7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Nr. 19 (1384), 2021-05-14
Kinas
„Dar po vieną“
„Dar po vieną“

„Dar po vieną“ perdirbinys

Amerikiečiai mėgsta žiūrėti savo filmus, todėl garsiausi europietiški paprastai sulaukia perdirbinių. Apie jų kokybę, matyt, kalbėti neverta, juolab kad jie rečiau pasiekia ir mūsų ekranus. Iškart po „Oskarų“ ceremonijos, kurioje danų režisieriaus Thomo Vinterbergo „Dar po vieną“ buvo apdovanotas „Oskaru“ kaip geriausias užsienio filmas, pasklido žinia, kad amerikiečiai kurs šio filmo perdirbinį, jį koprodiusuoti žada pats Vinterbergas kartu su Sisse Graum Jørgensen ir Kasperu Dissingu. Pagrindinis vaidmuo turėtų atitekti Leonardo DiCaprio, kurio studija „Appian Way“ ir gamins filmą.

 

Pagrindinį vaidmenį „Dar po vieną“ sukūręs Madsas Mikkelsenas filmuojasi penktoje Indianos Džounso nuotykių dalyje. Pirmąkart filmą apie Indianą Džounsą režisuos ne Stevenas Spielbergas, o Jamesas Mangoldas. Interviu žurnalui „Collider“ Mikkelsenas sakė, kad filme bus viskas, apie ką jis svajojo. Pasak aktoriaus, jis užaugo su filmais apie Indianą Džounsą. Kol kas vyksta aktorių atranka, filmavimas prasidės vėliau. Mikkelsenas taip pat filmuosis ir trečioje „Fantastinių gyvūnų“ dalyje, nors anksčiau buvo svarstoma, kad Grindevaldą turėtų vaidinti Johnny Deppas.

 

„Artdocfest“ apdovanojimai

Prieš savaitę Rygoje paskelbti Rusijoje ir Rygoje balandį vykusio dokumentinių filmų festivalio nugalėtojai. „7md“ jau rašė, kad Baltijos šalių filmų konkurse geriausia režisiere tapo Giedrė Žickytė už filmą „Šuolis“, jai įteiktas ir Rygoje ne vieną dešimtmetį kūrusio kino dokumentininko Herzo Franko prizas. Geriausiu tarptautinio konkurso filmu pripažintas „Tylus balsas“ („Tichij golos“), kurį sukūrė Reka Valerikas. Tai ne tikra pavardė, o pseudonimas, mat režisierius nori apsaugoti savo artimuosius ir toliau lankytis Čečėnijoje. Filmas pasakoja apie sportininką čečėną, kuris buvo priverstas palikti gimtinę, kai artimieji sužinojo, kad jis yra gėjus. Maskvoje filmo peržiūros neįvyko, nes festivalio vadovas Vitalijus Manskis sulaukė grasinimų su juo susidoroti. Prizas už geriausią režisūrą įteiktas režisieriui Viktoriui Kosakovskiui už filmą „Gunda“. Piniginę prizo dalį Kosakovskis skyrė Centrinės Afrikos Respublikoje nužudyto režisieriaus Aleksandro Rastorgujevo našlei. (Rastorgujevas su kolegomis kūrė filmą apie vadinamojo Putino virėjo Prigožino karinius darinius šioje šalyje.) Specialusis žiuri prizas atiteko ukrainietės Irinos Cylik filmui „Mėlyna kaip apelsinas žemė“. Filmas pernai rodytas ir „Nepatogaus kino“ festivalyje, viena jo prodiuserių yra ir Žickytė. Dmitrijaus Gromovo ir Angelo Angelovo filmui „Baikonuras. Įsiveržimas“ („Baikonur. Vtorženije“) atiteko specialusis žiuri paminėjimas. Tokio pat specialaus žiuri paminėjimo sulaukė ir Baltijos šalių konkurse rodytas Marijos Stonytės „Vienas gyvenimas“, o šio konkurso nugalėtoju tapo Elinos Lange-Ionatomišvili filmas „Nerimastingi prisiminimai“ („Trevožnyje vospominanija“).

