, norėjome patyrinėti 90 - tuosius seksualumų tema. Vis dėlto egzistuoja tokia prielaida, kad 90-tieji buvo išsilaisvinimo dešimtmetis. Taigi, tiek mano kolegai Edvinui Grinkevičiui, tiek man iškilo klausimas dėl išsilaisvinimo seksualumo prasme. Ką reiškė striptizo klubų atsiradimas, erotinių filmų rodymas vėlai vakarais per TV ekranus, tuo pačiu, bandymas kvestionuoti tradicinius lyčių vaidmenis namuose, ir galėjimas rodyti savo kūno skysčius meno auditorijoms? Mes tiesiogiai į šiuos klausimus negalime atsakyti, bet galime juos iškelti retrospektyviai tam, kad kritiškiau žvelgtume į šiandienos sustiprėjusį konservatizmą.“ - teigia projekto kuratorė Agnė Bagdžiūnaitė.

 

Susitikimai su idėjomis, menu ir tekstais

„Meduje“ programa – įvairialypė, ją sudarys trys pagrindiniai renginiai ir Lietuvos menotyrininkių, kuratorių ir tyrėjų atrinktų tekstų skaitymų serija. Renginių ciklą, vyksiantį  lapkričio-gruodžio mėnesiais, pradės Vilniaus universiteto Prancūzų filologijos katedros docentės, literatūros kritikės, tyrinėtojos ir publicistės Eglės Kačkutės-Hagan inicijuojamas susitikimas su vienu kertinių tekstų lietuviškojo feminizmo istorijoje – Karlos Gruodis sudaryta antologija „Feminizmo ekskursai“ – vyksiantis lapkričio 10 d. Lapkričio 24 d. Natalija Arlauskaitė pristatys 10-ajame dešimtmetyje publikuoto žurnalo „Feminizmas, visuomenė ir kultūra“ ištraukas, o gruodžio 8 d. Solveiga Daugirdaitė kvies kartu tirti Vytauto Kavolio knygos „Moterys ir vyrai lietuvių literatūroje“ ištraukas.

Renginių ciklas neapsiribos vien Lietuvos kontekstais: lapkričio 16 d. vyks virtuali diskusija, skirta aptarti „Gender check“ – 2009 m. Vienoje surengtą parodą, subūrusią 25 tyrėjus iš skirtingų post-sovietinio bloko šalių, ir taip tapusią reikšmingu įvykiu Europos meno pasaulyje. Diskusijoje šios parodos kontekstas bus pasitelkiamas siekiant atliepti ir palyginti tuo metu ir šiandien mene aktualias problematikas, pasitelkiant kuratorines ir menines strategijas, feministines praktikas. Diskusijoje dalyvaus parodą kuravusi serbų kilmės, Berlyne gyvenanti, tarptautinio pripažinimo sulaukusi kuratorė Bojana Pejic (Slovėnija). Taip pat kultūros kritikė, meno istorikė Katrin Kivimaa (Estija), parodos kontekste veikusi kaip tyrėja. Diskusiją moderuos menotyrininkė, menininkė ir rašytoja Laima Kreivytė, taip pat prisidėjusi prie parodos inicijavimo ir pati dalyvavusi kaip kuratorė.

Šalia skaitymų ir diskusijos, renginių ciklas savo žvilgsnį taip pat kreips ir į video bei performanso menus: gruodžio 2 d. vyks „D‘EST“ menininkių video meno platformos ir archyvo kuratorės Tatianos Bogachevos specialiai kuruotos video meno programos peržiūra. Ciklo finalinis akcentas – gruodžio 17 d. vyksiantis 10-ajame dešimtmetyje sukurtų moterų menininkių performansų interpretacijų pristatymas, kuriame figūruos specialiai šiam projektui Austėjos Vilkaitytės sukurtas performansas bei lenkų garso menininkės Justynos Banasczyk, kitaip žinomos kaip FOQL, kuruojama muzikinės porogramos dalis, kurioje numatoma lenkių menininkių FOQL ir Edkos Jarząb eksperimentinių garso ir judesio performansų programa, tyrinėjanti moterų patiriamus suvaržymus, seksualines įtampas ir fantazijas.

Projektą „Nepadorūs vakarai. Meduje“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Bojana Pejic
Bojana Pejic