 

Paskelbti Lenkijos kino apdovanojimų „Auksinių erelių“ nominantai

Varšuvoje paskelbti Lenkijos kino apdovanojimų nominantai. Iš viso „Auksiniams ereliams“ buvo pristatyta 31 vaidybinis ir 83 dokumentiniai filmai bei 19 serialų. Balandžio 26 d. prasidėjo balsavimas, gegužės 20 d. turėtų būti paskelbtas apdovanojimo už gyvenimo nuopelnus laureatas, o apdovanojimų ceremonija vyks gegužės pabaigoje arba birželio pradžioje.

 

Geriausio filmo apdovanojimui nominuoti: „25 nekaltumo metai. Tomeko Komendos byla“ („25 lat niewinności. Sprawa Tomka Komendy“, rež. Jan Holoubek), „Kuo toliau nuo čia“ („Jak najdalej stąd“, rež. Piotr Domalewski), „Savižudžių salė. Heiteris“ („Sala samobójców. Hejter“, rež. Jan Komasa), „Šarlatanas“ („Szarlatan“, rež. Agnieszka Holland), „Pamiršk ir išvažiuok“ („Zabij to i wyjedź z tego miasta“, rež. Mariusz Wilczyński). Visi šių filmų režisieriai nominuoti ir „Auksiniam ereliui“ už geriausią režisūrą. Į geriausio dokumentinio filmo apdovanojimą pretenduoja: „Gučo. Gyvenimo užrašai“ („Guczo. Notatki z życia“, rež. Maria Zmarz-Koczanowicz), „Meilės pamoka“ („Lekcja miłości“, rež. Małgorzata Goliszewska, Katarzyna Mateja), „Šešėlio siena“ („Ściana cieni“, rež. Eliza Kubarska), „Banginis iš Lorino“ („Wieloryb z Lorino“, rež. Maciej Cuske) ir „Paprasta šalis“ („Zwyczajny kraj“, rež. Tomasz Wolski).

 

Kaip geriausio moters vaidmens atlikėja dukart nominuota Agata Kulesza – už vaidmenis filmuose „25 nekaltumo metai. Tomeko Komendos byla“ ir „Sniego daugiau nebus“ („Śniegu już nigdy nie będzie“, rež. Małgorzata Szumowska), Maja Ostaszewska („Sniego daugiau nebus“), Zofia Stafiej („Kuo toliau nuo čia“) ir Zofia Domalik („Viskas mano motinai“, „Wszystko dla mojej matki“, rež. Małgorzata Imielska). Į apdovanojimą už geriausią vyro vaidmenį pretenduoja Piotras Trojanas („25 nekaltumo metai. Tomeko Komendos byla“), Arkadiuszas Jakubikas („Kuo toliau nuo čia“), Maciejus Musiałowskis („Savižudžių salė. Heiteris“), Ivanas Trojanas („Šarlatanas“) ir Andrzejus Sewerynas („Zieja“, rež. Robert Gliński).

 

Daugiausia – penkiolika nominacijų – gavo realia teismo byla paremtas režisūros srityje debiutuojančio operatoriaus Jano Holoubeko filmas „25 nekaltumo metai. Tomeko Komedos byla“, dešimt nominacijų surinko pernai Gdynės kino festivalio „Auksiniais liūtais“ apdovanotas animacinis filmas „Pamiršk ir išvažiuok“, kurį rudenį rodė „Scanorama“.

 

Parengė Ž. P.

„Dar po vieną“
„Dar po vieną“
„Tylus balsas“
„Tylus balsas“
„25 nekaltumo metai. Tomeko Komendos byla“
„25 nekaltumo metai. Tomeko Komendos byla“
„Pamiršk ir išvažiuok“
„Pamiršk ir išvažiuok“